Σταθερές οι ροές στα ελληνικά νησιά

Σταθερές οι ροές στα ελληνικά νησιά

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνεχίζονται οι αφίξεις προσφύγων και μεταναστών από την Τουρκία στην Ελλάδα, καθώς 126 άτομα αποβιβάστηκαν το προηγούμενο 24ωρο στα ελληνικά νησιά (99 στη Χίο και 27 στη Σάμο). Το τριήμερο που προηγήθηκε οι αφίξεις προσφύγων ήταν περίπου 80-85 άτομα σε ημερήσια βάση. Σύμφωνα με τα στοιχεία του κυβερνητικού Συντονιστικού Οργάνου Διαχείρισης της Προσφυγικής Κρίσης, χθες στην Ελλάδα καταμετρήθηκαν 57.047 πρόσφυγες, εκ των οποίων 9.919 βρίσκονταν στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, όπου υπάρχουν 7.450 θέσεις στις οργανωμένες δομές. Το πιο μεγάλο πρόβλημα καταγράφεται στη Χίο, όπου βρίσκονται 2.888 πρόσφυγες και μετανάστες, ενώ οι θέσεις στα Κέντρα είναι 1.100.

Στους περίπου 57.000 πρόσφυγες που βρίσκονταν χθες στην Ελλάδα συνυπολογίζονται 7.469 άτομα που φιλοξενούνται από την Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (σε ενοικιαζόμενα διαμερίσματα και ξενοδοχεία και στα Λαγκαδίκια Θεσσαλονίκης), οι 2.859 διαμένοντες στο Ελληνικό και 2.200 άτομα που εκτιμάται από το Συντονιστικό πως βρίσκονται εκτός δομών.

Στην περιοχή Καλαμάρη της Επάνω Σκάλας στη Μυτιλήνη έχει δημιουργηθεί τις τελευταίες ημέρες αυτοσχέδια κατασκήνωση εθελοντών του κινήματος «No Border», όπου παρασκευάζεται φαγητό για πρόσφυγες και μετανάστες. Περίπου 30-40 άτομα, πολλοί από χώρες της Δυτικής Ευρώπης, πλαισιώνουν την πρωτοβουλία. Ο Δήμος Λέσβου αντέδρασε στην κατασκήνωση, θέτοντας ζήτημα αυθαίρετης κατάληψης δημόσιου χώρου, ασφάλειας, καθώς βρίσκεται δίπλα σε δρόμο με μεγάλη κυκλοφορία οχημάτων, ενώ επισημάνθηκαν και τα θέματα υγιεινής, που εγείρονται από τη λειτουργία κουζίνας για εκατοντάδες άτομα. Την προηγούμενη βδομάδα πραγματοποιήθηκε συνάντηση αντιπροσωπείας του δήμου με τους ακτιβιστές, από τους οποίους ζητήθηκε να απομακρυνθούν, χωρίς όμως αποτέλεσμα. Στη συνέχεια ο Δήμος Λέσβου απευθύνθηκε στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Μυτιλήνης, θέτοντας το ζήτημα της εκκένωσης του χώρου.

Προηγουμένως οι ακτιβιστές είχαν καταλάβει κτίριο που βρίσκεται στην ιδιοκτησία της τράπεζας Alpha Bank, το οποίο ήταν παλιό πρατήριο του στρατού (ΣΤΕΠ) και σήμερα δεν χρησιμοποιείται. Αποχώρησαν από το κτίριο, όταν διαφάνηκε πως δεν υπήρχε περιθώριο διαπραγμάτευσης της χρήσης του κτιρίου και πως η τράπεζα θα κινούνταν νομικά εναντίον τους. Στη συνέχεια, οι ακτιβιστές έστησαν σκηνές και τα σύνεργα της κουζίνας τους στον παραλιακό χώρο απέναντι από το κτίριο του ΣΤΕΠ.

Χθες το απόγευμα, στην πλατεία Σαπφούς της Μυτιλήνης, πρόσφυγες από το κέντρο κράτησης της Μόριας πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τις συνθήκες διαβίωσης στο κέντρο που χαρακτήριζαν «φυλακή». Οι πρόσφυγες ζητούν ταξιδιωτικά έγγραφα για να ταξιδέψουν στις χώρες προορισμού τους, ενώ κρατούσαν πλακάτ με συνθήματα για ελευθερία, δικαιοσύνη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή