ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Η «Οργάνωση Επαναστατικής Αυτοάμυνας» ανέλαβε το «χτύπημα» στη γαλλική πρεσβεία

10s1prsb-thumb-large--2

Η «Οργάνωση Επαναστατικής Αυτοάμυνας» ανέλαβε με προκήρυξη που αναρτήθηκε το βράδυ της Δευτέρας στο Athens Indymedia την ευθύνη για την επίθεση με χειροβομβίδα στη Γαλλική πρεσβεία. Πρόκειται για την οργάνωση που είχε αναλάβει την ευθύνη της ένοπλης επίθεσης με καλάσνικοφ στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ την παραμονή των Ευρωεκλογών, 25 Μαϊου 2014.

Με το ίδιο κείμενο η οργάνωση αναλαμβάνει την ευθύνη της «ορφανής» μέχρι σήμερα επίθεσης εναντίον της πρεσβείας του Μεξικού, τα ξημερώματα της 31ης Ιουλίου.

«Την Τετάρτη 9 Οκτώβρη στις 5 παρά τέταρτο π.μ. (σ.σ. η επίθεση έγινε ξημερώματα 10ης Νοεμβρίου) πραγματοποιήσαμε άλλη μια ένοπλη παρέμβαση, ενάντια στο γαλλικό κράτος ρίχνοντας μια χειροβομβίδα δίπλα στη σκοπιά της πρεσβείας του στην Αθήνα, απέναντι από τη βουλή» αναφέρεται στην προκήρυξη, ενώ σε άλλο σημείο ο συντάκτης αναφέρει: «Την Κυριακή 31 Αυγούστου λίγη ώρα πριν ξημερώσει πραγματοποιήσαμε μια ένοπλη παρέμβαση ενάντια στο μεξικάνικο κράτος πυροβολώντας το κτίριο της πρεσβείας του στην Αθήνα (…) οι δυο επιθετικές δράσεις της οργάνωσής μας, μαζί με την πρώτη ένοπλη παρέμβαση στις 25 Μάη 2014 ενάντια στο ΠΑΣΟΚ εκφράζουν το πρόταγμα της κοινωνικής επανάστασης και της καταστροφής των εξουσιαστικών θεσμών εδώ και τώρα».

Eπιχειρώντας να αιτιολογήσει την επιλογή του στόχου, ο συντάκτης της προκήρυξης αναφέρεται μεταξύ άλλων στην πρόσφατη επιχείρηση της γαλλικής αστυνομίας για την εκκένωση του καταυλισμού προσφύγων στο Calais της Γαλλίας αλλά και στην περίπτωση του Λιβανέζου Ζωρζ Ιμπραήμ Αμπνταλά, ο οποίος κρατείται σε γαλλικές φυλακές από το 1984 για δύο δολοφονίες αμερικανών και ισραηλινών αξιωματούχων.  «Το καλοκαίρι του 2016 το γαλλικό κράτος χτυπούσε τη κοινωνική εξέγερση ενάντια στους νέους αντεργατικούς νόμους, με χημικό πόλεμο, πλαστικές σφαίρες, μαζικές συλλήψεις και βασανιστήρια, αφήνοντας εκατοντάδες τραυματίες», αναφέρεται στο κείμενο.

Η επίθεση στο κτίριο της πρεσβείας του Μεξικού πραγματοποιήθηκε τα ξημερώματα της 31ης Ιουλίου (και όχι την 31η Αυγούστου όπως αναφέρει το κείμενο) από δύο δράστες που –όπως και στην επίθεση κατά της γαλλικής πρεσβείας- επέβαιναν σε μηχανή μικρού κυβισμού.

Περιέργως, την έρευνα για το συμβάν δεν είχε αναλάβει η Αντιτρομοκρατική αλλά η υποδιεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας.

Σε ότι αφορά τις λεπτομέρειες της επίθεσης στο κτίριο της γαλλικής πρεσβείας, ο συντάκτης του κειμένου αναφέρει μεταξύ άλλων τα ακόλουθα: «Επιλέξαμε να δράσουμε αυτή την ώρα γιατί έχει την λιγότερη κίνηση σε όλο το εικοσιτετράωρο. Αν βάζαμε σαν προτεραιότητα την ασφάλειά μας θα πηγαίναμε σε ώρα αιχμής για να περάσουμε αθέατοι και να χαθούμε μέσα στη κίνηση. Έτσι θα έπρεπε να επιλέξουμε να βάλουμε σε κίνδυνο περαστικούς ανθρώπους ή να πετάξουμε τη χειροβομβίδα μέσα στην αυλή της πρεσβείας από τη πλευρά της Ακαδημίας που είναι απομονωμένη από το δρόμο, χωρίς να γνωρίζουμε αν κάποιος υπάλληλος ή μια καθαρίστρια βρισκόταν εκεί τυχαία. Αντί γι'αυτό επιλέξαμε να δράσουμε μπροστά στους μπάτσους την ώρα που η κίνησή μας δεν θα είχε καμία κάλυψη. Οι σύντροφοι που πραγματοποίησαν τη δράση στάθηκαν για μισό λεπτό με τη μοτοσυκλέτα στη γωνία της Μέρλιν μέχρι να ανάψει το φανάρι της Β.Σοφίας στη γωνία της πρεσβείας για να μην υπήρχαν αυτοκίνητα μπροστά από στο σημείο τη στιγμή που θα έσκαγε η χειροβομβίδα. Πριν στρίψουν στη λεωφόρο έλεγξαν ότι από αριστερά δεν ερχόταν κανένα όχημα που θα μπορούσε να βρεθεί μέσα στο βεληνεκές της έκρηξης. Η μοτοσυκλέτα σταμάτησε μπροστά στη πρεσβεία και μετά απασφαλίστηκε η χειροβομβίδα, ενώ ο σύντροφος που οδηγούσε κοιτούσε το σκοπό της κλούβας».

Η επίθεση στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ είχε γίνει ξημερώματα Κυριακής, χωρίς οι σκοποί να αντιληφθούν κάτι. Είχαν πυροβολήσει δύο φορές με καλάσνικοφ από την πίσω πλευρά των γραφείων στην οδό Μαυρομιχάλη.