ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πειθαρχική έρευνα και παρέμβαση Τσίπρα για το «φιάσκο» της Siemens

Πειθαρχική έρευνα και παρέμβαση Τσίπρα για το «φιάσκο» της Siemens

Τη διενέργεια άμεσης πειθαρχικής προκαταρκτικής εξέτασης διέταξε η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου, προκειμένου να διερευνηθούν τυχόν ευθύνες που οδήγησαν στην αναβολή της δίκης της Siemens επ’ αόριστον.

«Παρακαλούμε να διενεργήσετε άμεσα πειθαρχική προκαταρκτική εξέταση», αναφέρει στην έγγραφη παραγγελία της η κυρία Δημητρίου, ενώ την έρευνα ανέθεσε στην αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Αννα Ζαΐρη.

Παράλληλα, ο ίδιος ο πρωθυπουργός παρενέβη και επικοινώνησε με τον υπουργό Δικαιοσύνης, Νίκο Παρασκευόπουλο, ζητώντας την άμεση εκδίκαση των υποθέσεων για τα «μαύρα ταμεία» της Siemens.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης ενημέρωσε τον κ. Τσίπρα για το πως έχουν τα πράγματα και μετά ταύτα, αύριο το πρωί θα μεταβεί ο ίδιος στην Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για να ζητήσει την κατ΄ απόλυτη προτεραιότητα διεξαγωγής των δικών επικαλούμενος διατάξεις που αφορούν δίκες εξαιρετικής σημασίας.

Το βράδυ της Τετάρτης, κατόπιν σχετικού αιτήματος της προέδρου του Αρείου Πάγου, Βασιλικής Θάνου, ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννης Αμανατίδης, μετέβη στο Μέγαρο του Αρείου Πάγου και παρέδωσε το σύνολο της υπηρεσιακής αλληλογραφίας μεταξύ της Μεταφραστικής Υπηρεσίας του υπουργείου Εξωτερικών και της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών που αφορά στη μετάφραση του παραπεμπτικού βουλεύματος για την υπόθεση της Siemens.

Μαξίμου: Στην Εισαγγελία Εφετών η ευθύνη

Την ίδια ώρα, η υπόθεση έχει εξελιχθεί σε ευθεία αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και Δικαιοσύνης, με κύκλους του Μεγάρου Μαξίμου να τονίζουν ότι «η ευθύνη για την εμπλοκή στη συνέχιση της δίκης για την υπόθεση Siemens θα πρέπει να αναζητηθεί στην Εισαγγελία Εφετών». Παράλληλα, κάνουν λόγο για «συστηματική προσπάθεια», όχι μόνο για να παρακωλυθεί η υπόθεση και να οδηγηθεί σε παραγραφή, αλλά, όπως τονίζουν, και να ενοχοποιηθεί η κυβέρνηση.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, στη σημερινή συνάντηση που είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου, η νέα Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου, ενημέρωσε τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ότι έχει ξεκινήσει διερεύνυση για το ποιος ευθύνεται για την εμπλοκή στη συνέχιση της δίκης για την υπόθεση Siemens.
«Λέμε σαφέστατα ότι αυτά που ζήτησε η Εισαγγελία Εφετών τα έχει λάβει (τη μετάφραση του βουλεύματος για την υπόθεση Siemens), άρα η ευθύνη θα πρέπει να αναζητηθεί σε αυτή», υπογραμμίζουν οι ίδιες πηγές. Στο ίδιο πλαίσιο, υπονοώντας «μεθόδευση», σχολιάζουν σκωπτικά ότι «ο Ντογιάκος είναι πολύ καλός νομικός για να έχει κάνει παράλειψη».

Παράλληλα, οι ίδιες πηγές διατυπώνουν την εντύπωση που τους προξενεί το γεγονός, όπως λένε, ότι από χτες «έχει βγει όλο το παλιό πολιτικό κατεστημένο και κατηγορούν την κυβέρνηση ότι πάει να παραγράψει ευθύνες». Παραπέποντας σε υποθέσεις ή περιστατικά του παρελθόντος που ενέπλεκαν στελέχη της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ με την υπόθεση της Siemens, οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι είναι «τουλάχιστον θράσος» να κατηγορούν την κυβέρνηση η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, στελέχη των οποίων «έχουν κάνει ένα σωρό απροκάλυπτες ενέργειες», είτε στην κατεύθυνση της παρακώλυσης της υπόθεσης και παραγραφής ευθυνών προσώπων, είτε είχαν ευθεία εμπλοκή, όπως τονίζουν. Συγκεκριμένα, οι πηγές της κυβέρνησης αναφέρονται στη σχέση της κ. Μπακογιάννη με τον Μιχ. Χριστοφοράκο, στη διαφυγή εκείνου και του Χρ. Καραβέλα στο εξωτερικό επί υπουργίας της στο ΥΠΕΞ και στα «μαύρα λεφτά» που, όπως υπενθυμίζουν οι ίδιες πηγές, έχει παραδεχτεί ο κ. Τσουκάτος ότι πήγε από τη Siemens στο ΠΑΣΟΚ.

Τι λένε πηγές της Εισαγγελίας Εφετών

Από την πλευρά τους, πηγές της Εισαγγελίας Εφετών νωρίτερα ανέφεραν ότι «δεν υπάρχει εμπρόθεσμη παράδοση όλων των αποσπασμάτων του βουλεύματος που ζητήθηκαν από τον ΥΠΕΞ πριν αρχίσει η δίκη τον Νοέμβριο του 2015 το οποίο ρητά είχε ζητηθεί από την μεταφραστική υπηρεσία». «Παραδόθηκε μόλις τον Μάιο του 2016 ενώ η δίκη είχε αρχίσει», συμπλήρωναν οι ίδιες πηγές.