Πανελλαδικές Εξετάσεις: Αγρυπνίες για καλούς βαθμούς

Πανελλαδικές Εξετάσεις: Αγρυπνίες για καλούς βαθμούς

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ιερές παρακλήσεις προς τον Χριστό και τους αγίους θα τελεστούν ακόμη και κατά τη διάρκεια των Πανελλαδικών Εξετάσεων από γονείς και ιερείς, με αίτημα τη… Θεία βοήθεια προς τα εξεταζόμενα παιδιά. Μάλιστα, αν κάνουμε μια διασταλτική ερμηνεία στα λόγια μιας παράκλησης, οι ιερείς και οι γονείς ζητούν από τον Θεό να ψιθυρίσει στα αυτιά των υποψηφίων τις σωστές λύσεις.

Ειδικότερα, σήμερα ξεκινούν οι Πανελλαδικές Εξετάσεις για μια θέση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, για την πολυπληθέστερη κατηγορία των υποψηφίων, αυτή των Γενικών Λυκείων. Συγκεκριμένα, από τα Ημερήσια Γενικά Λύκεια θα συμμετάσχουν στις εξετάσεις 84.838 υποψήφιοι, από τα Εσπερινά Γενικά Λύκεια 1.111, ενώ 561 υποψήφιοι των Εσπερινών Επαγγελματικών Λυκείων θα εξετασθούν με το σύστημα του Ημερήσιου. Χθες ξεκίνησαν οι Πανελλαδικές Εξετάσεις για τις 18.455 υποψηφίους από τα Ημερήσια και Εσπερινά Επαγγελματικά Λύκεια. Με βάση τα στοιχεία του Θέμη Κοτσιφάκη, πρώην προέδρου της ΟΛΜΕ και νυν στελέχους του υπουργείου Παιδείας, στους αποφοίτους των Επαγγελματικών Λυκείων έχουν δοθεί 6.546 θέσεις στα ΑΕΙ. Συνολικά, συμμετοχή έχουν δηλώσει 104.965 υποψήφιοι για τις 70.726 θέσεις σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ (χωρίς τις θέσεις για τις στρατιωτικές και αστυνομικές σχολές).

Σε όλη τη χώρα ήδη από τα μέσα Μαΐου έχουν αρχίσει οι ιερές παρακλήσεις και οι αγρυπνίες, στις οποίες οι πιστοί προσεύχονται για την επιτυχία των υποψηφίων.Ενδεικτικά, η Ιερά Μητρόπολη Σταγών και Μετεώρων ενημερώνει τους πιστούς ότι «η μητρόπολή μας, συμμεριζόμενη τον κόπο και την αγωνία των μαθητών –και των οικογενειών τους–, που θα διαγωνιστούν στις Πανελλήνιες Εξετάσεις, προσεύχεται για ηρεμία, σύνεση και θείο φωτισμό στην προετοιμασία και τις εξετάσεις τους». Ηδη την περασμένη Παρασκευή στον μητροπολιτικό ναό του Αγίου Βησσαρίωνος Καλαμπάκας τελέστηκε αγρυπνία υπέρ επιτυχίας των υποψηφίων μαθητών, ενώ κατά τη διάρκεια των εξετάσεων έχει βγει πρόγραμμα ειδικών παρακλήσεων για τους υποψηφίους, έως και την Κυριακή 18 Ιουνίου. Κάθε παράκληση θα γίνεται στις 7 μ.μ. μετά τον Εσπερινό.

Οι ιερές παρακλήσεις γίνονται μετά τη Θεία Λειτουργία, και μπορεί να τις ζητήσουν και μεμονωμένοι γονείς υποψηφίων. Στην περίπτωση αυτή, γίνεται ειδική αναφορά στο όνομα του ή των υποψηφίων, οι γονείς των οποίων έχουν ζητήσει την παράκληση. Μετά την ολοκλήρωση της παράκλησης, οι μετέχοντες υποψήφιοι είθισται να λαμβάνουν και ένα συμβολικό δώρο, όπως για παράδειγμα στον ναό του Αγίου Πέτρου του Αργους που οι υποψήφιοι έλαβαν ένα στυλό και μία μικρή εικόνα του πολιούχου, Αγίου Πέτρου. Σε μια άλλη περίπτωση, στη Μητρόπολη Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων, στις ιερές παρακλήσεις «τίθεται σε προσκύνηση απότμημα του ιερού λειψάνου της χειρός του αγίου και ενδόξου οσιομάρτυρος Νικολάου του εν Βουναίνη, προστάτη της νεολαίας της μητρόπολης», όπως ανακοίνωσαν οι εκεί ιερείς. Προστάτες άγιοι όσων μετέχουν στις εξετάσεις θεωρούνται ο Αγιος Μελέτιος Αρχιεπίσκοπος Αντιοχείας, ο Οσιος Διονύσιος «ο Ρήτωρ» και ο Οσιος Μητροφάνης ο Πνευματικός.

Προσευχές

Μάλιστα, υπάρχουν και προσευχές που ζητούν από τον Θεό να δώσει φώτιση στους μαθητές ώστε να φέρουν καλά αποτελέσματα. Ενδεικτικά, μια προσευχή ζητάει από τον Χριστό «λαλήσαι εις τα ώτα μαθητών και νέων, τα ακριβή και τα άριστα, κατά την ώραν των εξετάσεων». Πάντως, οι… συνήγοροι του διαβόλου ήδη εγείρουν θέμα αδιάβλητου των εξετάσεων λόγω αθέμιτου ανταγωνισμού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή