Περισσότεροι χρήστες κάνναβης στο ΚΕΘΕΑ

Περισσότεροι χρήστες κάνναβης στο ΚΕΘΕΑ

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αυξάνεται ο αριθμός των ανθρώπων που απευθύνονται στο ΚΕΘΕΑ ζητώντας θεραπεία για την εξάρτησή τους από την κάνναβη. Αν και ένας στους δύο όσων απευθύνονται στο ΚΕΘΕΑ είναι χρήστης ηρωίνης, τα τελευταία χρόνια το ποσοστό όσων αναφέρουν ως κύρια ουσία την κάνναβη αυξάνεται. Το 2016 αφορούσε 9 στους 10 εφήβους και 1 στους 4 ενήλικες. Επίσης, η κάνναβη αναφέρεται (από το 85%) ως η πρώτη παράνομη ουσία που χρησιμοποίησαν στην ηλικία των 16 ετών.

Πρόκειται για βασικό στοιχείο της έκθεσης πεπραγμένων του ΚΕΘΕΑ για το 2016, που παρουσιάστηκαν χθες σε συνέντευξη Τύπου στην ΕΣΗΕΑ. Οι αποδέκτες υπηρεσιών του ΚΕΘΕΑ ήταν 15.158: 7.357 στις θεραπευτικές μονάδες, 5.307 μέλη οικογενειών, ενώ 2.494 άτομα υποστηρίχθηκαν με παρεμβάσεις στον δρόμο. Επίσης, υπήρξαν υπηρεσίες για τις «νόμιμες» εξαρτήσεις καθώς και για πρόσφυγες και μετανάστες.

Η πλειονότητα των χρηστών που προσέγγισαν το ΚΕΘΕΑ είναι άνδρες ελληνικής υπηκοότητας. Τα στοιχεία δείχνουν πώς η εξάρτηση επηρεάζει αρνητικά: ένας στους τρεις έχει διακόψει το σχολείο σε ηλικία περίπου 15 ετών. Οι περισσότεροι δεν έχουν σταθερό εισόδημα, ένας στους δύο είναι άνεργος, ενώ σταθερή απασχόληση δηλώνει ένας στους πέντε. Πάνω από τους μισούς αναφέρουν προβλήματα σωματικής ή/και ψυχικής υγείας, με επικρατέστερα την ηπατίτιδα C, τα ορθοπεδικά προβλήματα και την κατάθλιψη. Επίσης, τη στιγμή που ζητούν θεραπεία, τέσσερις στους δέκα έχουν δικαστικές εκκρεμότητες, τρεις στους τέσσερις έχουν συλληφθεί τουλάχιστον μία φορά κατά το παρελθόν, τέσσερις στους δέκα έχουν καταδικαστεί τουλάχιστον μία φορά και ένας στους τέσσερις έχει φυλακιστεί.

Υπήρξαν επίσης υπηρεσίες πρόληψης σε 8.080 άτομα σε εκπαιδευτικές κοινότητες και τοπικές κοινωνίες, αφού υπάρχει πλήθος αιτημάτων την περίοδο της κρίσης.

Το ΚΕΘΕΑ τονίζει την ανάγκη για έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό και όχι για αποσπασματικά ή πρόσκαιρα μέτρα. Ζητεί τη δημιουργία κέντρων σωματικής αποτοξίνωσης, κέντρων βραχείας φιλοξενίας άστεγων χρηστών, πολυδύναμων κέντρων για την αντιμετώπιση διαφορετικών μορφών εξάρτησης, νέων κινητών μονάδων και την ενίσχυση των προγραμμάτων επανένταξης των απεξαρτημένων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή