Δημοτικό συμβούλιο Λαμίας υπέρ ιδιωτών στα απορρίμματα

Δημοτικό συμβούλιο Λαμίας υπέρ ιδιωτών στα απορρίμματα

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε κλίμα μεγάλης έντασης και με την παρουσία ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων εγκρίθηκε χθες από την πλειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Λαμιέων η σύμβαση παραχώρησης υπηρεσιών καθαριότητας σε ιδιωτική εταιρεία. Η απόφαση αυτή της δημοτικής αρχής, η οποία οδηγεί σε μη ανανέωση των συμβάσεων 47 εργαζομένων στην αποκομιδή των απορριμμάτων που απασχολούνταν με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, συνάντησε την έντονη αντίδραση των συμβασιούχων, της ΠΟΕ-ΟΤΑ και των δημοτικών παρατάξεων της μειοψηφίας. Μάλιστα, η συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, προχθές Πέμπτη, δεν ολοκληρώθηκε ποτέ και διακόπηκε οριστικά μετά τα μεσάνυχτα μέσα σε έντονους διαπληκτισμούς, ενώ στην αίθουσα ήταν παρόντες συμβασιούχοι και συνδικαλιστές. Το δημοτικό συμβούλιο συγκλήθηκε πάλι χθες, αλλά αυτή τη φορά άνδρες των ΜΑΤ είχαν αποκλείσει την είσοδο, επιτρέποντας μόνο στα μέλη του Δ.Σ. να εισέλθουν στο κτίριο της Δημοτικής Πινακοθήκης, όπου πραγματοποιήθηκε η συνεδρίαση. Οι δημοτικοί σύμβουλοι των δύο παρατάξεων της μειοψηφίας δεν έλαβαν μέρος σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

Δαπάνη 290.000 ευρώ

Της χθεσινής απόφασης του δημοτικού συμβουλίου είχε προηγηθεί απόφαση της οικονομικής επιτροπής του δήμου, στα τέλη Ιουλίου, με την οποία δινόταν το έργο της αποκομιδής των απορριμμάτων για περίοδο τεσσάρων μηνών σε ιδιωτική εταιρεία. Η παραχώρηση έγινε με τη διαδικασία της διαπραγμάτευσης, χωρίς προηγούμενη δημοσίευση και με δαπάνη τελικά 290.000 ευρώ.

Την πράξη αυτή χαρακτήρισε μη νόμιμη η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας. «Η αριθμ. 378/2017 απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής Δήμου Λαμιέων, με την οποία εγκρίθηκε η προσφυγή στη διαδικασία της διαπραγμάτευσης χωρίς δημοσίευση για την υπηρεσία αποκομιδής απορριμμάτων, τυγχάνει μη νόμιμη», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης. «Οπως έχει κριθεί νομολογικά, περιπτώσεις ανωτέρας βίας αποτελούν περιστατικά φυσικών καταστροφών, πράξεων εθνικής κυριαρχίας, απεργιών χωρίς προειδοποίηση, σεισμού, εξαιρετικών πλημμυρών ή εκτεταμένης πυρκαγιάς κ.λπ. Στη συγκεκριμένη περίπτωση οι λόγοι που επικαλείται ο δήμος δεν συνιστούν λόγους ανωτέρας βίας», σημειώνεται στην απόφαση, η οποία υπογράμμιζε επίσης το γεγονός πως δεν υπήρξε σχετική απόφαση του δημοτικού συμβουλίου του δήμου η οποία να τεκμηριώνει την αναγκαιότητα της ανάθεσης σε ιδιώτη και μάλιστα με τη συγκεκριμένη διαδικασία.

Το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Λαμιέων στη χθεσινή συνεδρίαση υπερψήφισε την πρόταση του δημάρχου Νικόλαου Σταυρογιάννη και δημιουργεί νέα δεδομένα. Η δημοτική αρχή υποστηρίζει πως η ανάθεση σε ιδιώτη θα επιφέρει θετικό αποτέλεσμα για τους δημότες.

Από την πλευρά της η ΠΟΕ-ΟΤΑ, η οποία απέστειλε στη Λαμία συνδικαλιστική αντιπροσωπεία, σημειώνει πως η αποκομιδή των απορριμμάτων πρέπει να παραμείνει δημόσια διαδικασία, ενώ υποστηρίζει πως σε διαφορετική περίπτωση θα ανεβεί το κόστος που θα πληρώσουν οι δημότες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή