ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κορυφώνεται ο καύσωνας

koryfonetai-o-kaysonas-2197940

Καύσωνας με τα όλα του χθες, αφού οι θερμοκρασίες ανέβηκαν μέχρι και τους 42 – 44 βαθμούς Κελσίου σε πολλές περιοχές, προκαλώντας αφόρητη κατάσταση για τους κατοίκους. Μάλιστα, το γεγονός πως αναμένεται οι συνθήκες καύσωνα να συνεχιστούν και σήμερα και αύριο στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας προκαλεί ακόμη μεγαλύτερη ανησυχία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, οι οκτώ υψηλότερες θερμοκρασίες χθες στις 3 μ.μ. ήταν: στην Ελευσίνα 45,3 βαθμοί Κελσίου, στον Ασπρόπυργο 44,6, στη Σπάρτη 44,4, στη Λάρισα 44,3, στους Αγίους Θεοδώρους Κορινθίας 44,1, στη Λαμία 43,6, στο Λευκοχώρι Φθιώτιδας και στην Κωπαΐδα 43,3. Οι 42 βαθμοί Κελσίου ξεπεράστηκαν σε 34 σταθμούς του Αστεροσκοπείου πανελλαδικά, γεγονός που αναμφίβολα κατατάσσει τον συγκεκριμένο καύσωνα στα έντονα φαινόμενα. Στην Αττική (εκτός Θριασίου) η μέγιστη τιμή ήταν 43,1 βαθμοί Κελσίου σε Κορυδαλλό, Παλλήνη και Ψυχικό, ενώ ακολούθησαν, με 42,4 βαθμούς Κελσίου, τα Πατήσια, το Τατόι και το Σιδηροδρομικό Κέντρο Αχαρνών.

Οι πεδινές ηπειρωτικές περιοχές «πυρπολήθηκαν» χθες από τη ζέστη, από την κοιλάδα του Εβρου, τις πεδιάδες της Κεντρικής Μακεδονίας, τον Θεσσαλικό Κάμπο μέχρι τη Βοιωτία, την Αττική και τα πεδινά της Πελοποννήσου, με τις μέγιστες να φτάνουν έως και τους 42 με 43 βαθμούς Κελσίου. Καμίνι λοιπόν όλη η χώρα, με τα αστικά κέντρα και ειδικά την Αθήνα να «καίγονται», καθώς οι όγκοι τσιμέντου, η πυκνή δόμηση, η απουσία πρασίνου λειτουργούν ως θερμοσυσσωρευτές. Κάπως καλύτερη ήταν η κατάσταση στα παράλια.

Αντίστοιχη προβλέπεται να είναι η κατάσταση και σήμερα, κατά τόπους μπορεί να είναι και υψηλότερη η θερμοκρασία, καθώς από τις προηγούμενες ημέρες το Σάββατο είχε θεωρηθεί κορύφωση του καύσωνα.

Αισθητή πτώση της θερμοκρασίας, ακόμη και της τάξης των 4 έως 6 βαθμών Κελσίου, αναμένεται από το μεσημέρι της Κυριακής, αλλά κυρίως από τα δυτικά (Ιόνιο, Ηπειρος, Δυτική Στερεά Ελλάδα και Βορειοδυτική Πελοπόννησο) και τα βόρεια. Στην υπόλοιπη χώρα και η Κυριακή θα είναι «καυτή» και θα αρχίσει να δροσίζει από το βράδυ και πιο καθαρά από τη Δευτέρα. Η αλλαγή του καιρού, προς τη δροσιά, θα γίνει αισθητή στο Νότιο και το Ανατολικό Αιγαίο την Τρίτη.

Ευάλωτες ομάδες

Λόγω των υψηλότατων θερμοκρασιών, απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή πρωτίστως με βρέφη, παιδιά, ηλικιωμένους και άτομα με προβλήματα υγείας, αλλά και γενικότερα. Επίσης, καθώς ο κίνδυνος πυρκαγιάς είναι πολύ μεγάλος, απαιτούνται η μέγιστη προσοχή και επαγρύπνηση. Οι δήμοι και οι Περιφέρειες σε όλη τη χώρα έχουν λάβει μέτρα, από τη λειτουργία αιθουσών με κλιματισμό μέχρι τη φροντίδα ηλικιωμένων. Ο Δήμος Αθηναίων έχει εκπονήσει σχέδιο για την προστασία ευάλωτων ομάδων, ενώ έχουν ληφθεί μέτρα φύλαξης καθ’ όλο το 24ωρο των λόφων Λυκαβηττού, Στρέφη, Λαμπράκη, καθώς και του Αλσους Παγκρατίου. Για οποιαδήποτε πληροφορία και βοήθεια υπάρχει ο τηλεφωνικός αριθμός του Δήμου Αθηναίων 1595. Αντίστοιχα, η Περιφέρεια Αττικής διαθέτει κλιματιζόμενους χώρους ανά δήμο και περιφερειακή ενότητα. Πληροφορίες στον τηλεφωνικό αριθμό 1539.