Βαριά πληγωμένο το ιστορικό τζαμί

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟ – ΑΠΟΣΤΟΛΗ. Από τα ξημερώματα χθες το ιστορικό τέμενος Βαγιαζήτ, κατά πολλούς το ιστορικότερο στην Ευρώπη, μοιάζει με κουφάρι στο κέντρο της πόλης του Διδυμοτείχου. Η φωτιά που ξέσπασε λίγο μετά τα μεσάνυχτα έκανε στάχτη τη μοναδική ξύλινη στέγη του και έλιωσε το πολλών τόνων μεταλλικό στέγαστρο που είχαν τοποθετήσει οι αναστηλωτές για την προστασία της. Ως εκ θαύματος οι τοίχοι του τεμένους άντεξαν το χαλύβδινο φορτίο που επικάθισε πάνω τους αλλά και τις τρομακτικές θερμοκρασίες που αναπτύχθηκαν και έτσι οι αρμόδιοι αισιοδοξούν ότι θα μπορέσουν με πολλαπλάσιο οικονομικό κόστος και σε μεγάλο βάθος χρόνου να επισκευάσουν τις ζημιές. Ως προς το πώς ξέσπασε η φωτιά, η Πυροσβεστική Υπηρεσία διεξάγει έρευνα και αναμένεται να εκδώσει το πόρισμά της υπό την πίεση της τοπικής κοινωνίας, που προσδοκούσε την περάτωση των εργασιών αναστήλωσης για τουριστική αξιοποίηση του σπουδαίου αυτού θρησκευτικού και πολιτιστικού μνημείου, αλλά και, όπως ήταν αναμενόμενο, της τουρκικής πλευράς, λόγω προεκλογικής περιόδου.

Φήμες ότι θα καταφθάσει στο Διδυμότειχο ο Ταγίπ Ερντογάν για να επιθεωρήσει εκ του σύνεγγυς το βαριά πληγωμένο ιστορικό τζαμί –και να «εξαργυρώσει» την παρουσία του προεκλογικά– διέτρεχαν την πόλη, χωρίς να επιβεβαιώνονται από πουθενά, ενώ κατά την επίσκεψή στον χώρο ο Τούρκος πρόξενος στην Κομοτηνή Αλί Ριζά Ακτζί, αφού υπογράμμισε τη θρησκευτική και πολιτιστική αξία του τεμένους, δήλωσε ότι η χώρα του είναι έτοιμη να βοηθήσει εφόσον της ζητηθεί στην αναστήλωσή του.

Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν στην «Κ» ότι της μεγάλης πυρκαγιάς που ξέσπασε στις 3.10 τα ξημερώματα της Τετάρτης είχε προηγηθεί άλλη μικρότερη το μεσημέρι της Τρίτης, την οποία έσβησε όχημα της αστυνομίας. «Στο τζαμί γίνονταν εργασίες αναστήλωσης, δούλευαν πυρετωδώς. Φαίνεται ότι υπέβοσκε κάπου η φωτιά και φούντωσε αργότερα», λέει η Μαριάνθη Κιντίδου, που εργάζεται σε ζαχαροπλαστείο απέναντι από το τζαμί. Και άλλοι γείτονες επιβεβαιώνουν ότι προηγήθηκε μικρότερη φωτιά, ενώ ο Θανάσης Κάργας, που έτυχε να περάσει στη 1 μετά τα μεσάνυχτα μπροστά από το τζαμί, καταθέτει ότι «μέσα έφεγγε κάτι σαν φωτιά, αλλά δεν έδωσα σημασία». Δύο ώρες μετά η φωτιά θα φθάσει στη μοναδική ξύλινη οροφή, όπου γίνονταν οι εργασίες αναστήλωσης, και θα την αποτεφρώσει.

Οι φλόγες θα πυρακτώσουν και θα λιώσουν μεγάλο μέρος του μεταλλικού στεγάστρου και το υπόλοιπο θα επικαθίσει στους τοίχους δημιουργώντας στους πάντες την αίσθηση ότι θα καταρρεύσει. Εντρομοι οι ένοικοι των γύρω οικοδομών εγκατέλειψαν τα σπίτια τους, καθώς σε ακτίνα εκατό μέτρων οι υψηλές θερμοκρασίες δεν επέτρεπαν την παραμονή ανθρώπων, ενώ έσπασαν από τη ζέστη και τα τζάμια καταστημάτων στην περιοχή.

Σύμφωνα με καταγγελίες γειτόνων, το τέμενος στο οποίο γίνονταν επί χρόνια αλλά σε ρυθμούς χελώνας αναστηλωτικές εργασίες, ήταν ξέφραγο αμπέλι, καθώς οι αρμόδιοι «είχαν τοποθετήσει έναν φύλακα ο οποίος δεν εμφανιζόταν ποτέ…». Προς το μεσημέρι η Πυροσβεστική έσβησε τη φωτιά, όμως ο κίνδυνος να καταρρεύσει το εναπομείναν μεταλλικό στέγαστρο παρέμενε και γι’ αυτό οι Αρχές δεν επέτρεπαν την πρόσβαση σε κοντινή απόσταση.

Το τέμενος δεν χρησιμοποιείτο επί πολλά χρόνια ως λατρευτικός χώρος από τους 5.000 μουσουλμάνους του Εβρου, οι οποίοι τελούν τα θρησκευτικά τους καθήκοντα σε άλλο, μικρότερο τζαμί. Δεν έπαυε ωστόσο να έχει το δικό του ιστορικό φορτίο και για την κοινωνία να αποτελεί ελπίδα για την προσέλκυση τουρισμού.

Η γ.γ. του υπουργείου Πολιτισμού Μαρία Ανδρεαδάκη – Βλαζάκη, ο περιφερειάρχης Δημήτρης Πέτροβιτς, τοπικοί βουλευτές έσπευσαν επιτόπου.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT