ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ενοχος και πάλι ο Τσοχατζόπουλος για τις μίζες στα εξοπλιστικά

enochos-kai-pali-o-tsochatzopoylos-gia-tis-mizes-sta-exoplistika-2215536

Μετά από ακροαματική διαδικασία που κράτησε τρία χρόνια το Πενταμελές Εφετείο της Αθήνας κήρυξε ενόχους σήμερα τον πρώην υπουργό Ακη Τσοχατζόπουλο, συγγενικά του πρόσωπα και συνεργάτες του μετά την ολοκλήρωση δίκης τους για μίζες σε εξοπλιστικά, η οποία έγινε σε δεύτερο βαθμό.

Η Πρόεδρος του Δικαστηρίου, Ανθή Γκάμαρη, ανακοίνωσε το αποτέλεσμα της ετυμηγορίας των δικαστών που έκριναν ενόχους, όπως και πρωτοδίκους τους δεκαέξι κατηγορούμενους για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες (ξέπλυμα μαύρου χρήματος), ενώ  η διαδικασία συνεχίζεται με τις αγορεύσεις των συνηγόρων υπεράσπισής τους για την αναγνώριση ελαφρυντικών, που θα καθορίσουν άμεσα την επιμέτρηση της ποινής για κάθε κατηγορούμενο.

Απούσα από το εδώλιο ήταν, κατά τη διάρκεια της σημερινής διαδικασίας, η σύζυγος του πρώην Υπουργού Βίκυ Σταμάτη, καθώς και άλλοι συγκατηγορούμενοί της, οι οποίοι εκπροσωπήθηκαν από τους δικηγόρους τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το δικαστήριο, τόσο για τον πρώην Υπουργό, όσο και για τον άλλοτε γενικό γραμματέα της Διεύθυνσης Εξοπλισμών, Ιωάννη Σμπώκο, μείωσε το ποσό του ξεπλύματος από τα σαράντα στα δέκα εκατομμύρια ευρώ.

Συγκεκριμένα, με βάση την απόφαση του δικαστηρίου ένοχοι κρίθηκαν ως και πρωτοδίκως οι: Άκης Τσοχατζόπουλος, Αστέριος Οικονομίδης, Φρόσω Λαμπροπούλου, Νίκος Ζήγρας, Γιώργος Σαχπατζίδης, Αρετή Τσοχατζοπούλου, Βίκυ Σταμάτη, Ιωάννης Σμπώκος, Νίκος Γεωργουλάκης,Παναγιώτης Στταμάτης, Οράτιος Μελάς, Κωνσταντίνος Αντωνιάδης, Γκούντρουν Μόλντενάουερ, Νίκος Καρατζάς και Γιώργος Κωνσταντάτος.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον πάντως, μετά την απόφαση επί της ενοχής αναμένεται η αναγγελία των ποινών για τους κατηγορούμενους, καθώς και η απόφαση των δικαστών που θα κρίνει την περαιτέρω ποινική τους μεταχείριση, δηλαδή αν και ποιοι από αυτούς θα επιστρέψουν στη φυλακή  και ποιοι θα μπορέσουν να συνεχίσουν ελεύθεροι τη ζωή τους.

Όλοι οι κατηγορούμενοι, πλην του Ιω. Σμπώκου είναι ελεύθεροι με αναστολή εκτέλεσης ποινής και γι' αυτό τον λόγο αναμένουν με αγωνία την τελική κρίση του δικαστηρίου, που αναμένεται να ανακοινωθεί την Τετάρτη.