ΚΟΙΝΩΝΙΑ

«Ημέρες Καριέρας» που οδηγούν σε δουλειά

«Ημέρες Καριέρας» που οδηγούν σε δουλειά

Ηταν το καλοκαίρι του 1980, όταν ο Γρηγόρης Τσόκας ολοκλήρωνε το μεταπτυχιακό του στο Λιντς της Αγγλίας και ένα μεσημέρι βρήκε στο γραμματοκιβώτιο μια επιστολή.

Αποστολέας, ένας πετρελαϊκός κολοσσός ο οποίος τον καλούσε σε μια συνέντευξη με σκοπό να συζητήσουν το ενδεχόμενο συνεργασίας μαζί του. Ξεπερνώντας την αρχική έκπληξη για το πώς μια πολυεθνική εταιρεία επιλέγει να προσλάβει έναν άγνωστο Ελληνα για να τον εντάξει στο επιστημονικό-ερευνητικό της προσωπικό, ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα και η κατάληξη ήταν να του προτείνουν συμβόλαιο. Θα ακολουθήσουν επιστολές και από άλλες δύο μεγάλες εταιρείες, τις οποίες στο τέλος θα απορρίψει, όπως και την πρώτη, γιατί ήθελε να ακολουθήσει ακαδημαϊκή καριέρα και μάλιστα πίσω στην πατρίδα.

Η απάντηση στο ερώτημα για το πώς τον εντόπισαν ας μην αναζητηθεί στη σφαίρα της συνωμοσιολογίας: στο πανεπιστήμιο λειτουργούσε ειδικό γραφείο το οποίο βοηθούσε τους αποφοίτους, μεταπτυχιακούς κ.λπ. στην επαγγελματική τους αποκατάσταση και σε αυτό το πλαίσιο βρισκόταν σε επαφή με εταιρείες και επιχειρηματικούς κολοσσούς.

Μετά 37 χρόνια, ο Γρηγόρης Τσόκας, καθηγητής της Εφαρμοσμένης Γεωφυσικής στο ΑΠΘ σήμερα, διευθύνει, από το πόστο του επιστημονικού υπευθύνου, στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Γραφείο Διασύνδεσης του ιδρύματος, που ως κύριο στόχο του έχει «την υποστήριξη των φοιτητών και αποφοίτων του ιδρύματος στην ομαλή προσέγγιση της μελλοντικής τους σταδιοδρομίας».

Οπως λέει στην «Κ», το Γραφείο Διασύνδεσης λειτουργεί κάθε μέρα. «Βοηθάμε τα παιδιά να ετοιμάσουν βιογραφικά, να βρουν υποτροφίες και στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, έχουμε διασυνδέσεις με πρεσβείες, με ελληνικές και ξένες επιχειρήσεις. Ερχεται μια εταιρεία και λέει π.χ. θέλω είκοσι οικονομολόγους, με υψηλό επίπεδο. Εμείς κάνουμε τη διασύνδεση με βάση τα βιογραφικά και προετοιμάζουμε τους ενδιαφερομένους, με τη βοήθεια και συμβουλευτικού ψυχολόγου, για το πώς θα συμπεριφερθούν στις συνεντεύξεις κ.ά.».

Το ενδιαφέρον των τελειοφοίτων και των αποφοίτων είναι μεγάλο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που θέτει στη διάθεσή μας ο κ. Τσόκας, από το Γραφείο Διασύνδεσης περνούν πάνω από 5.500 παιδιά τον χρόνο, για να ενημερωθούν, πολλοί εξ αυτών βρίσκουν δουλειά, ενώ η ιστοσελίδα έχει 2.000.000 «χτυπήματα» τον χρόνο.

«Ενα μεγάλο και σύγχρονο πανεπιστήμιο όπως το δικό μας δεν αρκεί να έχει καλούς φοιτητές, ενδιαφέρεται και να αποκατασταθούν αυτοί στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα», λέει ο πρύτανης του ΑΠΘ, Περικλής Μήτκας.

«Το ΑΠΘ προσπαθεί να ανοίγει διαρκώς δρόμους στους αποφοίτους ώστε να πετύχουν στη σταδιοδρομία τους. Με χαρά διαπιστώνουμε πως εκδηλώσεις όπως οι “Ημέρες Καριέρας” αφήνουν ικανοποιημένες και τις δύο πλευρές. Και τις εταιρείες που ψάχνουν για υψηλού επιπέδου επιστημονικά στελέχη και τους φοιτητές μας που βρίσκουν επαγγελματική απασχόληση», προσθέτει.

Στο πλαίσιο της λειτουργίας του Γραφείου Διασύνδεσης, διοργανώνονται την τελευταία πενταετία, κάθε χρόνο, οι «Ημέρας Καριέρας».

Πρόκειται για ένα διήμερο στο οποίο απόφοιτοι και τελειόφοιτοι προσέρχονται, αφού προηγουμένως έχουν προετοιμαστεί κατάλληλα από συμβουλευτική ψυχολόγο, σε συναντήσεις με εταιρείες, και δίνουν συνεντεύξεις.

Αρκετοί εξ αυτών προσλαμβάνονται επιτόπου, ενώ άλλοι συνεχίζουν τις συζητήσεις και διαπραγματεύσεις, ανοίγουν διαύλους επικοινωνίας με τις ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις.

Με βάση τα στοιχεία του Γραφείου Διασύνδεσης, στις περυσινές εκδηλώσεις συμμετείχαν 57 εταιρείες, δόθηκαν 650 συνεντεύξεις και προσελήφθησαν 200 απόφοιτοι, ενώ στο φετινό διήμερο, που διοργανώθηκε στις αρχές της εβδομάδας, πήραν μέρος περισσότερες από εκατό εταιρείες και έδωσαν συνεντεύξεις 1.700 απόφοιτοι».

«Οι “Ημέρες Καριέρας” ξεκίνησαν σε εμάς στην Ελλάδα πριν από πέντε χρόνια, με την επιτυχία να είναι αυξανόμενη κάθε χρόνο. Στον υπόλοιπο κόσμο γίνεται εδώ και πενήντα χρόνια. Εμείς ως συνήθως ακολουθούμε μακράν. Είναι και αυτό μια παθογένεια της ελληνικής κοινωνίας, του εκπαιδευτικού μας συστήματος», υπογραμμίζει ο κ. Τσόκας.

Στο πλαίσιο της προσπάθειας να βοηθήσει τους αποφοίτους του, το ΑΠΘ, εκτός από τις «Ημερες Καριέρας» για εκείνους που αναζητούν εργασία, σχεδιάζει για του χρόνου μια νέα πρωτοβουλία. Διοργανώνει μέσω του Γραφείου Διασύνδεσης ημέρες καριέρας για νέους ερευνητές.

«Προετοιμάζουμε τους φοιτητές να βρουν δουλειά ως ερευνητές στην Ευρώπη. Οχι να πάνε να δουλέψουν σε μια βιομηχανία, αλλά να κάνουν έρευνα σε υψηλά επίπεδα», σημειώνει.

Οπως εξηγεί, το Γραφείο Διασύνδεσης εξυπηρετεί πρωτίστως αποφοίτους και τελειοφοίτους του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου. «Αυτό δεν σημαίνει καθόλου ότι αν έρθει κάποιος από άλλο πανεπιστήμιο δεν θα τον βοηθήσουμε», τονίζει.

«Επιτυχία, έστω και ένας να βρει δουλειά»

Στο ισόγειο του «κόκκινου κτιρίου» στον χώρο του Αριστοτελείου, τα πάντα λειτουργούσαν «ρολόι». Η κάθε μία από τις εταιρείες είχε το δικό της τραπεζάκι για να υποδεχθεί ο εκπρόσωπός της αποφοίτους που ενδιαφέρονταν για δουλειά.

Εθελοντές φοιτητές, με καρτελάκια στο στήθος, διευκόλυναν την όλη διαδικασία που εξελισσόταν με απόλυτη τάξη. Στην είσοδο η συμβουλευτική ψυχολόγος Κατερίνα Παπακώτα έδινε τις τελευταίες οδηγίες στους αποφοίτους για το πώς θα συμπεριφερθούν στη συνέντευξη. Στον ημιώροφο, ο επιστημονικός υπεύθυνος Γρ. Τσόκας και η προϊσταμένη του Γραφείου Διασύνδεσης Κατερίνα Καλιαρίδου επέβλεπαν, με την παρουσία του αντιπρύτανη Νίκου Βαρσακέλη, την όλη διαδικασία.

«Εστω και ένας να βρει δουλειά, είναι επιτυχία σ’ αυτές τις δύσκολες εποχές. Πόσο μάλλον που βρίσκουν πολλοί», μας λέει ο κ. Βαρσακέλης. «Εχει γίνει ήδη προετοιμασία. Για τη λήψη συνέντευξης έχουν σταλεί ήδη βιογραφικά, μέσω του γραφείου».

«Παίρνουμε βιογραφικά από φοιτητές, τα στέλνουμε στην εταιρεία, τα βλέπουν, και εμείς κάνουμε τη διαχείριση. Ποιος ταιριάζει πού και το κλείνουμε», εξηγεί η κ. Καλιαρίδου.

Η Γιώτα Χατζηπαναγιωτίδου είναι απόφοιτος του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών και ψάχνει για δουλειά. «Είναι πιο εύκολο να έρθεις σε επαφή σε ένα μη αγχωτικό περιβάλλον όπως αυτό εδώ σήμερα», λέει, καθώς είχε ολοκληρώσει τη συνέντευξη. «Μου έκαναν ερωτήσεις γύρω από την προσωπικότητά μου, την εμπειρία και τα προσόντα μου και μου ζήτησαν τη γνώμη μου για διάφορα ζητήματα. Το βιογραφικό το είχα καταθέσει στο Γραφείο Διασύνδεσης και με τη βοήθειά του επέλεξα την εταιρεία. Αν με επιλέξουν, θα με καλέσουν στον χώρο εργασίας για μια δεύτερη συνέντευξη. Δίνεις συνεντεύξεις και βιογραφικά σε όσες εταιρείες θέλεις, εγώ έδωσα σε δύο. Είναι μια ευκαιρία για μένα. Αν δεν με πάρουν, θα φύγω στο εξωτερικό».

Ως τελευταία της ελπίδα να βρει δουλειά είδε τις «Ημέρες Καριέρας» η Κατερίνα Γεωργίου, απόφοιτος του Τμήματος Οικονομικών Σπουδών. «Εδωσα μια συνέντευξη σε μεγάλη εταιρεία για απασχόληση σε διοικητικό πόστο. Αν δεν τα καταφέρω, θα δοκιμάσω την τύχη μου στο εξωτερικό».

Στο τραπεζάκι μεγάλης πολυεθνικής αλυσίδας σούπερ μάρκετ, ο Χρήστος Παραβέλας είχε πάρει μέχρι το μεσημέρι της πρώτης ημέρας συνεντεύξεις από τριάντα ενδιαφερομένους. «Ψάχνουμε για προϊσταμένους πωλήσεων και ενδιαφερόμενους για θέσεις στελεχών. Θέλουμε οι υποψήφιοι να έχουν ενεργητικό προφίλ, να είναι πρόθυμοι να αναλάβουν πρωτοβουλίες, να ξέρουν τι θέλουν να κάνουν, να έχουν τίτλο σπουδών όχι απαραίτητα οικονομικό. Το μεταπτυχιακό είναι καλοδεχούμενο», λέει.

Για όλους αυτούς τους νέους που παρέλασαν από το «κόκκινο κτίριο», οι «Ημερες Καριέρας» είναι «ημέρες ελπίδας», για εύρεση εργασίας, προτού πάρουν, ως έσχατη διέξοδο, τον δρόμο της φυγής για το εξωτερικό.

«Ενα 30%-35% από όλες τις σχολές, ακόμα και τις σχολές υψηλής ζήτησης, εγκαταλείπει τις σπουδές χωρίς να ολοκληρώσει. Aπό εκεί και πέρα, ένα πολύ μεγάλο ποσοστό φεύγει στο εξωτερικό. Εχουν εγκαταλείψει τη χώρα μας από το 2010 μέχρι σήμερα 540.000 νέοι, από τους οποίους οι 340.000 είναι εξειδικευμένοι επιστήμονες. Το ΑΠΘ στέλνει κυρίως γιατρούς και μηχανικούς. Μάλιστα εμείς μέχρι και πέρυσι οργανώναμε μια συγκεκριμένη εκδήλωση για τα γερμανικά νοσοκομεία, τις ειδικότητες που χρειάζονταν, και στέλναμε φοιτητές μας εκεί. Οι Γερμανοί ήρθαν και μας ζητούσαν ως Γραφείο Διασύνδεσης να διοργανώσουμε ημερίδα για το πώς μπορούν να κάνουν ειδικότητα σε γερμανικά πανεπιστήμια», καταλήγει ο κ. Τσόκας.