Μπλόκο ΕΚΠΑ σε μετεγγραφές

2' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εως εννέα μετεγγραφές ανά τμήμα θα γίνουν δεκτές κατά το δεύτερο ακαδημαϊκό εξάμηνο στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Αυτό αποφάσισε η Σύγκλητος του ιδρύματος, θέτοντας φραγμό σε πιθανή επιδίωξη του υπουργείου Παιδείας να δώσει εισιτήριο σε όσο το δυνατόν περισσότερους αιτούντες.

Ειδικότερα, ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου προανήγγειλε πρόσφατα στη Βουλή την κατάθεση νομοθετικής ρύθμισης για τις μετεγγραφές για τα αδέλφια. «Θα νομοθετήσουμε άμεσα ώστε καμία οικογένεια να μη συντηρεί πάνω από ένα σπίτι, εκτός από εκεί όπου θα μένουν οι ίδιοι. Κάτω από ένα εισόδημα τα παιδιά θα μπορούν να έρχονται εκεί που ζουν οι οικογένειές τους», δήλωσε. Με τα ισχύοντα, εάν ένας πρωτοετής φοιτητής έχει μεγαλύτερο αδελφό που σπουδάζει σε διαφορετική πόλη, πρέπει να υποβάλει αίτηση μετεγγραφής και μοριοδοτείται με μία μονάδα στο πλαίσιο της κατάταξης των υποψηφίων. Η ρύθμιση Γαβρόγλου (όταν κατατεθεί) θα «ανοίξει» νέα φάση μετεγγραφών, καθώς έχουν ολοκληρωθεί οι μετεγγραφές με βάση τη θεσμοθετημένη διαδικασία. Συνολικά, από τις 14.038 αρχικές αιτήσεις μετεγγραφής έγιναν δεκτές οι 7.574, χωρίς να έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος των αιτήσεων για τις λεγόμενες κατ’ εξαίρεση μετεγγραφές.

Μετά την ανακοίνωση του κ. Γαβρόγλου, η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Αθηνών αποφάσισε να δεχθεί μόνο μονοψήφιο αριθμό φοιτητών από μετεγγραφή ανά τμήμα και με τον όρο ότι αυτό θα θεσμοθετηθεί από το υπουργείο Παιδείας, το οποίο με τις επιπλέον μετεγγραφές ουσιαστικά θα καταργήσει τον ισχύοντα νόμο 4332/2015 που ψηφίσθηκε επί υπουργίας Αριστείδη Μπαλτά. Βάσει του ν. 4332/2015, ο αριθμός των αιτήσεων μετεγγραφής που μπορεί να γίνει δεκτός σε κάθε τμήμα δεν πρέπει να ξεπερνά το 15% του αριθμού των εισακτέων που έχει ορίσει το υπουργείο Παιδείας. Το ποσοστό αυτό έχει καλυφθεί από τις έως τώρα μετεγγραφές στα κεντρικά ΑΕΙ, που δέχονται και τον μεγάλο όγκο των αιτήσεων. Τα κεντρικά πανεπιστήμια διαμαρτύρονται από την ετήσια αύξηση των φοιτητών τους χωρίς να έχει γίνει μελέτη για το κόστος φοίτησης ανά επιστημονικό αντικείμενο αλλά και τις επιπτώσεις των μετεγγραφών τόσο στα κεντρικά ΑΕΙ που υπερφορτώνονται όσο και στα περιφερειακά που αποψιλώνονται.

Από την πλευρά της, πάντως, η επιτροπή αγώνα φοιτητών που δεν πήραν μετεγγραφή σε ανακοίνωσή της μιλάει για πινγκ πονγκ αναφέροντας ότι «το υπουργείο Παιδείας μάς είπε ότι αν οι πρόεδροι των τμημάτων των σχολών κάνουν έγγραφο με το πόσους μπορούν να δεχθούν παραπάνω, θα τους κάνει όλους δεκτούς. Στη συνάντηση με τους εκπροσώπους του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή, είπαν ότι είναι διατεθειμένοι πάρουν όλους όσους τους πουν οι πρόεδροι των τμημάτων. Και ότι είναι επιλογή των διοικήσεων να μην προχωρήσουν οι μετεγγραφές. Οταν πήγαμε στους προέδρους των σχολών, δήλωσαν αναρμόδιοι και μας έστειλαν πίσω στην κυβέρνηση και τα ιδρύματά μας».

Επιστολή στον Γαβρόγλου

Την ίδια στιγμή, την αντίδρασή τους στην απορρόφηση του ΤΕΙ Ηπείρου από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων εκφράζουν πανεπιστημιακοί του ιδρύματος σε επιστολή τους προς τον υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου. «Η ενσωμάτωση του ΤΕΙ Ηπείρου στο πανεπιστήμιό μας όχι μόνο θα ανέκοπτε βίαια την ανοδική πορεία του για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, αλλά θα έπληττε καίρια το κύρος του και θα οδηγούσε σε υποβάθμιση του επιπέδου σπουδών σε αυτό», αναφέρουν μεταξύ άλλων προς τον υπουργό που προωθεί τη σχετική απορρόφηση. Και προσθέτουν ότι η ενσωμάτωση «θα το απαξίωνε στη συνείδηση της κοινωνίας, θα είχε οδυνηρές συνέπειες στην προσέλκυση ικανών στελεχών και φοιτητών στο άμεσο μέλλον και θα οδηγούσε σε απώλειες εκλεκτών μελών του».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή