Κατέπεσε στο ΣτΕ ο νόμος για τις άδειες

Κατέπεσε στο ΣτΕ ο νόμος για τις άδειες

2' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Απόφαση απόλυτης ανατροπής του νομοθετικού πλαισίου της κυβέρνησης για τις τηλεοπτικές άδεις εξέδωσε η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, ακυρώνοντας για λόγους αντισυνταγματικότητας τον νόμο Παππά και κρίνοντας ότι μόνον το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης είναι αρμόδιο για την τακτοποίηση του τηλεοπτικού τοπίου.

Οι ανώτατοι δικαστές, ύστερα από σκληρή αντιπαράθεση επιχειρημάτων, κατέληξαν με ψήφους 14 έναντι 11 να κρίνουν αντισυνταγματικό τον νόμο της κυβέρνησης, να αναθέσουν μόνον στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης τις αρμοδιότητες σύμφωνα με το Σύνταγμα και να ανατρέψουν πλήρως όλες τις συνέπειες που έχουν παραχθεί από την πρόσφατη διαγωνιστική διαδικασία, η οποία τινάζεται στον αέρα.

Μετά την απόφαση, που αποτελεί ισχυρό πλήγμα σε μία από τις πλέον εμβληματικές κυβερνητικές επιλογές, τα κανάλια που δεν πήραν άδεια στον πρόσφατο διαγωνισμό θα συνεχίσουν να εκπέμπουν, ενώ εκείνα που πήραν άδειες και δεν έχουν ακόμα εκπέμψει δεν μπορούν να εκπέμψουν, αφού οι άδειες είναι πλέον στον αέρα. Αλλωστε, μετά την απόφαση του ΣτΕ, τα χρήματα που δόθηκαν από τους υπερθεματιστές για τις άδειες, αφού οι άδειες πλέον δεν ισχύουν, πρέπει να επιστραφούν και το νέο τηλεοπτικό τοπίο θα καθοριστεί από το ΕΣΡ όταν αυτό συγκροτηθεί.

Η απόφαση που εκδόθηκε ύστερα από πέντε διασκέψεις, με τη χθεσινή να είναι η τελευταία, προκάλεσε σεισμό όχι μόνον σε πολιτικό αλλά και σε επιχειρηματικό επίπεδο, καθώς δεν αναμενόταν και με το δεδομένο ότι κατά τη διάρκεια της διάσκεψης είχε υπάρξει πρόταση για παροχή κάποιας προθεσμίας προκειμένου να διορθωθούν οι αντισυνταγματικότητες του νόμου, στις οποίες είχε καταλήξει από νωρίς οι δικαστές. Η εκδοχή της απόφασης, που έκρινε μεν τον νόμο αντισυνταγματικό και έδινε προθεσμία έξι μηνών στο ΕΣΡ μόλις συγκροτηθεί να επιχειρήσει να σώσει ό,τι μπορούσε να σωθεί από τη διαγωνιστική διαδικασία, δεν μπόρεσε τελικά να πλειοψηφήσει.

Με μία μόνη ψηφοφορία οι ανώτατοι δικαστικοί κατέληξαν στην πλήρη ακύρωση του νόμου, δηλώνοντας διά της αποφάσεώς τους την απαξία τους για την παράβαση του Συντάγματος και προχωρώντας σε πλήρη κατάργηση όλων των συνεπειών που παρήγαγε ο νόμος μέσω της διαγωνιστικής διαδικασίας.

Το απόλυτο της δικαστικής απόφασης και η πλειοψηφία που διαμορφώθηκε προκάλεσαν χωρίς αμφιβολία έκπληξη σε όσους παρακολουθούσαν στενά τις δικαστικές εξελίξεις, μιας και το ανώτατο δικαστήριο δεν έχει παράδοση τυφλών συγκρούσεων παρά μόνον δικαστικές αποφάσεις ακύρωσης κεντρικών κυβερνητικών επιλογών, αλλά πάντα με προϋποθέσεις προσαρμογής στα νέα δεδομένα. Δικαστικές πηγές δήλωναν πως το απόλυτο της χθεσινής κρίσης συναρτάται με την εκτίμηση των δικαστών ότι ο νόμος της κυβέρνησης που κατέρρευσε, ενείχε αντισυνταγματικότητα που θεωρήθηκε εξόφθαλμη. Οι ίδιες πηγές δήλωναν ότι το βεβαρημένο κλίμα που είχε τις τελευταίες εβδομάδες δημιουργηθεί στη Δικαιοσύνη από χειρισμούς δικαστικών αλλά και κυβερνητικών παραγόντων προκάλεσε αρνητικό κλίμα και μέσα στο ανώτατο δικαστήριο.

Αποκορύφωμα όλων αυτών υπήρξε η πρωτοφανής δημοσιοποίηση προσωπικών δεδομένων αντιπροέδρου του ΣτΕ που μετείχε στην Ολομέλεια, γεγονός που θεωρήθηκε εκβιαστική κίνηση ενόψει της επικείμενης δικαστικής κρίσεως.

Δικαστικές πηγές ανέφεραν ότι με βάση την απόφαση μόνον το ΕΣΡ θα αδειοδοτήσει στο εξής τα κανάλια και η κυβέρνηση είναι εφικτό να προχωρήσει μόνον σε προσωρινές αδειοδοτήσεις.

Σε κάθε περίπτωση, το ανώτατο δικαστήριο έμεινε στην αντισυνταγματικότητα του νόμου για το θέμα του ΕΣΡ χωρίς να χρειαστεί να προχωρήσει σε κρίση για το επίσης σοβαρό θέμα που αφορά τον περιορισμένο αριθμό των τηλεοπτικών αδειών που δόθηκαν.

Μετά την απόφαση του ΣτΕ, δικαστικές πηγές εκτιμούσαν ότι η επόμενη δίκη για το θέμα των αδειών που έχει προσδιοριστεί ύστερα από νέο πακέτο προσφυγών για τον Ιανουάριο, δεν έχει πλέον καμία σημασία.

Ομως, δικαστικές διεκδικήσεις μπορεί να δημιουργηθούν από ενδιαφερόμενους επιχειρηματίες μετά την πλήρη ανατροπή όλων των δεδομένων και του ίδιου του νόμου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή