2.500 αφίξεις σε δύο εβδομάδες

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο «κόκκινο» βρίσκεται και πάλι η κατάσταση στα νησιά του Αιγαίου που υποδέχονται μετανάστες, ενώ οι τοπικές αρχές περιμένουν «πότε θα συμβούν και πάλι επεισόδια, για να βγει το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής από την αδράνεια». Από τις αρχές Σεπτεμβρίου έως και χθες νωρίς το πρωί είχαν καταγραφεί συνολικά 2.297 άτομα που έφτασαν στα ελληνικά νησιά από την Τουρκία (μέσα στην ημέρα έφτασαν άλλα 200 άτομα στη Λέσβο), ενώ αντίστοιχα το ίδιο χρονικό διάστημα ελάχιστοι ακολούθησαν την αντίστροφη διαδρομή σε εφαρμογή της κοινής δήλωσης Ε.Ε. – Τουρκίας. Ετσι, στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ ή αλλιώς hotspots) στοιβάζονται εκατοντάδες άνθρωποι, σε πολύ δύσκολες συνθήκες. Ενα ακόμα στοιχείο περιπλέκει έτι περαιτέρω τη διαδικασία. «Τις τελευταίες εβδομάδες οι άνθρωποι που έρχονται στα νησιά είναι και πάλι κυρίως πρόσφυγες από τη Συρία και το Ιράκ και μάλιστα οικογένειες με παιδιά», τονίζει υπάλληλος από την υπηρεσία Υποδοχής και Ταυτοποίησης.

Ευκαιριακές απαντήσεις

«Στα νησιά βρισκόμαστε απέναντι σε μια ανθρωπιστική κρίση που δεν σταμάτησε ποτέ, πραγματικά. Δίνονται μόνο ευκαιριακές απαντήσεις και δεν έχει οργανωθεί ένα λειτουργικό σύστημα υποδοχής που να λειτουργεί σε βάθος χρόνου. Ανθρωποι έχουν εγκλωβιστεί στα νησιά για περισσότερο από ένα χρόνο. Στη Μόρια παραμένουν πάνω από 5.000 άνθρωποι και υπάρχουν μόνο τέσσερις γυναικείες τουαλέτες. Και χθες το πρωί έφθασαν ακόμα 200 άτομα στο νησί», λέει στην «Κ» ο Απόστολος Βεΐζης, υπεύθυνος προγραμμάτων του ελληνικού τμήματος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα.

Η αποχώρηση των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων όσον αφορά την παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης έχει δημιουργήσει σημαντικό κενό, δεδομένου ότι μεγάλο ποσοστό των ανθρώπων που φθάνουν στα νησιά έχουν ανάγκη περίθαλψης.

«Δεν έχουμε καμία ενημέρωση τι θα γίνει. Περιμένουμε πότε θα εκραγεί η βόμβα», λέει ο δήμαρχος Λέσβου, Σπύρος Γαληνός.

Οσον αφορά τις επιστροφές στην Τουρκία, αστυνομικές πηγές αναφέρουν ότι πολλοί από τους μετανάστες που βρίσκονται στα νησιά μετά την απόρριψη του αιτήματος ασύλου τους και σε β΄ βαθμό, προσφεύγουν στο διοικητικό πρωτοδικείο στον Πειραιά (σ.σ.: έχουν αυτό το δικαίωμα), οπότε και γίνεται αναστολή της απέλασης έως ότου εκδικαστεί η υπόθεση. «Είναι ένας ακόμα τρόπος καθυστέρησης», τονίζουν. Πάντως, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, τις επόμενες ημέρες αναμένεται να δημοσιοποιηθεί η απόφαση του ΣτΕ που αφορά την προσφυγή δύο Σύρων για το εάν η Τουρκία είναι ασφαλής τρίτη χώρα. Η συγκεκριμένη απόφαση, που έχει καθυστερήσει να εκδοθεί πολλούς μήνες, αναμένεται να ξεμπλοκάρει τη διαδικασία εξέτασης των αιτημάτων ασύλου σε β΄ βαθμό πολλών Σύρων, που παραμένουν στα νησιά. Περισσότεροι από 1.000 Σύροι έχουν προσφύγει σε δεύτερο βαθμό μετά την αρχική απόρριψη του αιτήματός τους, αλλά οι αρμόδιες επιτροπές δεν συνεδριάζουν πριν από την απόφαση του ΣτΕ.

Από την πλευρά του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής δεν υπάρχουν επίσημες ανακοινώσεις, ωστόσο στελέχη του υπουργείου ανέφεραν χθες στην «Κ» ότι «η αποσυμφόρηση των νησιών είναι προτεραιότητα, στο πλαίσιο όμως της τήρησης της κοινής δήλωσης του Μαρτίου 2016».

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT