ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τούρκοι αξιωματικοί: Οριστικό «όχι» στην έκδοση των 3 από τους 8

toyrkoi-axiomatikoi-oristiko-ochi-stin-ekdosi-ton-3-apo-toys-8-2186918

Οριστικά και τελεσίδικα εκρίθη το αίτημα των τουρκικών αρχών για τους τρεις από τους οκτώ αξιωματικούς για τους οποίους η Αγκυρα έχει ζητήσει εκ νέου την έκδοσή τους, υποστηρίζοντας ότι μετείχαν, με τον ένα η τον άλλον τρόπο, στο αποτυχημένο πραξικόπημα του περασμένου καλοκαιριού.

Η απόφαση του Συμβουλίου Εφετών της Αθήνας με πρόεδρο τον πρόεδρο Εφετών Κωνσταντίνο Σταμαδιάνο, που έκανε χθες δεκτή την πρόταση της εισαγγελέως Ουρανίας Σταθέα και απέρριψε και το νέο, δεύτερο αίτημα των τουρκικών αρχών, είναι εκ των πραγμάτων τελεσίδικη, καθώς δεν μπορεί να αλλάξει ούτε να επανεξετασθεί από τον Αρειο Πάγο. Ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Αντώνιος Λιώγας δεν αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να ασκήσει έφεση κατά της χθεσινής απόφασης, με δεδομένη την προγενέστερη κρίση του Αρείου Πάγου, με την οποία υπήρξε αρνητική απόφαση επί του αιτήματος των τουρκικών αρχών για τους οκτώ αξιωματικούς.

Κατά τη χθεσινή ακροαματική διαδικασία, η οποία επισκιάστηκε από την προηγούμενη απόφαση του Αρείου Πάγου για την απόρριψη των αιτημάτων των τουρκικών αρχών, κάτι που επεσήμανε και ο πρόεδρος του Συμβουλίου Κων. Σταμαδιάνος, η εισαγγελέας της δίκης Ουρανία Σταθέα επιχειρηματολόγησε επί μακρόν γιατί δεν πρέπει οι τρεις Τούρκοι αξιωματικοί να εκδοθούν στη γείτονα, επικαλούμενη λόγους νομικούς και ουσιαστικούς. Αναφέρθηκε στη δεσμευτικότητα των αποφάσεων του Αρείου Πάγου, με το σκεπτικό ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι μπορεί οι εκζητούμενοι να τύχουν στη γείτονα δίκαιης δίκης, όπως επιβάλλει το ευρωπαϊκό δικαστικό κεκτημένο. Στη δεσμευτικότητα των αποφάσεων του ελληνικού ανωτάτου δικαστηρίου αναφέρθηκε και ο πρόεδρος του Συμβουλίου Κων. Σταμαδιάνος. Η εισαγγελέας, επίσης, αναφέρθηκε στις μαζικές απολύσεις δικαστών στη γειτονική Τουρκία, την αναστολή συνθηκών για την προστασία της ανθρώπινης ζωής, τα βασανιστήρια, αλλά και την πιθανότητα –που είναι μεγάλη– επανόδου της θανατικής ποινής.

Η κ. Σταθέα απέκρουσε τα νεότερα στοιχεία που κατατέθηκαν από τις τούρκικες αρχές και σημείωσε ότι δεν αλλάζουν τα δεδομένα που ήδη υπήρχαν ως πρότινος, όταν ο Αρειος Πάγος απέρριψε τα αιτήματα εκδόσεως για τους «οκτώ» και χαρακτήρισε το νέο αίτημα «προσχηματικό». Για τους άλλους πέντε η εξέταση των αιτημάτων προς έκδοσή τους θα γίνει την 4η και την 5η Μαΐου.