Η Τσικνοπέμπτη του επιτρόπου Πιερ Μοσκοβισί στην οδό Σόλωνος

Η Τσικνοπέμπτη του επιτρόπου Πιερ Μοσκοβισί στην οδό Σόλωνος

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Mπορώ να φανταστώ τη σκηνή: ο επίτροπος Μοσκοβισί κατεβαίνοντας την οδό Σόλωνος το απόγευμα της Τσικνοπέμπτης, με προορισμό το κομψό γαλλικό βιβλιοπωλείο «Livre Ouvert», όπου παρουσίασε incognito το τελευταίο του βιβλίο, πέρασε ανάμεσα από αυτοσχέδιες ψησταριές που είχαν στήσει μερικά μαγαζιά στον δρόμο για να τιμήσουν την ημέρα. Παρά το ότι τα τσικνίσματα είχαν δημιουργήσει νέφος στο Κολωνάκι και δεν παρέπεμπαν στην εικόνα μιας «γαλήνιας, ήρεμης και κανονικής χώρας» (δηλαδή την εικόνα του μέλλοντος της Ελλάδος την οποία περιέγραψε στη σύντομη παρουσίαση που έκανε αργότερα ο Γάλλος), πρέπει να του αναγνωρίσουμε την αισιοδοξία του. Προσκεκλημένοι ακροατές ήμασταν καμιά τριανταριά, ύστερα από τηλεφωνική ειδοποίηση του συμπαθέστατου Πάνου Καρβούνη, τέως επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, ο οποίος πλέον έχει αναλάβει ειδικός σύμβουλος του επιτρόπου για οικονομικές υποθέσεις.

Τίτλος του πονήματος του Μοσκοβισί ήταν «Dans ce clair – obscur surgissent les monstres» (με ποιητική μετάφραση της γνωστής έκφρασης του Γκράμσι: «Μέσα στο κιαροσκούρο αναδύονται τα τέρατα»). Συντονιστής της συζήτησης ο Παύλος Τσίμας, ο οποίος έχει διατηρήσει το άψογο επίπεδο γαλλικών που έχουν οι απόφοιτοι της Λεοντείου. Ο επίτροπος, άνετος, επικοινωνιακός και με χιούμορ δέχθηκε πολλές ερωτήσεις, αλλά δεν δίστασε να δώσει και ενδιαφέρουσες απαντήσεις. Χωρίς παραπάνω κιλά παρά τα 60 του χρόνια έδειχνε ακμαίος και ετοιμοπόλεμος, με ατσαλάκωτο πουκάμισο και επιμελημένο κόμπο γραβάτας.

Η Τσικνοπέμπτη του επιτρόπου Πιερ Μοσκοβισί στην οδό Σόλωνος-1

Από αριστερά, Τάκης Αναστόπουλος (διευθυντής ε.τ. της Ε.Ε.), Μάγδα και Παύλος Αποστολίδης στο ακροατήριο του επιτρόπου. Δεξιά, ο γαλλόφωνος Παύλος Τσίμας συντόνισε την παρουσίαση του βιβλίου προχθές.

Στάθηκε κυρίως στην εξαφάνιση του παλαιού πολιτικού κόσμου του δικομματισμού, όταν τα συντηρητικά ή στα σοσιαλδημοκρατικά κόμματα εξασφάλιζαν μεγάλα ποσοστά στις κάλπες, κάτι που εξαφανίζεται στην κατακερματισμένη σύγχρονη πολιτική σκηνή. Μίλησε και για την Ελλάδα με την οποία ασχολήθηκε εκτεταμένα και ως υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης Ολάντ και από την παρούσα θέση του, με αγάπη και συμπάθεια: «Είναι, άλλωστε, η όγδοη επίσημη επίσκεψη εδώ, χώρια οι φορές που έχω έρθει για διακοπές». Δεν έκρυψε τη δική του σοσιαλιστική καταγωγή, λέγοντας ότι είναι πιο κοντά στην Αριστερά παρά στη Δεξιά και πως έχει φίλους στο ΠΑΣΟΚ (το πρόφερε γαλλιστί «Παζόκ», ενώ κατά την πάγια συνήθεια των Γαλατών, τόνιζε όλα τα επίθετα στη λήγουσα, δηλαδή Τσιπράς).

Εκανε βεβαίως φαρμακερές αναφορές στον Γιάνη Βαρουφάκη: «Encore lui…», είπε με νόημα, προσθέτοντας πως η διαπραγμάτευσή του μας κόστισε ακριβά και πως από την αποχώρησή του και μετά η συνεννόηση της κυβέρνησης με τους Ευρωπαίους έχει γίνει σε μια εντελώς διαφορετική βάση. «Ακουσα πως έγραψε τη δική του εκδοχή για το τι συνέβαινε στις συνεδριάσεις. Πεθαίνω να τον δω να διαβάζει την δική μου εκδοχή, διότι ξέρετε δεν μοιάζει καθόλου με αυτά που λέει. Και μπορεί το βιβλίο του να έχει τίτλο “Ενήλικες στο Δωμάτιο”, εμένα μου κάνει περισσότερο προς “Παραμύθια για Παιδιά”», είπε προκαλώντας γέλια στο ακροατήριο. Φεύγοντας, χαιρέτησε θερμά και ξαναπέρασε από το νέφος της τσίκνας που είχε, στο μεταξύ, πυκνώσει…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή