ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σε επιφυλακή οι νησιώτες σε Λέσβο και Χίο

se-epifylaki-oi-nisiotes-se-lesvo-kai-chio-2221971

Πολεμικό κλίμα στα νησιά έχει προκαλέσει η απόφαση του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής να προχωρήσει άμεσα και με κάθε τρόπο στην αναβάθμιση/επέκταση των hotspots (Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης ή ΚΥΤ) σε Λέσβο και Χίο. Ηδη, η πτώση της θερμοκρασίας έχει προκαλέσει περισσότερα προβλήματα στα ΚΥΤ, όπου παραμένουν εγκλωβισμένοι χιλιάδες άνθρωποι σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες. Κλιμάκιο των «Γιατρών Χωρίς Σύνορα» (ΓΧΣ) από την προηγούμενη εβδομάδα βρίσκεται έξω από τη Μόρια στη Λέσβο προκειμένου να βοηθήσει τον πληθυσμό σε συνεργασία με το ΚΕΕΛΠΝΟ.

«Κινητή μονάδα για παιδιά κάτω των 16 ετών και εγκύους βρίσκεται έξω από τη Μόρια (όπου παραμένουν περίπου 7.000 πρόσφυγες και μετανάστες), καθώς το κρύο και οι συνθήκες διαβίωσης συνιστούν απειλή για την υγεία τους» αναφέρουν με ανάρτησή τους στο Facebook, ζητώντας την άμεση μετακίνηση των ανθρώπων στην ενδοχώρα. Οι ΓΧΣ πραγματοποίησαν διανομή κουβερτών, στρωμάτων και ειδών πρώτης ανάγκης για την αντιμετώπιση της κατάστασης «που βρίσκεται στο όριο της ανθρωπιστικής κρίσης» όπως τονίζουν.

Την ίδια στιγμή, το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής σχεδιάζει την άμεση μεταφορά ακόμα 65 οικίσκων στη Μόρια προκειμένου να αυξηθεί η χωρητικότητα της εγκατάστασης και να στεγαστούν σε καλύτερες συνθήκες όσοι παραμένουν σε καλοκαιρινές σκηνές. Το γεγονός αναμένεται να προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στο νησί, δεδομένου ότι οι κάτοικοι και η δημοτική αρχή έχουν ξεκαθαρίσει ότι δεν συμφωνούν με την αύξηση της χωρητικότητας του hotspot. Ηδη, το προηγούμενο Σαββατοκύριακο το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, για να μεταφέρει μικρό αριθμό κοντέινερ στη Μόρια από το λιμάνι της Λέσβου, χρειάστηκε να μετακινήσει αυτοκίνητα του δήμου που είχαν αποκλείσει το λιμάνι.

Και στη Χίο, όμως, η κατάσταση είναι έκρυθμη. «Είναι πρωτοφανές μέσα σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα και χωρίς να έχει προκύψει κανένα καινούργιο στοιχείο, το υπουργείο να προσφεύγει εκ νέου στη Δικαιοσύνη» τόνισε ο δήμαρχος Χίου Μανώλης Βουρνούς, μιλώντας χθες στην οικονομική επιτροπή του δήμου. Δύο μόλις ημέρες μετά την απόφαση του δικαστηρίου για τη διακοπή εργασιών επέκτασης του ΚΥΤ στη ΒΙΑΛ έως ότου εκδικαστούν τα ασφαλιστικά μέτρα τον Ιανουάριο, έπειτα από προσφυγή του δήμου, το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής απάντησε καταθέτοντας αίτηση ανάκλησης της απόφασης και επιχειρώντας να συνεχιστούν οι εργασίες. Ο κ. Βουρνούς χαρακτήρισε την προσφυγή του υπουργείου προσβλητική ενέργεια για τον δήμο και τη Δικαιοσύνη, όπως αναφέρει η τοπική ιστοσελίδα www.politischios.gr. Μάλιστα, ο δήμαρχος κάλεσε τον λαό της Χίου να παραστεί σήμερα το μεσημέρι στο δικαστήριο που εκδικάζεται η αίτηση και να απαιτήσει να γίνουν σεβαστά τα προσωρινά μέτρα. «Η επαύξηση της δυναμικότητας της ΒΙΑΛ δεν έχει στόχο την αντιμετώπιση της έκτακτης κατάστασης», τόνισε.