193.000 sms για εθελοντική αιμοδοσία

193.000 sms για εθελοντική αιμοδοσία

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε ένα πολύτιμο εργαλείο για την εθελοντική αιμοδοσία εξελίσσεται η αποστολή μηνυμάτων σε κινητά τηλέφωνα (SMS). Σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας, από τις 20/1/2017 έως τις 31/3/2017, συλλέχθηκαν 29.000 μονάδες αίματος από εθελοντές που είχαν λάβει στο κινητό τους γραπτό μήνυμα από το Κέντρο προκειμένου να προσφέρουν αίμα.

Ειδικότερα, το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ) πραγματοποίησε τον περασμένο Ιανουάριο για πρώτη φορά, έκκληση εθελοντών για αιμοδοσία μέσω SMS. Tη δυνατότητα αυτή έδωσε το ηλεκτρονικό Εθνικό Μητρώο Αιμοδοτών που έχει δημιουργήσει το Κέντρο. Αφορμή για την έκκληση αυτή ήταν η έλλειψη μονάδων αίματος που είχε παρατηρηθεί αρχές του έτους και η οποία σχετίστηκε με την εποχική έξαρση της γρίπης που κράτησε «μακριά» από τις αιμοδοσίες πολλούς εθελοντές. Ετσι, από τις 20 Ιανουαρίου έως τις 20 Φεβρουαρίου στάλθηκαν από το ΕΚΕΑ 193.000 SMS. H απήχηση αυτής της ενέργειας εντυπωσίασε τους αρμόδιους του ΕΚΕΑ. Aπό τους εθελοντές που έλαβαν μήνυμα το 15% προσήλθε για αιμοδοσία, προσφέροντας 29.000 μονάδες αίματος. Συνολικά αυτός ο αριθμός αποτελεί το 45% των μονάδων που συλλέχθηκαν από τις εθελοντικές αιμοδοτήσεις στο διάστημα από τις 20/1/2017 έως τις 31/3/2017. Συνολικά το διάστημα αυτό συλλέχθηκαν 120.000 μονάδες, εκ των οποίων οι 66.000 ήταν από εθελοντές αιμοδότες και οι υπόλοιπες -στη συντριπτική πλειονότητα- από συγγενείς ασθενών που υποβάλλονται σε χειρουργικές επεμβάσεις.

Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΕΚΕΑ με τίτλο «έλαβες sms; Σ’ ευχαριστούμε που έδωσες αίμα», «τα νούμερα αυτά επιβεβαιώνουν την αποτελεσματικότητα των ηλεκτρονικών μέσων επικοινωνίας στην προσέλκυση αιμοδοτών και δικαιώνουν το σχεδιασμό μας. Το ΕΕΚΑ συνεχίζει σ΄αυτή την κατεύθυνση με στόχο την πραγματοποίηση του οράματος ετών για αίμα προερχόμενο αποκλειστικά από συστηματικούς εθελοντές αιμοδότες».

550.000 μονάδες αίματος ετησίως

Στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια συλλέγονται περίπου 550.000 μονάδες αίματος ετησίως και επιπλέον εισάγονται από τον Ελβετικό Ερυθρό Σταυρό 25.000 μονάδες. Εως πριν δύο χρόνια η πλειονότητα των μονάδων που συλλέγονταν ήταν από το συγγενικό και φιλικό περιβάλλον ασθενών. Πλέον αυτή η εικόνα έχει αλλάξει και το 55% των μονάδων αιματος στην Ελλάδα συλλέγονται από συστηματικούς εθελοντές αιμοδότες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή