ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εύβοια: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Λίμνη, μάχη για να περιοριστεί ο πύρινος εφιάλτης

pyrkagiaeuvoia
pyrkagiaelikoptero

Συνεχίζεται για τρίτη ημέρα η μάχη με τις φλόγες στη βόρεια Εύβοια, στην περιοχή της Λίμνης. Το κύριο μέτωπο μαίνεται πάνω από τη Μονή Γαλατάκη και κινείται νοτιοδυτικά. Η περίμετρος της πυρκαγιάς καλύπτει ένα νοητό τρίγωνο μεταξύ της Λίμνης, της Μονής Γαλατάκη και του χωριού Φαράκλα και έχει έκταση 15 χιλιομέτρων.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική η εικόνα είναι ελαφρώς καλύτερη σήμερα, καθώς η φωτιά δεν έχει την ένταση των προηγούμενων ημερών ωστόσο, επικρατεί ανησυχία καθώς υπάρχει πρόβλεψη για ενίσχυση των ανέμων στη διάρκεια της ημέρας.

Στις δέκα το πρωί πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στη Λίμνη Ευβοίας υπό την προεδρία του αν. υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα, με τη συμμετοχή τοπικών φορέων. Οπως δήλωσε στην «Κ» ο αντιπεριφερειάρχης Ευβοίας κ. Φάνης Σπανός επρόκειτο κυρίως για μια σύσκεψη «με στόχο την ενημέρωση και τη ρύθμιση τεχνικών αλλά και επιχειρησιακών λεπτομερειών για την καλύτερη αξιοποίηση των δυνάμεων που επιχειρούν στην περιοχή». Πρόσθεσε παράλληλα ότι «ο δήμος Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Αννας αναμένεται να κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, προκειμένου να υπάρξει η απαραίτητη ευελιξία σε ό,τι αφορά την παροχή βοήθειας για την αποκατάσταση των ζημιών από την πύρινη λαίλαπα».

Ο κ. Σπανός επεσήμανε ότι δεν δόθηκε εντολή σε κατοίκους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, ωστόσο το Σάββατο απομακρύνθηκαν από την περιοχή κάποιοι κατασκηνωτές.

Ο περιφερειάρχης Κώστας Μπακογιάννης κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του περιφερειακού συμβουλίου Στερεάς Ελλάδας στα Άγραφα Ευρυτανίας εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι εντός της ημέρας θα τερματιστεί ο πύρινος εφιάλτης που έχει κυκλώσει το τελευταίο τριήμερο τη βόρεια Εύβοια. «Η δική μας δουλειά ξεκινά μετά την κατάσβεση τη φωτιάς,να κάνουμε τα πάντα έτσι ώστε, το δάσος να ξαναγίνει δάσος» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μπακογιάννης κάνοντας ειδική αναφορά στην απόφαση της κυβέρνησης να κηρυχτεί η περιοχή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Ήδη στην περιοχή, όπως ανακοινώθηκε, επιχειρούν 10 χωματουργικά μηχανήματα διαμορφώνοντας ζώνες προστασίας, από τα οποία 7 είναι της περιφέρειας Στερεάς και 3 του στρατού.

Στην πυρκαγιά επιχειρούν 140 πυροσβέστες με 58 οχήματα, 74 άτομα πεζοπόρο τμήμα, 30 στρατιώτες, 27 υδροφόρα οχήματα (ΟΤΑ και ιδιωτικά) και 12 χωματουργικά μηχανήματα.

Στην επιχείρηση συμμετέχουν επίσης δύο αεροσκάφη και έξι ελικόπτερα που πραγματοποιούν ρίψεις νερού.