H κυβέρνηση ξέχασε το Ελληνικό και όσους βρήκαν καταφύγιο εκεί

H κυβέρνηση ξέχασε το Ελληνικό και όσους βρήκαν καταφύγιο εκεί

3' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Δεν υπάρχουν πουθενά σκηνές σε εξωτερικό χώρο σε όλη τη χώρα, εκτός από το Ελληνικό, όπου παραμένουν άνθρωποι σε 70 από τις 100 μεγάλες σκηνές της Υπατης Αρμοστείας». Αυτή ήταν η μόνη αναφορά του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα στον καταυλισμό του Ελληνικού. Στον επίσημο κατάλογο που δημοσιοποιείται εβδομαδιαίως με τους φιλοξενούμενους πρόσφυγες και μετανάστες σε όλη τη χώρα το Ελληνικό αναφέρεται ξεχωριστά ως «μη οργανωμένη δομή». Ομως στις εγκαταστάσεις του πρώην αεροδρομίου παραμένουν εδώ και δεκαπέντε μήνες, από τον Σεπτέμβριο του 2015 που ο χώρος άνοιξε για προσωρινή φιλοξενία λίγων ημερών, άντε εβδομάδων, 2.200 άτομα, κυρίως οικογένειες, μόνοι άντρες από το Αφγανιστάν και λίγοι Ιρανοί. Ξεχασμένοι από όσους δεν μένουν κοντά στην περιοχή, αλλά όπως φαίνεται και από τον σχεδιασμό του υπουργείου, που είχε υποσχεθεί διά στόματος του υπουργού από τον Μάρτιο ότι «το Eλληνικό θα κλείσει». Στελέχη του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής αλλά και ο ίδιος ο υπουργός σε πρόσφατες δηλώσεις του, παραδέχoνται ότι άμεσο σχέδιο μεταφοράς όσων βρίσκονται στο Ελληνικό σε άλλο οργανωμένο καταυλισμό δεν υπάρχει.

Ο δήμαρχος Ελληνικού – Αργυρούπολης, Ιωάννης Κωνσταντάτος, δεν έχει λάβει ενημέρωση από το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής από τον περασμένο Μάρτιο, που «η μεταφορά των προσφύγων ήταν θέμα λίγων εβδομάδων». Οπως λέει, ο Δήμος Ελληνικού δεν έχει στηριχθεί καθόλου από το κράτος και ας φιλοξενεί τόσους ανθρώπους περισσότερο από ένα χρόνο. «Δεκαπέντε μήνες τώρα δεν μας έχουν δώσει ούτε ένα ευρώ. Ούτε έναν υπάλληλο να βοηθήσει στην καθαριότητα. Η συλλογή απορριμμάτων είναι ανταποδοτική υπηρεσία, πραγματοποιείται από τα τέλη που πληρώνουν οι πολίτες και δεν νομίζω ότι είναι σωστό να πληρώνουν μόνο οι δημότες μας για τους πρόσφυγες που βρίσκονται στο Ελληνικό. Οι εργαζόμενοι στις ΜΚΟ παίρνουν χρήματα γιατί όχι και οι δήμοι που προσφέρουν κάποιες υπηρεσίες;». Ο κ. Κωνσταντάτος εκτός από τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής που δεν τηρεί τις δεσμεύσεις του δηλώνει πλήρως απογοητευμένος και από τη στάση των συναδέλφων του δημάρχων. «Είχαν δεσμευτεί ότι θα βοηθήσουν αλλά δεν ήρθε κανείς να πάρει ούτε μία οικογένεια. Ολοι έχουν βολευτεί από το Ελληνικό».

Ο ανεπίσημος καταυλισμός του πρώην αεροδρομίου ήρθε και πάλι στην επικαιρότητα την προηγούμενη εβδομάδα, όταν ξέσπασε φωτιά σε αποθήκη, δίπλα στους χώρους διαμονής όπου φυλάσσονται τρόφιμα και ρούχα. Ευτυχώς δεν κινδύνεψε κανείς.

Ο δήμαρχος Ελληνικού – Αργυρούπολης δημοσιοποίησε επιστολή ζητώντας για ακόμα μια φορά να μεταφερθούν σε άλλη δομή όσοι παραμένουν στους τρεις χώρους που έχουν διαμορφωθεί στο αεροδρόμιο. Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής τού απάντησε δημοσίως «δυστυχώς αποτύχαμε». Το Ελληνικό επιβεβαιώνει περίτρανα τη γνωστή ρήση «ουδέν μονιμότερον του προσωρινού».

Γιατί όμως, ενώ έχουν ανοίξει θέσεις σε άλλους καταυλισμούς, δεν μεταφέρονται οι «κάτοικοι» του Ελληνικού; «Στο Ελληνικό βρίσκονται κυρίως Αφγανοί και δεν είναι φρόνιμο να μεταφερθούν σε καταυλισμούς που υπάρχουν άλλες εθνικότητες και κυρίως Σύροι. Οι συμπλοκές είναι σίγουρες».

Οι Αφγανοί είναι ο πιο δύσκολα διαχειρίσιμος πληθυσμός προσφύγων και μεταναστών, όπως όλα δείχνουν, εξαιτίας της εξαιρετικά διαφορετικής κοινωνικής και πολιτισμικής κουλτούρας εκτός φυσικά από τη διαφορά θρησκείας.

Η Β.Κ. πραγματοποίησε εθελοντικά μαθήματα αγγλικών σε ενήλικες Αφγανούς στο Ελληνικό. «Θέλουν πολύ να μάθουν. Ηταν δύσκολο γιατί ακόμα και όσοι “γνωρίζουν” αγγλικά το επίπεδό τους είναι πολύ χαμηλό και δεν ξέρουν να γράφουν. Επίσης δεν θέλουν να κάνουν μαζί μάθημα οι άντρες με τις γυναίκες. Με μεγάλη δυσκολία καταφέραμε να εξηγήσουμε ότι δεν γίνεται διαφορετικά. Οι γυναίκες δεν απευθύνουν καν τον λόγο στους άντρες εκτός αν πρόκειται για τον άντρα τους. Και κορίτσια λίγο πάνω από είκοσι χρόνων λένε ο γιος μου και σου δείχνουν ένα παιδί δέκα χρόνων», περιγράφει στην «Κ».

Ενα σοβαρό πρόβλημα που έχει προκύψει είναι οι «ανήλικες νύφες», όπως τις κατονόμασε ο ίδιος ο κ. Μουζάλας. Πρόκειται για εβδομήντα ζευγάρια Αφγανών, άντρες που είναι παντρεμένοι με γυναίκες 13 χρόνων. Για την ευρωπαϊκή νομοθεσία οι γυναίκες αυτές είναι ασυνόδευτα ανήλικα και οι άντρες τους έχουν διαπράξει έγκλημα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή