ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σε χώρο της Σένγκεν οι έλεγχοι για τους Έλληνες στα γερμανικά αεροδρόμια

Σε χώρο της Σένγκεν οι έλεγχοι για τους Έλληνες στα γερμανικά αεροδρόμια

Λύση φαίνεται να προέκυψε στο ζήτημα των ελέγχων στα γερμανικά αεροδρόμια μετά την τριμερή συνάντηση που είχαν εκπρόσωποι γερμανικών και ελληνικών αρχών με εκπρόσωπο της Κομισιόν στις Βρυξέλλες, με σκοπό την αποκλιμάκωση της κρίσης.

H Γερμανία, από τη μια, έδωσε διαβεβαιώσεις στην Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι οι έλεγχοι διαβατηρίων των επιβατών και των πληρωμάτων πτήσεων προερχόμενων από την Ελλάδα θα γίνονται πλέον μόνο στην «πύλη», μετά την έξοδο από τη φυσούνα στον χώρο αφίξεων Σένγκεν των γερμανικών αεροδρομίων, και όχι σε διαφορετικούς χώρους εκτός Σένγκεν, όπως συνέβαινε μέχρι τώρα. Από την άλλη, η Ελλάδα επιβεβαίωσε την πρόθεσή της να αυξήσει τους ελέγχους στα ελληνικά αεροδρόμια έτσι ώστε να περιοριστούν οι αφίξεις επιβατών στη Γερμανία με πλαστά έγγραφα.

Ο λόγος της επαναφοράς των αυστηρών ελέγχων στα γερμανικά αεροδρόμια, που ταλαιπωρεί ταξιδιώτες από Ελλάδα, έχει να κάνει με παράνομες αφίξεις που έχουν εντοπιστεί στο διάστημα Ιανουαρίου – Οκτωβρίου 2017, οι οποίες, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών της Γερμανίας, ξεπερνούν τις 1.000.

Συγκεκριμένα, η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Νατάσα Μπερτό τόνισε χθες ότι η τριμερής συνάντηση έγινε σε θετικό και παραγωγικό κλίμα, σε χαμηλό επίπεδο, και οι γερμανικές αρχές έδωσαν τις παραπάνω διαβεβαιώσεις. Η ίδια εκπρόσωπος καλωσόρισε και την πρόθεση της Ελλάδας να βελτιώσει τις διαδικασίες επί του δικού της εδάφους, αυξάνοντας τους ελέγχους σε αεροδρόμια. Η Γερμανία διαβεβαίωσε την Κομισιόν ότι θα ελέγχει μόνο την παρουσία και την εγκυρότητα των σχετικών εγγράφων και θα το κάνει εντός των χώρων Σένγκεν του αεροδρομίου.

Οι ταυτότητες

Αυτό που παραμένει θέμα που πρέπει να ρυθμίσει άμεσα η ελληνική κυβέρνηση είναι η μετατροπή των ελληνικών ταυτοτήτων σε ψηφιακές, έτσι ώστε να περιοριστούν οι πλαστογραφήσεις. Συγχρόνως, εντυπωσιασμένοι παραμένουν στη βελγική πρωτεύουσα από τους χαμηλούς τόνους που κράτησε η Αθήνα για το ζήτημα αυτό. Παράλληλα, στις Βρυξέλλες έχει διαπιστωθεί ότι οι διευθετήσεις αυτές πρέπει να γίνονται σε τεχνικό επίπεδο καθώς θεωρούν ότι δεν μπορούν να βασίζονται στον υπουργό Μετανάστευσης Γ. Μουζάλα για τέτοιες συνεννοήσεις.

Η Κομισιόν υπενθύμισε ότι οι έλεγχοι που πραγματοποιεί η Γερμανία δεν είναι παράνομοι και εμπίπτουν σε συγκεκριμένο αίτημα της χώρας αυτής, στο πλαίσιο που προβλέπει άρθρο της Συνθήκης Σένγκεν. Η έγκριση άλλωστε έχει δοθεί ύστερα από απόφαση του Συμβουλίου των κρατών-μελών που λήγει στις 11 Μαΐου του 2018.

Οι εξελίξεις αναφορικά με τους ειδικούς ελέγχους στους οποίους υποβάλλονται οι Ελληνες ταξιδιώτες στα γερμανικά αεροδρόμια αναμένεται να κυριαρχήσουν στην κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής, που προγραμματίστηκε για την προσεχή Πέμπτη 30 Νοεμβρίου.