Τα μαγικά κόλπα των μικρών επιστημόνων

Τα μαγικά κόλπα των μικρών επιστημόνων

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια μεγάλη γιορτή στήθηκε προ ημερών στο Πολυτεχνείο Κρήτης, με περίπου 4.500 μαθητές και τους γονείς τους από όλο το νησί να «απολαμβάνουν το μέλλον» όπως λέει το Ιδρυμα.

Ειδικότερα, για πέμπτη συνεχή χρονιά πραγματοποιήθηκε το Σάββατο η εκδήλωση του Πολυτεχνείου Κρήτης «Ημέρα Επιστήμης και Τεχνολογίας 2017» με βασικούς προσκεκλημένους παιδιά δημοτικού. Οι «μικροί επιστήμονες», με την επίβλεψη έμπειρων συνεργατών και εθελοντών φοιτητών του ΑΕΙ, είχαν την ευκαιρία να εκτελέσουν εντυπωσιακά πειράματα και παράλληλα να παρακολουθήσουν επιδείξεις τεχνολογικών εφαρμογών με χρήση ερευνητικών προτύπων και εργαλείων του Ιδρύματος. Εύλογα, καθώς το επίπεδο γνώσεών τους είναι ακόμη χαμηλό λόγω ηλικίας, αυτά τα πειράματα έμοιαζαν σαν… μαγικά κόλπα. Ουσιαστικά, ήταν μια βιωματική εκπαιδευτική εμπειρία με γνώμονα τον σεβασμό για τις φυσικές επιστήμες και τη μηχανική. Οι διαδραστικές δραστηριότητες που υλοποιήθηκαν βοήθησαν στην «ανακάλυψη» νέας γνώσης με απώτερο στόχο την καλλιέργεια ερευνητικής διάθεσης και στάσης στα παιδιά δημοτικού.

Ενδεικτικά, μικροί και μεγάλοι επισκέπτες παρακολούθησαν ψηφιακές ιστορίες του eShadow που μετέτρεψε την οθόνη του υπολογιστή σε ψηφιακό μπερντέ, όπου ο Καραγκιόζης και η παρέα του έδωσαν το «παρών» για νέες περιπέτειες. «Είδαν» τη Γη με μια άλλη ματιά – μέσα από drones και χρωματιστά βουνά από άμμο και παρακολούθησαν πώς τα μάτια μπορούν να κινήσουν οχήματα! Γνώρισαν τα λουλούδια «Ραδιοπειρατές» και «άκουσαν» τη μουσική των FM δίπλα σε ένα κήπο! Εζησαν τη μαγεία των Μαθηματικών, λύνοντας εύκολες και πιο δύσκολες σπαζοκεφαλιές, συναρμολογώντας ή αποσυναρμολογώντας τρισδιάστατα παζλ, αλλά κυρίως διασκεδάζοντας! Παρατήρησαν και θαύμασαν τον εξαιρετικά πολυάριθμο και εντυπωσιακά ποικιλόμορφο κόσμο των μικροοργανισμών.

Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να μάθουν παίζοντας με πρωτότυπες αρχιτεκτονικές κατασκευές μικρής και μεγάλης κλίμακας, να πειραματιστούν με ρομποτικές και διαδραστικές εφαρμογές και να διασκεδάσουν εξελίσσοντας τις ιδέες τους! Αξιοποίησαν ανακυκλώσιμα υλικά για να κάνουν τις δικές τους έξυπνες κατασκευές! Γνώρισαν τις νέες περιπέτειες της Ρομποτικής Ομάδας «Κουρήτες» και ανακάλυψαν τα ρομπότ μας που πέρυσι έμαθαν να μιλούν ελληνικά και φέτος εξασκήθηκαν με πολύ κόπο στην οπτική αναγνώριση αντικειμένων. Επίσης, μαθητές του 5ου και του 10ου Δημοτικού Σχολείου Χανίων είχαν την ευκαιρία να δείξουν ομαδικές επιστημονικές και τεχνολογικές εργασίες τους, σε τρία περίπτερα επιστήμης, στο πλαίσιο της ειδικής ενότητας-έκθεσης «Junior Επιστήμονες 2017».

«Πρωταγωνιστής»

«Το Πολυτεχνείο Κρήτης, ως αναπόσπαστο κύτταρο της κοινωνίας, συνεχίζει να πρωταγωνιστεί και στην εκπαίδευση των μαθητών μας» ανέφερε ο πρύτανης του Ιδρύματος Βασίλης Διγαλάκης. Και πρόσθεσε: «Οι καινοτόμες υποδομές του Ιδρύματος συνδυάστηκαν “έξυπνα” με την επιστημονική ποιότητα του ανθρώπινου δυναμικού του, με αποτέλεσμα 350 εθελοντές να προσφέρουν πολυδιάστατες επιστημονικές εμπειρίες στα παιδιά της Κρήτης. Οι 4.500 επισκέπτες ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο, γεγονός που αναδεικνύει σε όλους μας τον ελπιδοφόρο δρόμο για το αύριο της Παιδείας στον τόπο μας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή