Εναρξη εορτασμού 180 χρόνων με «Ελληνα, Ρωμηό, Γραικό»

Εναρξη εορτασμού 180 χρόνων με «Ελληνα, Ρωμηό, Γραικό»

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«“Ελλην”, “Ρωμηός”, “Γραικός”: Συλλογικοί προσδιορισμοί και ταυτότητες» είναι το θέμα του τριήμερου διεθνούς επιστημονικού συνεδρίου, με το οποίο το Πανεπιστήμιο Αθηνών ξεκινά μεθαύριο Πέμπτη τις εκδηλώσεις και δράσεις για τα 180 χρόνια λειτουργίας του.

«Μιλώντας κάποιος για την ιστορία του Πανεπιστημίου Αθηνών, μιλά για την ιστορία του ελληνικού κράτους» ανέφερε χθες ο πρύτανης του ιδρύματος Θάνος Δημόπουλος, που μαζί με τη Συντονιστική Επιτροπή Εορτασμού των 180 χρόνων παρουσίασε το επετειακό έμβλημα, καθώς και τους βασικούς άξονες, τη θεματολογία και τον σκοπό των εκδηλώσεων κατά τη διάρκεια του 2017.

Εύλογα, οι βασικοί άξονες των προγραμματιζόμενων εκδηλώσεων έχουν ως σκοπό να αναδείξουν τη συμβολή του ΕΚΠΑ στην επιστήμη και στην έρευνα, την κοινωνική του προσφορά, τη συμβολή του στην εκπαίδευση, τον πολιτισμό, την τέχνη και τον αθλητισμό. Χαρακτηριστικά, όπως είπε ο Βαγγέλης Καραμανωλάκης, επίκουρος καθηγητής Νεότερης Ελληνικής Ιστορίας στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, για να καταδείξει τον πολύπλευρο ρόλο του ΕΚΠΑ, η Αθήνα αναπτύχθηκε και με βάση τα πανεπιστημιακά κτίρια. Ενδεικτικά, η Νεάπολη και τα Εξάρχεια αναπτύχθηκαν οικιστικά για να στεγάσουν φοιτητές.

Οι κεντρικές εκδηλώσεις για τα 180 χρόνια του ΕΚΠΑ θα πραγματοποιηθούν τον Μάιο, ενώ κάθε μήνας θα είναι αφιερωμένος σε επιλεγμένες θεματικές ενότητες. Παράλληλα κάθε σχολή θα οργανώσει μια κεντρική εκδήλωση σχετική με τα αντικείμενά της, ενώ τα τμήματα θα πραγματοποιήσουν εκδηλώσεις επιστημονικού, ερευνητικού, κοινωνικού χαρακτήρα.

Ιδιαίτερη στιγμή στο κάδρο των δράσεων θα είναι η δημιουργία ντοκιμαντέρ από την αναπληρώτρια καθηγήτρια του τμήματος Θεατρικών Σπουδών Εύα Στεφανή, μαζί με την Κατερίνα Ευαγγελάτου, για το ΕΚΠΑ, τον χαρακτήρα και τις αμφισημίες του.

Αλλωστε, ένα από τα χαρακτηριστικά του ΕΚΠΑ είναι η πολιτική βαρύτητα ορισμένων κεντρικών αποφάσεών του. Ενδεικτικά, η Σύγκλητος του ΕΚΠΑ έχει αποφασίσει να αναγορεύσει σε επίτιμους διδάκτορες τον Ματέο Ρέντσι και τον Μάριο Ντράγκι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αλλά δεν έχει ανακοινώσει τον χρόνο της αναγόρευσής τους. Αυτός εξαρτάται εύλογα από το πρόγραμμα των δύο Ιταλών, αλλά και το πολιτικό κλίμα στην Ελλάδα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή