ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σκληρή απάντηση στον Πελεγρίνη από πρεσβεία του Ισραήλ για το Ολοκαύτωμα

pelegrinis--2

Σκληρή ανακοίνωση προς τον υφυπουργό Παιδείας, Θεοδόση Πελεγρίνη, με αφορμή χθεσινή του παρέμβαση στη Βουλή, εξέδωσε η πρεσβεία του Ισραήλ. Ο κ. Πελεγρίνης ανέφερε χθες στην παρέμβασή του ότι κατόπιν επικοινωνίας που είχε με την πρέσβειρα του Ισραήλ στην Ελλάδα δεν υφίσταται θέμα σχετικά με τις δηλώσεις του περί Ολοκαυτώματος πριν από μερικές ημέρες. Ωστόσο, όπως προκύπτει από την σημερινή ανακοίνωση, οι «αντισημιτικές δηλώσεις» φαίνεται πως έχουν ενοχλήσει την ισραηλινή κυβέρνηση.

Οπως αναφέρεται χαρακτηριστικά σε αυτήν: «Απαντώντας σε δηλώσεις που έκανε χτες στο Ελληνικό Κοινοβούλιο ο Έλληνας Υφυπουργός Παιδείας, κ. Θεοδόσης Πελεγρίνης, η Πρεσβεία του Ισραήλ στην Αθήνα, επιθυμεί να διευκρινίσει τα εξής: Η Πρέσβυς του Ισραήλ στην Ελλάδα, κυρία Ιρίτ Μπέν – Άμπα, συνομίλησε τηλεφωνικώς με τον κ. Υφυπουργό την Δεύτερα 19 Σεπτεμβρίου αναφορικά με ομιλία που είχε κάνει ο κ. Πελεγρίνης στη βουλή μερικές ημέρες νωρίτερα για το θέμα της ιστορικής μνήμης. Η Πρέσβυς ρώτησε για κάποιες δηλώσεις που είχε κάνει ο Υφυπουργός οι οποίες ήταν αντισημιτικές. Ο κ. Πελεγρίνης δήλωσε ότι εννοούσε το αντίθετο. Η Πρέσβυς πρότεινε να εκδώσει ο Υφυπουργός μια διευκρινιστική δήλωση η οποία αργότερα εμφανίστηκε στην ιστοσελίδα του Ελληνικού Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων. Το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλλαδος (ΚΙΣ) απέστειλε επίσης μία σκληρή επιστολή στον Υφυπουργό στην οποία απάντησε με διευκρινιστική δήλωση.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Πελεγρίνης είχε αναφέρει τη φράση πως «οι Εβραίοι "οικειοποιήθηκαν" το Ολοκαύτωμα. Η αντίδραση ήταν έντονη και από το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο, όπου με επιστολή είχε «εγκαλέσει στην τάξη» τον υφυπουργό.