Η Περιφέρεια Στ. Ελλάδος προτείνει ίδρυση ΑΕΙ

Η Περιφέρεια Στ. Ελλάδος προτείνει ίδρυση ΑΕΙ

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδος διαλύεται εις τα εξ ων συνετέθη και το σχέδιο Γαβρόγλου μετατρέπει τα τμήματά του σε παραρτήματα πανεπιστημίων της Αθήνας και της Θεσσαλίας. Η πρόταση που μελετάται έχει προκαλέσει τις οξύτατες αντιδράσεις της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος και των δημοτικών αρχών των πόλεων της περιφέρειας, που έχουν καταθέσει τη δική τους πρόταση για ίδρυση νέου πανεπιστημίου στη Στερεά Ελλάδα. «Η λειτουργία ενός πανεπιστημίου Στερεάς Ελλάδος σε συνεργασία με την περιφέρεια και τον επιχειρηματικό κόσμο θα μπορούσε να συμβάλει στην οικονομική ανάπτυξη και τον περιορισμό της ανεργίας», δήλωσε χθες στην «Κ» ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδος Κώστας Μπακογιάννης.

Ειδικότερα, σήμερα το ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδος έχει τμήματα σε Χαλκίδα, Λαμία, Καρπενήσι, Θήβα και Αμφισσα. Η πρόταση που συζητείται από τις ηγεσίες του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, του ΤΕΙ Θεσσαλίας και του ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδος είναι τα τρία τμήματα της Λαμίας να απορροφηθούν από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, το οποίο θα απορροφήσει και το ΤΕΙ Θεσσαλίας. Από την άλλη, στη Χαλκίδα έχουν τώρα έδρα τέσσερα Τμήματα Μηχανικών και ένα Τμήμα Λογιστικής. Το βασικό σενάριο μιλάει για ενσωμάτωση των Τμημάτων Μηχανικών στο νέο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, ενώ το Τμήμα Λογιστικής προορίζεται είτε για το Πανεπιστήμιο Αθηνών είτε για το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής. Το ίδιο σενάριο εξετάζεται για τα δύο τμήματα, σε Αμφισσα και Θήβα. Και τι θα γίνει με το Τμήμα Δασοπονίας, που λειτουργεί στο Καρπενήσι εδώ και 30 χρόνια με ικανό αριθμό προσωπικού και σοβαρές υποδομές; Μελετάται η απορρόφησή του από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Ο σχεδιασμός αυτός βρίσκει σφοδρότατες αντιδράσεις, κυρίως από την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Οι πόλεις της Στερεάς Ελλάδος θα συνεχίσουν να φιλοξενούν τμήματα έστω με άλλη ονομασία από τη σημερινή και υπό την ομπρέλα ενός άλλου ΑΕΙ, ωστόσο δεν εξετάζεται η ίδρυση ενός πανεπιστημίου Στερεάς Ελλάδος, το οποίο θα συνενώσει τα επιμέρους τμήματα και θα αξιοποιήσει ευρωπαϊκούς πόρους. Είναι χαρακτηριστικό ότι η ευρύτερη περιοχή των Οινοφύτων (από Αυλώνα, Οινόφυτα και μέχρι το Σχηματάρι και την Τανάγρα) είναι η μεγαλύτερη άτυπη βιομηχανική περιοχή της χώρας.

Βεβαίως, αντιδράσεις υπάρχουν και στην κατανομή των τμημάτων εντός της Θεσσαλίας. Ενδεικτικά, ο Βόλος και η Λάρισα ερίζουν που θα έχει έδρα το νέο Τμήμα Γεωπονίας που θα προκύψει από τη συγχώνευση των σχετικών νυν τμημάτων στο Πανεπιστήμιο και στο ΤΕΙ Θεσσαλίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT