Κατά Π. Πολάκη δικαστές και αστυνομικοί μετά τις βολές εναντίον τους

Κατά Π. Πολάκη δικαστές και αστυνομικοί μετά τις βολές εναντίον τους

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην αντεπίθεση περνούν οι δικαστές και οι αστυνομικοί μετά τις βολές που εξαπέλυσε εναντίον τους ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης, με αφορμή τις συλλήψεις στελεχών του Νοσοκομείου Τρικάλων για τις ατομικές συμβάσεις με καθαρίστριες. Πέντε ενώσεις δικαστικών κάνουν λόγο για «απαράδεκτη παρέμβαση σε υποθέσεις που αφορούν πολίτες και τον φυσικό δικαστή τους», ενώ η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων (ΠΟΑΣΥ) απαντά στον αναπληρωτή υπουργό ότι η αστυνομία είναι θεματοφύλακας θεσμών και όχι διαχειριστής σκοπιμοτήτων. Ερώτηση προς τον πρωθυπουργό για τις δηλώσεις του κ. Πολάκη κατέθεσε χθες στη Βουλή και ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. Αδωνις Γεωργιάδης. Επισημαίνει ότι «υπάρχει κρίση αυτοσυνειδησίας σε ορισμένα μέλη της κυβέρνησης, τα οποία, δυστυχώς, παίζουν εν ου παικτοίς, θέτοντας σε σοβαρή κρισιμότητα την αξιοπιστία του πολιτικού συστήματος και τις βασικές αρχές του κράτους δικαίου», και ερωτά τον κ. Τσίπρα εάν συμφωνεί με τις απόψεις του κ. Πολάκη για τον ρόλο των δικαστικών λειτουργών και τον αστυνομικών οργάνων. Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Πολάκης είχε κατηγορήσει την αστυνομία ότι έδρασε σαν το μακρύ χέρι του εργολάβου καθαριότητας και τον δικαστικό λειτουργό –βάσει απόφασης του οποίου έγιναν οι συλλήψεις– ότι ακύρωσε κεντρική επιλογή της κυβέρνησης.

Σε ανακοίνωσή τους οι Ενώσεις Δικαστών και Εισαγγελέων, Δικαστικών Λειτουργών του ΣτΕ, Διοικητικών Δικαστών, Δικαστικών Λειτουργών του Ελεγκτικού Συνεδρίου και Μελών Νομικού Συμβουλίου του Κράτους σημειώνουν, μεταξύ άλλων, ότι «οι δηλώσεις και τοποθετήσεις αυτές, εκτός του ότι μαρτυρούν έλλειψη στοιχειώδους αντιλήψεως των συνεπειών τους, είναι αντίθετες με τον νομικό πολιτισμό μας, εκφράζουν απαξίωση στην ελληνική Δικαιοσύνη και τις αποφάσεις της, αποκαλύπτουν για μία ακόμη φορά νοοτροπίες και πρακτικές που δεν συνάδουν με τη θεμελιώδη αρχή της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας, αυτή της διάκρισης των λειτουργιών σε δικαστική, νομοθετική, εκτελεστική, εγείρουν ζητήματα συνταγματικής ασέβειας στους θεσμούς και αγνοούν ότι, κατά το Σύνταγμα και τους νόμους του κράτους, η υλοποίηση της κυβερνητικής πολιτικής συνέχεται κατ’ ανάγκη με τον συνταγματικό έλεγχο και τον έλεγχο νομιμότητας, που είναι έργο της δικαστικής λειτουργίας, η οποία αποτελεί αναγκαία συνιστώσα και αναπόσπαστο στοιχείο της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας σε όλες τις δημοκρατικές χώρες».

Η ΠΟΑΣΥ εκφράζει την αγανάκτησή της για το «ξέσπασμα» του κ. Πολάκη και τονίζει ότι «λησμονεί προφανώς ο κ. υπουργός ότι η Ελληνική Αστυνομία είναι θεματοφύλακας των θεσμών, ενώ η πολιτική, διαχειριστής “σκοπιμοτήτων” και γι’ αυτό ενίοτε επιτίθεται με τόση ευκολία σε ανθρώπους που έχουν ορκιστεί να υπηρετούν το Σύνταγμα και τους νόμους του κράτους, αλλά που πολλές φορές αναγκάζονται, χάριν των σκοπιμοτήτων της πολιτικής και των πολιτικών τους προϊσταμένων, να έρχονται σε αντίθεση τόσο με το λαϊκό περί δικαίου αίσθημα όσο και με τον ίδιο τον τύπο και το γράμμα του νόμου».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή