Θεοδώρητος: «Ακόμη και ως μαθητής ο Μητσοτάκης πάντα έλεγε λίγα λόγια»

Θεοδώρητος: «Ακόμη και ως μαθητής ο Μητσοτάκης πάντα έλεγε λίγα λόγια»

3' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ήταν καθηγητής του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκου Μητσοτάκη, από το 1979 έως το 1986. Ο λόγος για τον Επίσκοπο Ναζιανζού Δρ. Θεοδώρητο, τον κληρικό που τέλεσε τον αγιασμό στα κεντρικά γραφεία της Νέας Δημοκρατίας, την περασμένη Τρίτη 4 του μηνός. Με το πέρας της τελετής ο πατήρ Θεοδώρητος, εξέπληξε τους πάντες, καθώς δώρισε έναν ξύλινο σταυρό στον κ. Μητσοτάκη και μιλώντας μεταφορικά είπε πως σύντομα «θα κληθεί να σηκώσει το σταυρό της Ελλάδας».

Θεοδώρητος: «Ακόμη και ως μαθητής ο Μητσοτάκης πάντα έλεγε λίγα λόγια»-1

 

Αποφεύγοντας τις πολιτικές κρίσεις -αν και το εν λόγω σχόλιο είχε βαθειά πολιτικά αναφορά- ο πατήρ Θεοδώρητος, συνέχισε με ένα ακόμα εγκώμιο προς τον μαθητή του. «Θα αποκαταστήσει την αξιοπρέπεια της κοινωνίας και θα επιβάλλει την αξιοκρατία στην Ελλάδα και το στοίχημα που έδωσε βγάλει την Ελλάδα από τα μνημόνια θα το πετύχει» ανέφερε μέσα σε χειροκροτήματα.

Καθηγητής του στην «Χριστιανική Ηθική»

Η σχέση τους όπως λέει ο ίδιος, μιλώντας στην Καθημερινή, ξεκινάει από τα τέλη της δεκαετίας του 1970 όταν δίδασκε στο Κολέγιο Αθηνών, στην τάξη του σημερινού αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης νέα ελληνικά και χριστιανική ηθική.

«Είμαι φιλόλογος και εδίδασκα νέα ελληνικά στις πρώτες τάξεις και αργότερα χριστιανική ηθική» αναφέρει ο Σεβασμιότατος Θεοδώρητος, γυρνώντας την μνήμη του πίσω σε εκείνη την εποχή. Έχοντας διττό ρόλο, αυτό του φιλολόγου και του θεολόγου είχε πλήρη εικόνα για τις επιδόσεις των μαθητών του, εξαίροντας τον πρόεδρο της ΝΔ. 

Ο Σεβασμιότατος θυμάται έναν μαθητή που είχε εξαιρετικά όπως λέει χαρακτηριστικά.«Επρόκειτο για ένα παιδί άριστο με μεγάλη συνέπεια. Το μεγάλο του προτέρημα ήταν το πείσμα κάτι που έχει ακόμα» σημειώνει πως αυτό είναι ένα προσόν που ελπίζει να βοηθήσει την χώρα να βγει «από το αδιέξοδο των μνημονίων».

Ο  Επίσκοπος Θεοδώρητος, παρά το γεγονός ότι τονίζει σε κάθε τόνο πως δεν θέλει να μιλάει για πολιτική και όντως αποφεύγει τεχνηέντως κάθε τέτοια συζήτηση, κάνει ωστόσο ένα σχόλιο για την τρέχουσα πολιτική κατάσταση.

«Γνώμη μου είναι πως πρέπει να υπάρχει εναλλαγή των κομμάτων στην εξουσία, καθώς αυτό είναι η πεμπτουσία της Δημοκρατίας μας», ενώ δηλώνει προβληματισμένος από το τέλμα που βρίσκεται η Ελλάδα. Έχει ωστόσο σαφή άποψη και για τα οικονομικά της χώρας, αφού σχολιάζει σχετικά τον κ. Μητσοτάκη. Έχοντας παρακολουθήσει ομιλίες του για οικονομικά ζητήματα δηλώνει πως  «έχει εμπειρία και γνώση» κάτι που πιστεύει πως είναι ιδιαίτερα σημαντικό στην συγκεκριμένη πολιτική συγκυρία για την Ελλάδα.

«Πάντα έλεγε λίγα λόγια»

Γνωρίζοντας πολλά χρόνια τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αναφέρει πως παρά το γεγονός ότι είναι πολύ καλός ρήτορας, δεν πρόκειται ποτέ να πει μεγάλα και πολλά λόγια, αλλά θα επιχειρήσει μέσα από μεθοδική δουλειά να πετύχει τον σκοπό του, χαρακτηρίζοντας τον «ισορροπιστή». Μάλιστα ο Επίσκοπος Θεοδώρητος αναφέρει πως «από μαθητής έλεγε πάντα λίγα λόγια».

Για το μείζον θέμα των Θρησκευτικών και την διαμάχη που έχει ξεσπάσει μεταξύ Εκκλησίας και Πολιτείας, δηλώνει την αμέριστη συμπαράσταση του στον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο, λέγοντας πως γνωρίζει πολύ καλά πώς να χειριστεί το θέμα.

Η φωτογραφία όλων των αποφοίτων

Αμέσως μετά το τέλος του αγιασμού ο Επίσκοπος Θεοδώρητος, είχε μία σύντομη κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο γραφείο του. Εκεί εκτός από τον πρόεδρο της ΝΔ βρέθηκαν και άλλα στελέχη της ΝΔ, που το κοινό τους χαρακτηριστικό είναι ότι είναι απόφοιτοι του Κολεγίου Αθηνών και άπαντες μαθητές του πατέρα Θεοδώρητου. Ο λόγος για τον περιφερειάρχη Απόστολο Τζιτζικώστα, τον βουλευτή της ΝΔ Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη και του Βασίλη Ξυπολυτά, γραμματέα παραγωγικών τομέων.

Θεοδώρητος: «Ακόμη και ως μαθητής ο Μητσοτάκης πάντα έλεγε λίγα λόγια»-2

Ποιος είναι

Ο επίσκοπος Ναζιανζού γεννήθηκε στην Αθήνα το 1948. Σπούδασε Θεολογία και Φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και απέκτησε τον τίτλο του Διδάκτορος (1979) από το Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ. Χειροτονήθηκε διάκονος στην Αθήνα (1972) και πρεσβύτερος στο Λονδίνο (1972). Το έτος 2000 εξελέγη Επίσκοπος Ναζιανζού (της Καππαδοκίας) από την Αγία και Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου και χειροτονήθηκε εις επίσκοπο στον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι. Έχει διατελέσει προϊστάμενος του Καθεδρικού Ναού της του Θεού Σοφίας στο Λονδίνο.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή