Παράταση εσωτερικών ελέγχων στην Ε.Ε.

Παράταση εσωτερικών ελέγχων στην Ε.Ε.

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για άλλους τρεις μήνες προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να διατηρηθούν οι έλεγχοι στα εσωτερικά σύνορα πέντε κρατών-μελών, οι οποίοι έχουν εφαρμοστεί εξαιτίας της μεταναστευτικής κρίσης. Η Επιτροπή θεωρεί ότι, παρά την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στη μείωση των ροών, εξακολουθούν να υπάρχουν κίνδυνοι παράνομης εισόδου μεταναστών από την Ελλάδα και την Ιταλία προς τις άλλες χώρες της Ε.Ε.

Ετσι, μέχρι τα μέσα Μαΐου θα παραμείνουν οι εσωτερικοί έλεγχοι στην Αυστρία, τη Γερμανία, τη Δανία, τη Σουηδία και τη Νορβηγία. Ο αρχικός στόχος της Επιτροπής ήταν να αρθούν οι εσωτερικοί έλεγχοι μετά το πέρας του πρώτου εξαμήνου εφαρμογής τους, που ενέκρινε το Συμβούλιο στις 12 Μαΐου 2016, και σίγουρα πριν από το τέλος του έτους. Αυτό όμως δεν μπόρεσε να γίνει εφικτό καθώς τα ενδιαφερόμενα κράτη-μέλη πίεσαν την Επιτροπή να υποβάλει αίτηση και για άλλη παράταση.

«Προτείνουμε τη διατήρηση των ελέγχων μόνο εκεί όπου είναι απαραίτητοι και μόνο ως ύστατη λύση, ενώ συνιστούμε θερμά τη χρήση άλλων εναλλακτικών, όπως οι έλεγχοι της αστυνομίας», ανέφερε χθες, σε συνέντευξη Τύπου, ο επίτροπος Μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος. «Αυτοί οι έλεγχοι δεν μπορούν να συνεχιστούν για πάντα και δεν θα συνεχιστούν για πάντα», υπογράμμισε, σημειώνοντας πως το ξεκάθαρο μήνυμα που στέλνει η Επιτροπή είναι ότι η κατάσταση θα επιστρέψει στην ομαλότητα στο τέλος του επόμενου τριμήνου.

Συγχρόνως η Κομισιόν επαναλαμβάνει ότι από τα μέσα Μαρτίου η Ελλάδα θα πρέπει να αρχίσει να εφαρμόζει σταδιακά τη Συμφωνία του Δουβλίνου, παραλαμβάνοντας μετανάστες που από το ελληνικό έδαφος εισέρχονται σε άλλες χώρες του χώρου Σένγκεν. Συγχρόνως, από τον Φεβρουάριο η δράση της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής θα βοηθήσει την Ελλάδα στα βόρεια εξωτερικά σύνορα, σε συνδυασμό με την αποτελεσματική εφαρμογή της συμφωνίας Ε.Ε. – Τουρκίας.

Η Επιτροπή σημειώνει ότι τους τελευταίους μήνες έχει επιτευχθεί σημαντική πρόοδος όσον αφορά την προστασία και την καλύτερη διαχείριση των εξωτερικών συνόρων, καθώς και τη μείωση της παράνομης μετανάστευσης. Αυτό το αποδίδει στη δραστηριοποίηση των συνοριοφυλάκων και ακτοφυλάκων αλλά και στη λειτουργία του συστήματος των κέντρων πρώτης υποδοχής και στη λήψη και την καταγραφή δακτυλικών αποτυπωμάτων των μεταναστών που φθάνουν στην Ελλάδα και την Ιταλία, οι οποίες πλέον πραγματοποιούνται σε ποσοστό σχεδόν 100%.

Επιστροφές

Η Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή, που εκτός των εξωτερικών συνόρων της Ζώνης Σένγκεν θα δραστηριοποιηθεί και στην ΠΓΔΜ και τη Σερβία για τον έλεγχο του διαδρόμου των Δυτικών Βαλκανίων, έχει αυξήσει ιδιαίτερα τις επιστροφές παράνομων μεταναστών. Από τον Οκτώβριο του 2016, που ανέλαβε δράση, έχει οργανώσει 78 επιχειρήσεις για την επιστροφή 3.421 παράνομων μεταναστών – περισσότερες από όσες πραγματοποιήθηκαν ολόκληρο το 2015.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή