Η Γαλλία «ανοίγεται» στους Ελληνες

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Μα Γαλλία δεν είναι μόνο το Παρίσι!» λέει ο Mikael Hautchamp, διευθυντής του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος και σύμβουλος Συνεργασίας και Μορφωτικής Δράσης, όταν μιλά για τα γαλλικά πανεπιστήμια και τα σταθερά βήματα που κάνουν στην προσέλκυση Ελλήνων νέων φοιτητών. «Βήματα στέρεα και ποιοτικά», όπως προσθέτει η Patricia Savary, υπεύθυνη του γραφείου Campus France στην Ελλάδα, παρουσιάζοντας τα στοιχεία που δείχνουν αύξηση των Eλλήνων στα γαλλικά πανεπιστήμια αλλά και στις grandes écoles. Οι Γάλλοι υπεύθυνοι αποτυπώνουν την πρόθεση της χώρας τους να ενισχυθεί η ελληνογαλλική συνεργασία και μάλιστα φέτος, για πρώτη φορά, θα στείλουν από έναν Γάλλο καθηγητή στα Τμήματα Γαλλικής Γλώσσας και Πολιτισμού στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και το ΑΠΘ, ο οποίος θα βοηθά τους φοιτητές στην καλύτερη εκμάθηση των γαλλικών.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του γραφείου Campus France στην Ελλάδα, στα 75 γαλλικά πανεπιστήμια σπούδαζαν το ακαδημαϊκό έτος 2015-2016 σε προπτυχιακά και μεταπτυχιακά 2.357 Ελληνες, με σταθερή αύξηση του αριθμού τα τελευταία χρόνια. Ενδεικτικά, το έτος 2009-2010 ο αριθμός ήταν 1.851. Ανάλογη αύξηση καταγράφεται στον αριθμό των Ελλήνων στις –ιδιαίτερα δύσκολες για την εισαγωγή– grandes écoles. Από 138 το 2010, αυξήθηκε στους 222 το 2014.

Η Γαλλία είναι η τρίτη χώρα υποδοχής ξένων φοιτητών παγκοσμίως, μετά τις ΗΠΑ και τη Βρετανία. Μάλιστα, οι Γάλλοι προσδοκούν να «ευνοηθούν» από αλλαγές που θα προκληθούν, λόγω Brexit, και στη διεθνή εκπαιδευτική αγορά εξαιτίας μιας τυχόν αύξησης των διδάκτρων για φοιτητές από τρίτες χώρες. «Τα γαλλικά πανεπιστήμια οργανώνουν προγράμματα σπουδών στα αγγλικά για να προσελκύσουν φοιτητές από άλλες χώρες. Παράλληλα, έχουν ενισχυθεί οι υπηρεσίες φοιτητικής μέριμνας», λέει η κ. Savary. Σήμερα, εκτός από το Παρίσι, Ελληνες φοιτούν σε πανεπιστήμια σε Στρασβούργο, Μπονπελιέ, Τουλούζη, Μασσαλία. Δίδακτρα δεν υπάρχουν για τα κρατικά ιδρύματα, πλην ενός τέλους εγγραφής που ξεκινά από 180 ευρώ για προπτυχιακά, 250 ευρώ για μεταπτυχιακά και 320 για διδακτορικό. Στα ιδιωτικά ιδρύματα τα δίδακτρα ξεκινούν από περίπου 5.000 ευρώ και εξαρτώνται από το αντικείμενο σπουδών και τη βαθμίδα πανεπιστημιακών σπουδών.

Συνεργασία σχολείων

Από την άλλη, ο κ. Hautchamp εστιάζει και στην ευρύτερη ενίσχυση των ελληνογαλλικών σχέσεων. Ηδη στο πλαίσιο της «Ελληνογαλλικής διακήρυξης: Στρατηγική σχέση για το μέλλον», 40 σχολεία από το Παρίσι και την Αθήνα θα συνεργασθούν σε πρώτη φάση πιλοτικά για την ανάπτυξη κοινών εκπαιδευτικών προγραμμάτων πάνω σε μία ιδέα. Το πρόγραμμα θα διευρυνθεί με σχολεία και από άλλες περιφέρειες της Ελλάδας. Παράλληλα, η Γαλλία συνδράμει κέντρα σπουδών σε όλη τη χώρα για την εκμάθηση της γαλλικής και την οργάνωση εξετάσεων γλωσσομάθειας, ενώ «τρέχει» και η συνεργασία Ελλάδας – Γαλλίας στο πεδίο του πολιτισμού με εκδηλώσεις σε όλη τη χώρα, όπου υπάρχουν πολλοί σύνδεσμοι ελληνογαλλικής φιλίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT