ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Λευκωσία: Ανυπόστατα τα σενάρια περί θερμού επεισοδίου

leykosia-anypostata-ta-senaria-peri-thermoy-epeisodioy-2177922

Ανυπόστατα χαρακτηρίζει η Λευκωσία τα σενάρια περί «θερμού επεισοδίου» στην Κύπρο τον ερχόμενο Ιούνιο.

Κληθείς να σχολιάσει τις συγκεκριμένες πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν πριν λίγες ώρες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Νίκος Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι δεν υπάρχει τέτοια πληροφόρηση, ούτε και επιβεβαιώνονται τέτοιοι ισχυρισμοί. Μάλιστα, ο κ. Χριστοδουλίδης συνομίλησε τηλεφωνικά με τον υπουργό Εξωτερικών κ. Νίκο Κοτζιά, προκειμένου να λάβει διαβεβαιώσεις ότι η Αθήνα δεν εξετάζει τέτοιου είδους σενάρια.

Είναι απολύτως σαφές ότι η διακίνηση του σεναρίου «θερμού» επεισοδίου τον Ιούνιο, όταν και είναι πραγματοποιημένες να γίνουν οι πρώτες γεωτρήσεις από τη γαλλική "Τοτάλ" σε οικόπεδο της Κυπριακής ΑΟΖ, έχουν προκαλέσει την ενόχληση της Λευκωσίας.

Τι έλεγαν νωρίτερα οι πληροφορίες

Το ενδεχόμενο «θερμού επεισοδίου» με την Τουρκία στα χωρικά ύδατα της Κύπρου τον Ιούνιο, οπότε θα ξεκινήσει η εξόρυξη Φυσικού Αερίου από την Γαλλική Total, παραδέχθηκαν πηγές του υπουργείου Άμυνας.

«Η εκτίμηση είναι ότι πιθανολογούμε πως μπορεί να υπάρξει κάποιο επεισόδιο, μια στρατιωτική δραστηριότητα των τουρκικών δυνάμεων όταν θα ξεκινήσει η εξόρυξη» ανέφερε χαρακτηριστικά. Το έχουν ξανακάνει και στο παρελθόν στέλνοντας το ερευνητικό πλοίο Μπαρμπαρός, υπενθύμισαν οι πηγές του Πενταγώνου.

«Σκηνοθετημένα επεισόδια»

Πάντως, διαβεβαίωσαν ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, καθώς οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι σε απόλυτη ετοιμότητα. «Κάποια από τα δήθεν ‘’επεισόδια’’ με παραβιάσεις εναέριου ή θαλάσσιου χώρου είναι σκηνοθετημένα και δεν έχουν συμβεί ποτέ. Εμείς απαντάμε δυναμικά και κάνουμε τις απαραίτητες ενέργειες και τα διαβήματα μόνο στα πραγματικά περιστατικά. Το καλό είναι ότι και οι Νατοϊκή δύναμη που πλέει στη Mεσόγειο για την αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών παρακολουθεί την τουρκική προκλητικότητα. Τα τουρκικά αεροσκάφη πετούν πάνω από τα πλοία των Νατοϊκών δυνάμενων. Οι διοικητές της δύναμης που προέρχονται από την Ευρώπη κάνουν σε καθημερινή βάση πολύ σκληρά “report” καταγράφοντας αναλυτικά την τουρκική δραστηριότητα» τόνισαν οι πηγές του ΥΠΕΘΑ.

Όπως διαβεβαίωσαν κυβέρνηση έχει αυξήσει τα επίπεδα στρατιωτικής παρουσίας στα νησιά. «Από 17% προσωπικό στις μονάδες έχουμε πάει σε ποσοστό 48%… Οι έμπειροι τούρκοι πιλότοι έχουν αποστρατευθεί, ή εκδιωχθεί (σ.σ λόγω της απόπειρας πραξικοπήματος), και τώρα τα αεροσκάφη τα πιλοτάρουν ‘’πιτσιρικάδες’’ φοβισμένοι με ελάχιστη πείρα» τόνισαν.

Μάλιστα, επικαλέστηκαν και σχετικό παράδειγμα όπου τουρκικά αεροσκάφη παραβίασαντον εναέριο χώρο και πετούσαν στα 17.000 πόδια. «Οι έλληνες πιλότοι πέταξαν για να τους αναχαιτίσουν και προτού μπουν στη διαδικασία εμπλοκής οι τούρκοι φοβήθηκαν ότι θα ‘’κλειδωθούν’’ από τα οπλικά συστήματα των ελλήνων και έριξαν fler (σ.σ αντίμετρα καπνού – θερμότητας). Αυτό είναι δείγμα πανικού κι ότι πρόκειται για πιτσιρικάδες» σχολίασαν.