«Αφαντες» οι μόνιμες λύσεις στο ΕΣΥ

«Αφαντες» οι μόνιμες λύσεις στο ΕΣΥ

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πέντε παρατάσεις «προσωρινών» λύσεων σε σοβαρά θέματα για τη λειτουργία του συστήματος Υγείας προωθεί το αρμόδιο υπουργείο, σε νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών. Με την εξαίρεση ίσως της παράτασης θητείας επικουρικών στα νοσοκομεία του ΕΣΥ, που κρίνεται επιβεβλημένη με δεδομένες τις σοβαρές ελλείψεις προσωπικού και το ασφυκτικό δημοσιονομικό πλαίσιο στην πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, στις άλλες περιπτώσεις οι παρατάσεις οφείλονται κατά κύριο λόγο σε καθυστερήσεις στην προώθηση μόνιμων λύσεων.

Πιο χαρακτηριστικό ίσως παράδειγμα αφορά τις προμήθειες των νοσοκομείων. H τροπολογία παρατείνει έως το τέλος του έτους την ισχύ πρόσφατης διάταξης, σύμφωνα με την οποία η τιμή αγοράς ορισμένων ειδών υλικών καθορίζεται με υπουργική απόφαση και όχι με βάση το Παρατηρητήριο Τιμών της Επιτροπής Προμηθειών Υγείας. Η συγκεκριμένη διάταξη είχε προσωρινό χαρακτήρα (ίσχυε μέχρι το τέλος Μαΐου) με την προοπτική του νέου συστήματος προμηθειών Υγείας. Το σχετικό νομοσχέδιο, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, αναμένεται τελικά μετά το καλοκαίρι. Επιπλέον, παρατείνεται εκ νέου έως το τέλος του έτους, η δυνατότητα εφοδιασμού των μονάδων του ΠΕΔΥ από τους προμηθευτές των νοσοκομείων με επέκταση των αντίστοιχων συμβάσεων. Οπως αναφέρεται στην έκθεση αξιολόγησης των συνεπειών της ρύθμισης, «με τη διάταξη αυτή εξασφαλίζεται ο εφοδιασμός των δημόσιων δομών παροχής υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας των ΠΕΔΥ, έως ότου ολοκληρωθεί η προσαρμογή των αρμόδιων Υγειονομικών Περιφερειών στο νέο πλαίσιο λειτουργίας τους».

Εκ νέου παράταση και μάλιστα αυτή τη φορά επ’ αόριστον, δίνεται στις συμβάσεις γιατρών, διαγνωστικών κέντρων ιδιωτικών κλινικών, φυσικοθεραπευτών και λοιπών παρόχων με τον ΕΟΠΥΥ. Οι συμβάσεις -που έληξαν έπειτα από πληθώρα παρατάσεων στις 30/6/2016- λαμβάνουν νέα παράταση «μέχρι την υπογραφή των νέων συμβάσεων μεταξύ ΕΟΠΥΥ και των παρόχων» και οι οποίες είναι ακόμα στο στάδιο των διαπραγματεύσεων.

Τέλος, νέα παράταση έως το τέλος του έτους προωθεί το υπουργείο Υγείας για τις μετακινήσεις πάσης φύσεως προσωπικού στις μονάδες Υγείας που έληξαν στο τέλος Ιουνίου, ενώ παράταση ενός έτους δίνεται στη θητεία των επικουρικών ιατρών και λοιπού προσωπικού, η οποία λήγει στις 30 Σεπτεμβρίου 2016.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή