ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τριάντα ιστορικοί φάροι σε όλη την Ελλάδα ανοίγουν αύριο στο κοινό

20s2rep

Τριάντα φάροι σε όλη την Ελλάδα ανοίγουν αύριο Κυριακή για το κοινό, με πρωτοβουλία του Πολεμικού Ναυτικού, καθώς αύριο είναι η Παγκόσμια Ημέρα Φάρων. Καθιερώθηκε το 2003 με πρωτοβουλία της Διεθνούς Ενωσης Φαροφυλάκων και γιορτάζεται κάθε χρόνο την τρίτη Κυριακή του Αυγούστου.

Κάθε φάρος έχει την ιστορία του, συνδέεται με τον τόπο και τους ναυτικούς και παραδοσιακά σηματοδοτείται από τη φιγούρα του φαροφύλακα.

Για φέτος, η λίστα των 30 φάρων που θα ανοίξουν από τις 10 το πρωί έως τις 7 το απόγευμα περιλαμβάνει μια μεγάλη ποικιλία ιστορικών και πετρόχτιστων φάρων σε όλη την Ελλάδα, με το σκεπτικό να δοθεί η ευκαιρία στους επισκέπτες να αντιληφθούν καλύτερα τη σημασία των φάρων και των υπόλοιπων ναυτικών βοηθημάτων στη ναυσιπλοΐα, αλλά και τον ρόλο των φαροφυλάκων.

Πέντε φάροι είχαν γίνει γραμματόσημα το 2009, όμορφα σχεδιασμένοι από τον Γήση Παπαγεωργίου… Εντυπωσιακή ήταν η σύνδεσή τους με τη μουσική, στις συναυλίες της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών (σε συνεργασία με τη ΜΚΟ «Αγονη Γραμμή Γόνιμη») το 2014… Διαρκής η γοητεία που ασκούν σε εικαστικούς και φωτογράφους. Θυμόμαστε το πρόσφατο (2015) φωτογραφικό λεύκωμα του Γιώργου Παπαδόπουλου «Παλαιοί πέτρινοι φάροι και φανοί στις ελληνικές θάλασσες» (εκδ. Ωκεανίδα).

Αλλά ζητούμενο, πάντα, είναι να τους ανακαλύπτει το κοινό, να τους επισκέπτεται, να φωτογραφίζεται και να δημιουργεί βιώματα και μελλοντικές αναμνήσεις. Γι’ αυτό είναι πολύ καλή ευκαιρία η αυριανή, αν βρίσκεστε κοντά στους 30 φάρους που θα ανοίξουν στις Κυκλάδες (Κέα, Θήρα, Σέριφος), στο Ανατολικό Αιγαίο (Ψαρά), στο Βόρειο Αιγαίο (Πλάκα Λήμνου) στις Βόρειες Σποράδες (Σκόπελος), στο Ιόνιο (Κερί και Σκινάρι Ζακύνθου, Κεφαλονιά, Παξοί), στην Κρήτη (Χανιά), στην Εύβοια (Βασιλίνα, Κακή Κεφαλή Χαλκίδας), στη Στερεά Ελλάδα (Αρκίτσα Φθιώτιδας, Αυλίδα Βοιωτίας, Ψαρομύτα Φωκίδας), στην Πελοπόννησο (Δρέπανο Αχαΐας, Κατάκωλο, Κρανάη Γυθείου, Σουσάκι Κορινθίας, Μονεμβασιά, Ταίναρο), στην Ηπειρο (Κόπραινα Αρτας), στη Μακεδονία (Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική, Μεγάλο Εμβολο Θεσσαλονίκης), στη Θράκη (Αλεξανδρούπολη) και κοντά στην Αθήνα (Λαύριο, Πόρος, Μελαγκάβι Λουτρακίου).