Φαΐ και κουβέντα, χωρίς άστοχες διακηρύξεις

Φαΐ και κουβέντα, χωρίς άστοχες διακηρύξεις

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εσφυζε από ζωή η ιστορική ταβέρνα «Λεωνίδας» στο Λυγουριό το περασμένο Σάββατο. Η επιτυχίας της «Αλκηστης» από το Εθνικό Θέατρο, μιας παράστασης που συγκέντρωσε μόνο θετικά σχόλια, χωρίς να λείπουν και οι διθύραμβοι, τροφοδότησε την καλοκαιρινή διάθεση του κοινού που εκείνο το βράδυ, αλλά και την Παρασκευή, θέλησε να δοκιμάσει τα φαγητά της κ. Κάκιας και να δει –οι νεότεροι– την ταβέρνα, η οποία βρέθηκε στο επίκεντρο του διαδικτυακού σχολιασμού εξαιτίας μιας ατυχούς πρότασης της υπουργού Πολιτισμού Λυδίας Κονιόρδου. Η σπουδαία ηθοποιός, σε ακόμη μία άτυχη στιγμή της κατά τη διάρκεια της υπουργικής της θητείας, προ ημερών και λίγο μετά τον θάνατο του ιδιοκτήτη της ταβέρνας Λεωνίδα Λιακόπουλου, πρότεινε ο χώρος να ανακηρυχθεί διατηρητέο μνημείο. Πληροφορίες της «Κ» αναφέρουν ότι η πρόταση τελικά δεν θα προχωρήσει.

Ειδικότερα, η ιστορική ταβέρνα θα διατηρήσει τον ζωντανό χαρακτήρα που όλοι γνωρίζουν, μακριά από επισημότητες και άστοχες «μουσειοποιήσεις», αφού, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», η Λυδία Κονιόρδου κρίνει ότι το ήθος, η φιλική ευγένεια και η εγκαρδιότητα της οικογένειας Λιακοπούλου δεν χρειάζονται επισημοποίηση μέσω της ανακήρυξης της ταβέρνας ως διατηρητέου μνημείου. Αντιθέτως, πολλοί διατύπωσαν την άποψη ότι, εάν συμβεί, κάτι τέτοιο θα «επιβαρύνει» έναν ζωντανό οργανισμό όπως είναι η ταβέρνα, που συνεχίζει με την κ. Κακιά –σύζυγο του Λεωνίδα και «ψυχή της ταβέρνας», καθότι στην κουζίνα– και φιλικούς οικοδεσπότες, τα παιδιά τους, τον Νίκο, τον Γιώργο, τη Σοφία και τα εγγόνια τους. Ετσι, η κ. Κονιόρδου, συζητώντας την Παρασκευή με την οικογένεια, μάλλον έκλινε υπέρ των δεύτερων σκέψεων. Πόσο μάλλον που μια ανακήρυξη των χώρων της ταβέρνας ως διατηρητέου μνημείου θα επιβάρυνε με μεγάλη γραφειοκρατία τη λειτουργία της επιχείρησης (π.χ. για τυχόν αλλαγές σε εσωτερικούς χώρους).

Αλλωστε, πιστεύει κάποιος ότι η ανακήρυξη της ταβέρνας σε… μνημείο προσθέτει κάτι ιδιαίτερο στο μέλλον της; Οχι, πάντως, οι άνθρωποι του θεάτρου, οι οποίοι την έχουν σημείο αναφοράς κάθε φορά που κατεβαίνουν –είτε επειδή μετέχουν σε μια παράσταση είτε για να παρακολουθήσουν κάποια– στην Επίδαυρο. «Υπάρχει κάτι ανθρώπινο και ζεστό με τους ανθρώπους της ταβέρνας. Κάτι ειλικρινά εγκάρδιο», ανέφερε στην «Κ» η Κατερίνα Ευαγγελάτου, η σκηνοθέτις της «Αλκηστης», που με την παράσταση αυτή έκανε το ντεμπούτο της στο διάσημο αρχαίο θέατρο, αλλά έχει ζήσει τον «Λεωνίδα» από τα παιδικά της χρόνια, όταν κατέβαινε στην Επίδαυρο μαζί με τους γονείς της, τον σκηνοθέτη Σπύρο Ευαγγελάτο και την ηθοποιό Λήδα Τασοπούλου. «Η ταβέρνα μένει ανοιχτή έως και τις 2 τη νύχτα, μέχρι να τελειώσει η πρόβα στο θέατρο, ενώ τα παιδιά φέρνουν φαγητό στην Επίδαυρο για εκείνους που συνεχίζουν τη δουλειά μετά την ολοκλήρωση της πρόβας των ηθοποιών. Aυτό είναι κάτι τόσο σπάνιο, μεταδίδει ένα βαθύ αίσθημα ανθρωπιάς στους ανθρώπους του θεάτρου. Η διάρκεια της επιτυχίας του μαγαζιού έχει να κάνει με την ποιότητα του φαγητού και την ανθρώπινη σχέση που αναπτύσσουν οι ιδιοκτήτες της με τους πελάτες», παρατηρεί η Κατερίνα.

«Αφομοίωση»

Ανεπιτήδευτα και απλά, ο χώρος έχει «αφομοιώσει» όλες τις διασημότητες που κατά καιρούς έχει φιλοξενήσει στην αυλή του και στον εσωτερικό χώρο, με τους τοίχους γεμάτους φωτογραφίες παραστάσεων. «Πήρα χοιρινή λεμονάτη και πάντα τα νοστιμότατα κεφτεδάκια της κ. Κάκιας για τη μέση», λέει η Κατερίνα, χαρούμενη και ήρεμη μετά το εντυπωσιακό της ντεμπούτο στην Επίδαυρο. Κάποιοι άλλοι τρελαίνονται για την τυρόπιτα της κ. Κάκιας. Τόσο απλά, χωρίς άστοχες ανακηρύξεις…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή