ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγύηση 200.000 ευρώ για Τσοχατζόπουλο – αδυναμία καταβολής επικαλούνται οι συνήγοροί του

eggyisi-200-000-eyro-gia-tsochatzopoylo-amp-8211-adynamia-katavolis-epikaloyntai-oi-synigoroi-toy-2183727

Την αποφυλάκιση του Ακη Τσοχατζόπουλου, με οριακή πλειοψηφία τριών ψήφων υπέρ έναντι δύο κατά, αποφάσισε, κάνοντας δεκτή την εισαγγελική πρόταση, το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας, όπου εκδικάζεται η υπόθεση με τις μίζες των εξοπλιστικών σε δεύτερο βαθμό με βασικό κατηγορούμενο τον πρώην υπουργό.

Το δικαστήριο αποφυλάκισε τον πρώην υπουργό για λόγους υγείας, μετά από πέντε χρόνια παραμονής του στη φυλακή.

Επέβαλε, ωστόσο, σειρά περιοριστικών όρων. Μεταξύ άλλων, απαγόρευση εξόδου από τη χώρα, υποχρέωση καταβολής 200 χιλιάδων ευρώ ως εγγύηση, υποχρέωση να διαμένει σε συγκεκριμένη διεύθυνση, παράδοση διαβατηρίου, απαγόρευση χρήσης πλωτών η άλλων μέσων κλπ.

Οι συνήγοροί του υπέβαλαν αίτημα για μείωση της εγγύησης, επικαλούμενοι αδυναμία του πρώην υπουργού να πληρώσει και αφήνοντας να εννοηθεί, ότι όταν ο Ακης Τσοχατζόπουλος θα βγεί από το νοσοκομείο, ενδέχεται η απόφαση αποφυλάκισης, λόγω ελλείψεως χρημάτων για την εγγύηση, να μην μπορεί να εφαρμοστεί. 

«Καθίσταται η απόφαση σας ανεφάρμοστη. Εφόσον δεν μπορει να καταβληθεί η εγγυοδοσία επιστρέφει στις φύλακές», ηταν η αντίδραση του συνηγόρου του πρώην υπουργού, καθηγητή Λεωνίδα Κοτσαλή.

Ο ίδιος ο Τσοχατζόπουλος δεν ήταν παρών στο δικαστήριο καθώς νοσηλεύεται στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο και βρίσκεται σε μετεγχειρητικό στάδιο.

Η εισαγγελική πρόταση

Η εισαγγελική λειτουργός, είχε προτείνει νωρίτερα να ανασταλεί η εκτέλεση της ποινής του – έχει καταδικαστεί σε 20 χρόνια κάθειρξη – με το επιχείρημα ότι η συνέχιση της κράτησής του θα επιφέρει ανεπανόρθωτη βλάβη στην υγεία του.

«Ο κατηγορούμενος, ανέφερε μεταξύ άλλων η εισαγγελική λειτουργός, νοσηλεύεται στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο ενώ η μετεγχειρητική του πορεία είναι αργή λόγω των πολλαπλών προβλημάτων υγείας που αντιμετωπίζει».

Μέχρι τώρα, ο πρώην υπουργός είχε υποβάλλει, χωρίς αποτέλεσμα, πολλές αιτήσεις αποφυλάκισής του με όρους, ενώ έχουν αποφυλακιστεί τόσο η σύζυγός του Βίκυ Σταμάτη, όσο και η κόρη του Αρετή Τσοχατζοπούλου, που επίσης έχουν καταδίκες σε πολυετείς καθείρξεις για ξέπλυμα μαύρου χρήματος.