2.000 πρόσφυγες στην Κρήτη

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην Κρήτη θα μεταφερθούν 2.000 πρόσφυγες μετά την ολοκλήρωση της τουριστικής περιόδου, φιλοξενούμενοι σε τέσσερις χώρους, έναν σε κάθε νομό. Τον σχεδιασμό παρουσίασε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, ύστερα από σύσκεψη στην Περιφέρεια Κρήτης, στο Ηράκλειο, στην οποία συμμετείχαν ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, βουλευτές και δήμαρχοι του νησιού. Σύμφωνα με τον Γ. Μουζάλα, τα camp θα είναι οργανωμένα, με σπίτια και όχι σκηνές, ενώ στους πρόσφυγες θα παρέχεται ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, σίτιση και στοιχειώδης εκπαίδευση. Για «το πώς θα γίνει η μοιρασιά, θα σεβαστούμε τις προτάσεις που θα κάνουν η περιφέρεια και οι δήμοι», είπε ο Γ. Μουζάλας, σημειώνοντας πως θα υπάρξει ειδική μελέτη για την φύλαξη των camp. Δεν θα πρέπει να υπάρχει επιβάρυνση, που θα διασαλεύει τα βασικά δικαιώματα των ντόπιων, τόνισε. Γι’ αυτό συζητήθηκε και η ομοιογένεια των προσφύγων, ώστε να μην εκδηλώνονται συγκρούσεις μεταξύ τους.

O περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης είπε πως η Κρήτη θα σηκώσει το βάρος που της αναλογεί και προσέθεσε ότι μέχρι τις 20 Σεπτεμβρίου θα κατατεθούν οι προτάσεις από πλευράς δήμων. Υπογράμμισε την ανάγκη οι πρόσφυγες και μετανάστες που θα φιλοξενηθούν στο νησί να ζουν σε αξιοπρεπείς συνθήκες.

Η κυβέρνηση αναζητεί εναλλακτικές λύσεις για να αντιμετωπιστεί ο εγκλωβισμός προσφύγων στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου (10.204 χθες), όπου το προηγούμενο 24ωρο σημειώθηκαν 169 νέες αφίξεις.

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγαν χθες εννέα σύλλογοι και 101 πολίτες της Χίου, ζητώντας τη διακοπή λειτουργίας του camp της ΒΙ.ΑΛ., προσβάλλοντας την Κοινή Υπουργική Απόφαση, με την οποία προβλέπεται η σύσταση του κέντρου πρώτης υποδοχής και προσωρινών δομών φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών στην περιοχή του Χαλκειούς.

Τα κλειστά σύνορα δημιουργούν συνθήκες για τη δράση κυκλωμάτων διακινητών. Προχθές συνελήφθησαν στην Κάλυμνο ένας 34χρονος και μια 28χρονη από την Αλβανία, κατηγορούμενοι για διευκόλυνση παράνομης διακίνησης μεταναστών. Μαζί τους συνελήφθησαν πέντε Σύροι, προερχόμενοι από την Κω.

Την Τετάρτη επίσης συνελήφθησαν στην Αλβανία 26 Αφγανοί πρόσφυγες (18 εκ των οποίων ανήλικοι), οι οποίοι πέρασαν μέσω Κακαβιάς. Οι Αρχές της Αλβανίας εξετάζουν το ενδεχόμενο δράσης κυκλωμάτων για τη διακίνηση προσφύγων από Ελλάδα σε Αλβανία και από εκεί στο Μαυροβούνιο.

Στις θετικές ειδήσεις είναι η μεταφορά επιτέλους 22 ασυνόδευτων ανηλίκων που βρίσκονταν στα κρατητήρια της Διεύθυνσης Αλλοδαπών στην Πέτρου Ράλλη σε κέντρα φιλοξενίας για ασυνόδευτους ανηλίκους για μακρόχρονη διαμονή. Συγκεκριμένα, δέκα μεταφέρθηκαν στο κέντρο φιλοξενίας του Ερυθρού Σταυρού στην Αγριά στον Βόλο και 12 στο κέντρο φιλοξενίας στα Ανώγεια της Κρήτης. Σύμφωνα με το υπουργείο, εντός των επομένων ημερών αναμένεται να ολοκληρωθεί η μεταφορά σε κέντρα φιλοξενίας και των ανηλίκων που βρίσκονται στην Αμυγδαλέζα.

Ο εκπρόσωπος της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα Philippe Leclerc ενημέρωσε χθες τον γενικό γραμματέα Υποδοχής Οδυσσέα Βουδούρη για την ετοιμότητα της Υπατης Αρμοστείας να ενισχύσει το ανθρώπινο δυναμικό της Υπηρεσίας Υποδοχής και Ταυτοποίησης με την πρόσληψη 118 ατόμων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή