Η ιστορική μπίρα «Μάμος» της Πάτρας επιστρέφει στην πόλη της, χάρη στην Αθηναϊκή Ζυθοποιία

Η ιστορική μπίρα «Μάμος» της Πάτρας επιστρέφει στην πόλη της, χάρη στην Αθηναϊκή Ζυθοποιία

3' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Φωτογραφίες από την πλατεία Ομονοίας, με το σιντριβάνι, αποκαλύπτουν τον δυναμισμό της οικονομίας της δεκαετίας του ’60. Οι φωτεινές επιγραφές, που τη νύχτα αναβόσβηναν, και οι διαφημίσεις στις στέψεις των κτιρίων δημιουργούσαν μια πρωτόγνωρη φαντασμαγορία. Και αν πλησιάσει κανείς με προσοχή στη γωνία με την Αγίου Κωνσταντίνου, θα διακρίνει και θα θυμηθεί το μεγάλο ποτήρι μπίρας. Και κάτω από αυτό, την επωνυμία «Μάμος». Ηταν μια χρυσή εποχή…

Η επιστροφή της ιστορικής μπίρας στη σύγχρονη ζωή, έπειτα από 41 χρόνια, είναι μια επιχειρηματική κίνηση που μπορεί κανείς να της προσδώσει όσο συμβολισμό επιθυμεί. Συνδεδεμένη με την οικονομία και την κοινωνία της Πάτρας, η μπίρα «Μάμος» επανακυκλοφορεί από φέτος χάρη στην Αθηναϊκή Ζυθοποιία που θα την παράγει πλέον από το υπερσύγχρονο εργοστάσιό της στην Πάτρα. Με την ίδια «αυθεντική συνταγή»…

Ο Πέτρος Μάμος (1880-1957) ήταν ο πρώτος διπλωματούχος Ελληνας ζυθοποιός, απόφοιτος της Ακαδημίας του Μονάχου. Εισήγαγε εξαιρετικές ποικιλίες βύνης, λυκίσκου και μαγιάς από τη Γερμανία και τη Βοημία και εξέλιξε τις παραδοσιακές συνταγές με δικές του τεχνικές. Ηταν γύρω στο 1900, σε μια εποχή τεχνολογικής προόδου του κλάδου, που επέτρεψε την παραγωγή της μπίρας lager. O Πέτρος Μάμος, αξιοποιώντας τα πρώτα βήματα του πατέρα του, Λορέντζου, δημιούργησε μια μεγάλη ζυθοποιία, που με διακυμάνσεις (καθώς το εργοστάσιο στην Πάτρα επιτάχθηκε στην Κατοχή) επέζησε ώς το 1976. Χάρη σε τέτοιους ανθρώπους, φωτισμένους, προσηλωμένους στην εργασία και την πρόοδο, προχώρησε όχι μόνο ο κλάδος αλλά και η οικονομική ανάπτυξη της περιοχής.

Η Πάτρα, που είχε μεγάλη ανάπτυξη τον 19ο αιώνα χάρη στη σταφίδα, ωφελήθηκε από τη ζυθοποιία «Μάμος» που ίδρυσε στην πόλη ένα πρωτοπόρο εργοστάσιο. Αν ακούσει κανείς την αφήγηση του κ. Παναγή Μάμου, εγγονού του Πέτρου Μάμου, θα εκτεθεί όχι μόνο στην οικογενειακή ιστορία αλλά και στην εξέλιξη της ζυθοποιίας, καθώς ο ίδιος είναι μελετητής της ιστορίας της μπίρας στην Ελλάδα. Χάρη στη μελέτη του για τις ελληνικές ζυθοποιίες, και όταν μελετούσε την περίοδο 1950-1970, ήρθε σε επαφή με τον κ. Ζωούλλη Μηνά, διευθύνοντα σύμβουλο της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας. Ηταν η αρχή μιας γνωριμίας που εξελίχθηκε σε συνεργασία, καθώς η Αθηναϊκή Ζυθοποιία αποφάσισε να βγάλει πάλι στην αγορά την μπίρα «Μάμος» και να την εντάξει στη μεγάλη οικογένεια με τις άλλες γνωστές ονομασίες, όπως ΑΛΦΑ, Amstel, Heineken, Fischer και πολλές ακόμη… Σε μια εποχή δύσκολη, όπως η σημερινή, με την αύξηση της φορολογίας στον κλάδο και τη μειωμένη ζήτηση λόγω κρίσης, τα επιχειρηματικά αυτά βήματα επιτρέπουν αισιοδοξία.

Ωφελημένη αρχικά είναι η Πάτρα, όπου από το εκεί εργοστάσιο της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας (η μεγαλύτερη μονάδα παραγωγής της εταιρείας) θα παράγεται η Pils μπίρα «Μάμος», με 5% αλκοόλ. Αρχικά, θα είναι διαθέσιμη στην Πάτρα, και σύντομα στην Πελοπόννησο, ενώ σε δεύτερο στάδιο θα αρχίσει η πανελλαδική κυκλοφορία της. «Με την Αθηναϊκή Ζυθοποιία θα εργαστούμε συστηματικά», λέει ο κ. Παναγής Μάμος, «ώστε η μάρκα μας να προοδεύσει ξανά, επ’ ωφελεία της οικονομίας και της κοινωνίας σε τοπικό, περιφερειακό και εθνικό επίπεδο, μέσω της δημιουργίας προστιθέμενης αξίας».

Kαι είναι αυτή η καλή είδηση στον χώρο της ελληνικής ζυθοποιίας, που ξεκλειδώνει στο σήμερα τις ιστορίες του χθες. Η πορεία της μπίρας «Μάμος», συνδεδεμένη με φωτεινές παρουσίες, είναι παράλληλα και μια σύνοψη της οικονομικής εξέλιξης των περασμένων δεκαετιών, της εισαγωγής της τεχνολογικής καινοτομίας και της διάδοσης της συνήθειας ανάμεσα στους Ελληνες να πίνουν μπίρα. Ο χάρτης της πρώιμης ζυθοποιίας τον 19ο αιώνα εμφανίζει τις πορείες που διασταυρώνονται. Πρωτοπόρος ο Λορέντζος Μάμος (από τη Ζάκυνθο), πατέρας του Πέτρου Μάμου, προερχόταν από τον χώρο της αμαξοποιίας και αργότερα των αυτοκινήτων (ήταν ο πρώτος αντιπρόσωπος της Ford). Στην Αθήνα, γνωρίζει τη δεύτερη σύζυγό του, την Ελίζα Φιξ, κόρη του Ιωάννη Φιξ και αδελφή του Λουδοβίκου και του Καρόλου Φιξ, που μαζί, αρχικά, έκαναν την επένδυση με το εργοστάσιο Φιξ στη Συγγρού. Η ιστορία της ζυθοποιίας στην Ελλάδα είναι γοητευτική και το ευχάριστο είναι ότι προσθέτει νέα κεφάλαια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή