Η αφανής υπεραξία στα «Μονοπάτια Πολιτισμού» της Ελληνικής Εταιρείας

Η αφανής υπεραξία στα «Μονοπάτια Πολιτισμού» της Ελληνικής Εταιρείας

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην Ελλάδα συζητάμε συχνά για τους «δρόμους» που θα μας οδηγήσουν στην ανάπτυξη. Ομως ξεχνάμε ότι μερικές φορές η αξιοποίηση των πλεονεκτημάτων μας μπορεί να γίνει με έναν πολύ ταπεινότερο και σοφό τρόπο. Τα «Μονοπάτια Πολιτισμού», που θέσπισε η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού το 2010, είναι ένα υποδειγματικό παράδειγμα αυτής της λογικής.

Το Πρόγραμμα ιδρύθηκε σε εποχή κρίσης, με στόχο την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας μέσω της προώθησης του περιπατητικού τουρισμού. Με τέσσερις δεκαετίες σπουδαίων προσπαθειών στον τομέα της διάσωσης των μνημείων και της φύσης, η ΕΛΛΕΤ εφήρμοσε στην πράξη τη σύζευξη του φυσικού κάλλους και της ιστορίας της χώρας μας.

Μέσα στα έξι αυτά χρόνια η πρωτοβουλία παρουσίασε εξαιρετικά οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες, από την επέκταση της τουριστικής περιόδου και την αύξηση επισκεψιμότητας από την Ελλάδα και το εξωτερικό ώς την προώθηση τοπικών προϊόντων. Το σπουδαιότερο ίσως κέρδος είναι η ευαισθητοποίηση των κατοίκων των περιοχών αυτών για τον «θησαυρό» που έχουν στα χέρια τους: τα μονοπάτια αυτά μας διασυνδέουν κατευθείαν με το αρχαίο ή μεσαιωνικό παρελθόν και μας οδηγούν στη βαθύτερη γνώση ενός τόπου. Δεν χρειάζεται να μιλήσει κανείς με τους ανθρώπους από τον Μαραθώνα, την Πάτμο, τη Σίκινο, την Ορεινή Κορινθία (Ψάρι), την Αρκαδία, την Αίγινα, όπου η ΕΛΛΕΤ έχει ήδη υλοποιήσει το εγχείρημα για να πειστεί. Παράλληλα, το πρόγραμμα έβαλε στο παιχνίδι και μία σειρά από χορηγούς που έβλεπαν ότι η ενίσχυσή τους έπιανε τόπο.

Το ερχόμενο Σάββατο 5 Αυγούστου, άλλο ένα μέρος ξεχωριστής ομορφιάς και ιστορίας έχει να προστεθεί στο υπάρχον δίκτυο. Με ανοιχτή πρόσκληση σ’ έναν ξεχωριστό περίπατο στο μονοπάτι γύρω από το αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου, η ΕΛΛΕΤ και ο Δήμος Επιδαύρου εγκαινιάζουν το πρόγραμμα «Μονοπάτια Πολιτισμού», σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αργολίδος και το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου.

Ο περίπατος, διάρκειας περίπου μιάμισης ώρας, θα ξεκινήσει στις 18:45 ακριβώς από το Αρχαίο Στάδιο και στη διάρκειά του θα πραγματοποιηθούν δρώμενα από την τοπική κοινωνία θα κρατήσουν συντροφιά στους περιπατητές.

Το πρόγραμμα «Μονοπάτια Πολιτισμού» υλοποιείται στην Επίδαυρο με την ευγενική χορηγία του Ιδρύματος Α. Γ. Λεβέντη και περιλαμβάνει τη σηματοδότηση μιας σειράς 8 διαδρομών, περιπατητικών και ποδηλατικών, που δίνουν στον επισκέπτη τη δυνατότητα να βιώσει τα αξιοθέατα της περιοχής, στα χνάρια του περιηγητή Παυσανία. Από το Λυγουριό, τα μυκηναϊκά μονοπάτια και το Ιερό Ασκληπιείου ώς την Παλαιά Επίδαυρο, τη βυθισμένη ρωμαϊκή έπαυλη και το Μοναστήρι της Παναγίας Πολεμάρχας. Η Επιδαύρια Γη, ανάμεσα στον Σαρωνικό και στον Αργολικό Κόλπο, είναι ένας ευλογημένος τόπος με φυσικό κάλλος και βαθύτατο ιστορικό παρελθόν. Οι βραχώδεις και δασωμένες πλαγιές του όρους Αραχναίου, οι μαγευτικές ακρογιαλιές και οι απάνεμοι κολπίσκοι με τα ψαροκάικα και τα ιστιοφόρα, τα κάστρα, οι αρχαίες οδοί με γέφυρες και φυλάκια, οι τάφοι, οι βυζαντινοί ναοί, τα επιβλητικά θέατρα, κάνουν την διαδρομή μοναδική.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT