ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Δύο χώρες θέλουν τον ίδιο άνθρωπο

dyo-chores-theloyn-ton-idio-anthropo-2210003

Περιπλέκεται η υπόθεση του Ρώσου πολίτη που συνελήφθη τον περασμένο Ιούλιο σε ξενοδοχείο της Χαλκιδικής, κατηγορούμενος από τις ΗΠΑ για «ξέπλυμα» εσόδων ηλεκτρονικού εγκλήματος. Πέρα από τις αμερικανικές αρχές την έκδοσή του από την Ελλάδα ζητάει πλέον και η Ρωσία για άλλη υπόθεση απάτης.

Στα έγγραφα που είχε δημοσιοποιήσει το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ και παρουσίασε τον Ιούλιο η «Κ», ο 38χρονος Alexander Vinnik εμφανίζεται ως διαχειριστής του BTC-e, ενός από τα πιο διαδεδομένα ανταλλακτήρια ψηφιακών νομισμάτων παγκοσμίως. Οι αμερικανικές εισαγγελικές αρχές ανέφεραν ότι πέρα από νόμιμες συναλλαγές η συγκεκριμένη πλατφόρμα αξιοποιούνταν και από κυβερνοεκβιαστές, διεφθαρμένους ομοσπονδιακούς πράκτορες, χάκερ που υπέκλεπταν προσωπικά δεδομένα αλλά και εμπόρους ναρκωτικών για να διακινήσουν τα έσοδά τους. Στο ίδιο κατηγορητήριο αναφερόταν ότι χιλιάδες ψηφιακά νομίσματα τύπου bitcoin που είχαν κλαπεί από κυβερνοεπίθεση στο ανταλλακτήριο Mt. Gox κατέληξαν σε λογαριασμούς του BTC-e. Ο Vinnik φέρεται να είναι διαχειριστής τουλάχιστον ενός εξ αυτών των λογαριασμών.

Ο ίδιος αρνείται τις κατηγορίες. Το αίτημα έκδοσης των αμερικανικών αρχών θα εξεταστεί από το Τριμελές Εφετείο Θεσσαλονίκης την Παρασκευή 29 Ιουνίου. Στο μεταξύ, την έκδοσή του για άλλη υπόθεση ζητάει και η Ρωσία.

Στις αρχές Σεπτεμβρίου η σύζυγός του, Alexandra, παραχώρησε συνέντευξη στο ρωσικό ειδησεογραφικό δίκτυο RT, υποστηρίζοντας ότι θα ήταν παράλογο να δικαστεί ο Vinnik στις ΗΠΑ και όχι στην πατρίδα τους. «Περίπου 20 άτομα συμμετείχαν στη σύλληψή του. Δεν κατάλαβα γιατί. Σε λίγα λεπτά είδα τον άντρα μου με χειροπέδες. Ηταν σοκαρισμένος», δήλωσε. «Βασικός μου στόχος είναι η επιστροφή του στη Ρωσία».

Την υπεράσπιση του Vinnik έχουν αναλάβει οι δικηγόροι Αλέξανδρος Λυκουρέζος, Ξανθίππη Μωυσίδου και Ηλίας Σπηρλιάδης. Σκοπεύουν να αντικρούσουν τις κατηγορίες των ΗΠΑ που διατυπώνονται στο σχετικό αίτημα έκδοσης. Ο ίδιος ο Vinnik ξεκαθάρισε ότι συναινεί στην έκδοσή του στη Ρωσία.

Η συγκεκριμένη υπόθεση είναι πρωτόγνωρη για τα ελληνικά δικαστικά δεδομένα. Το πόσο περίπλοκη είναι, φαίνεται και από τη δομή της εταιρείας BTC-e, όπως αυτή περιγράφεται από τις αμερικανικές αρχές. Η ιστοσελίδα της φέρεται να έχει βάση στη Βουλγαρία. Ως διαχειρίστρια εμφανίζεται εικονική εταιρεία στην οποία αντιστοιχεί ρωσικός τηλεφωνικός αριθμός και έχει έδρα στις Σεϋχέλλες. Ακόμη τα web domains της ήταν καταχωρισμένα σε άλλες εικονικές εταιρείες στη Σιγκαπούρη, στις Βρετανικές Παρθένες Νήσους, στη Γαλλία και τη Ν. Ζηλανδία.