ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ομοβροντία αντιδράσεων για Κουφοντίνα

Ομοβροντία αντιδράσεων για Κουφοντίνα

Δεκαπέντε χρόνια μετά τις συλλήψεις των μελών της μεγαλύτερης τρομοκρατικής οργάνωσης που έδρασε στη χώρα μας, της 17Ν, που σηματοδότησαν και το τέλος της εγκληματικής δράσης της, κορυφαίο ηγετικό της στέλεχος, ο Δημήτρης Κουφοντίνας, εξήλθε των φυλακών ύστερα από απόφαση για χορήγηση διήμερης άδειας.

Η χορήγηση της άδειας στον Δημήτρη Κουφοντίνα, που εκτίει ποινή 11 φορές ισόβια για τις δολοφονίες της 17Ν, για τις οποίες ο ίδιος ανέλαβε την ευθύνη και έως σήμερα δεν έχει δηλώσει μεταμέλεια ή αλλαγή της αρχικής του θέσης, έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων και επικρίσεων, τόσο για την απόφαση που ελήφθη όσο και για τον νόμο με βάση τον οποίο ο πολυϊσοβίτης είχε το δικαίωμα να υποβάλει το σχετικό αίτημα.

Ο Δημ. Κουφοντίνας βγήκε τελικά από τις φυλακές Κορυδαλλού, για πρώτη φορά μετά το 2002, άνετος και χαμογελαστός, δεν έκανε δηλώσεις και έσπευσε να χαιρετήσει όσους τον περίμεναν, ανάμεσά τους ο γιος του και η σύζυγός του Αγγελική Σωτηροπούλου, καθώς και λίγοι φίλοι του.

Νεαροί που είχαν συγκεντρωθεί έξω από τις φυλακές, μεταξύ των οποίων ο Γιώργος Βούτσης, γιος του προέδρου της Βουλής Ν. Βούτση («ουδέν σχόλιον» ήταν η απάντηση του γραφείου Τύπου της Βουλής), τον επευφημούσαν με συνθήματα του τύπου «το πάθος για τη λευτεριά είναι δυνατότερο από τα κελιά», ενώ η συνήγορός του Ιωάννα Κούρτοβικ δήλωσε σχετικά με την απόφαση για τη διήμερη άδεια πως πρόκειται «για μια δίκαιη απόφαση ενός δίκαιου συμβουλίου» και ανέλυσε τις προϋποθέσεις που προβλέπει ο νόμος για τη χορήγηση άδειας σε κρατουμένους, απευθυνόμενη σε εκείνους που ασκούν κριτική κατά της απόφασης, λέγοντας πως «ασχημονούν και παρεμβαίνουν στη Δικαιοσύνη».

Σύμφωνα με την απόφαση του αρμόδιου συμβουλίου που έκανε δεκτό το αίτημα του Δημήτρη Κουφοντίνα, ο ίδιος μπορεί να μείνει εκτός φυλακής για δύο ημέρες και κατά τη διάρκεια της παραμονής του εκτός είναι υποχρεωμένος να εμφανίζεται δύο φορές την ημέρα στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής του, που έχει δηλωθεί ως τόπος διαμονής. Ο συγκεκριμένος περιοριστικός όρος επιβλήθηκε από το συμβούλιο ως διασφαλιστικός για την επιτήρηση του κρατουμένου, ενώ την απόφαση για τη χορήγηση της άδειας έλαβε το συμβούλιο ομόφωνα, στο οποίο συμμετείχε και ο εισαγγελέας που εποπτεύει τις φυλακές Κορυδαλλού. Η σύνθεση του συμβουλίου, κατά τον νόμο, προβλέπεται τριμελής και συγκροτείται από τον διευθυντή της φυλακής, έναν κοινωνικό λειτουργό και στην προκειμένη περίπτωση από τον αντεισαγγελέα εφετών Δημήτρη Σαββαΐδη (σύμφωνα με τον νόμο, αν ο εισαγγελέας πει όχι, όποια κι αν είναι η τοποθέτηση των δύο άλλων μελών, η άδεια δεν δίδεται). Κατά τη διάρκεια της συνεδριάσεως του συμβουλίου, σύμφωνα με πληροφορίες, εκλήθη και παρέστη αυτοπροσώπως ο ίδιος ο Δημήτρης Κουφοντίνας, ο οποίος και ανέλυσε τους λόγους για τους οποίους ζήτησε την άδεια. «Επιθυμώ, φέρεται να είπε, τη χορήγηση άδειας για να ενισχύσω τους δεσμούς με την οικογένειά μου και να φτιάξω και πάλι την επιχείρηση με τα μελίσσια μου».

Ο νόμος δεν έχει εξαιρέσεις για κατηγορίες αδικημάτων όπως η τρομοκρατία. Εκείνο που μετράει είναι να μην έχει υποπέσει σε πειθαρχικά παραπτώματα κατά την κράτησή του και να πιθανολογείται –κατά την κρίση του συμβουλίου– ότι θα κάνει καλή χρήση της άδειας που θα του χορηγηθεί.

Ο Δημήτρης Κουφοντίνας είχε υποβάλει και στο παρελθόν αιτήσεις για άδεια, αλλά δεν είχε γίνει δεκτό το αίτημά του, ενώ στο μέλλον μπορεί να επανέλθει και να ζητήσει εκ νέου άδεια και μάλιστα μεγαλύτερης διάρκειας, το πολύ έως οκτώ ημέρες. Το ενδεχόμενο νέου αιτήματος, άλλωστε, άφησε ανοικτό και η συνήγορός του Ιωάννα Κούρτοβικ, μιλώντας στους δημοσιογράφους λίγα λεπτά μετά την έξοδο του πελάτη της από τη φυλακή.

Σημειωτέον ότι, όταν ο Δημήτρης Κουφοντίνας έφτασε στο σπίτι του στον Βαρνάβα, μέλη του «Ρουβίκωνα»… ανέλαβαν να εμποδίσουν τους δημοσιογράφους να τον προσεγγίσουν.