ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Στις 10 Απριλίου αποφασίζει ο Αρειος Πάγος για τον αντικαταστάτη της Ράικου

stis-10-aprilioy-apofasizei-o-areios-pagos-gia-ton-antikatastati-tis-raikoy-2183590

Θέμα χρόνου είναι πλέον ο ορισμός νέου επικεφαλής στην Εισαγγελία Διαφθοράς μετά την αιφνιδιαστική παραίτηση πριν από δέκα ημέρες της επί έτη επικεφαλής της νευραλγικής αυτής εισαγγελικής υπηρεσίας Ελένης Ράικου η οποία συνόδευσε την παραίτηση της με βαριές καταγγελίες περί παράκεντρων εξουσίας και σχεδίου ηθικής της εξόντωσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες την προσεχή Δευτέρα, 10 Απριλίου, συνεδριάζει το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο υπό την προεδρία της Προέδρου του Αρείου Πάγου Βασιλικής Θάνου προκειμένου να επιλέξει τον αντικαταστάτη της κυρίας Ράικου μεταξύ των αντεισαγγελέων εφετών. Εισηγητής έχει οριστεί ο αρεοπαγίτης Χαράλαμπος Μαχαίρας, ενώ η θητεία κανονικά της Ελένης Ράικου, αν δεν είχε παραιτηθεί, επρόκειτο να ολοκληρωθεί στις 11 Μαΐου.

Η κα Ράίκου παρέμεινε επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς από την ίδρυσή της και για δύο συνεχείς θητείες και επί των ημερών της δεκάδες υποθέσεις κρατικής διαφθοράς ερευνήθηκαν, δεκάδες δικογραφίες σχηματίστηκαν και πολλοί κρατικοί αξιωματούχοι, επιχειρηματίες και άλλοι προφυλακίστηκαν η στη συνέχεια καταδικάστηκαν για διαφθορά σε βαριές ποινές.

Μετά την υποβολή αναφοράς από την ανακρίτρια Ηλιάνα Ζαμανίκα, ότι από την Εισαγγελία Διαφθοράς δεν διαβιβάστηκε υλικό (σκληροί δίσκοι) στην ανάκριση εγκαίρως, από τον Αρειο Πάγο διενεργείται πειθαρχική έρευνα κατά της Ελένης Ράικου ενώ παράλληλα ερευνώνται και οι καταγγελίες που συνόδευσαν την παραίτηση της.