Αύξηση εισακτέων στα ΑΕΙ, μείωση στα ΤΕΙ

Αύξηση εισακτέων στα ΑΕΙ, μείωση στα ΤΕΙ

7' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ισχυρές εσωτερικές ανακατατάξεις στον φετινό αριθμό εισακτέων στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ προκαλεί η ίδρυση και λειτουργία του νέου Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής από το επόμενο ακαδημαϊκό έτος 2018-2019. Οπως ανέφερε στην «Κ» υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Παιδείας, ο συνολικός αριθμός εισακτέων στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ θα κινηθεί φέτος περίπου στις 70.000. Πάντως, θα υπάρξει μείωση των θέσεων των περιζήτητων ιατρικών σχολών, όπως και μικρά ψαλιδίσματα άλλων περιζήτητων σχολών, ενώ θα πριμοδοτηθούν –έστω και λίγο– οι ανθρωπιστικές και κοινωνικές σπουδές για να καλυφθεί η ζήτηση από τους υποψηφίους της ομάδας θεωρητικού προσανατολισμού. Ωστόσο, καθώς το νέο ΑΕΙ θα προκύψει από τη συγχώνευση του ΤΕΙ Αθηνών και του ΤΕΙ Πειραιώς, κερδισμένοι θα είναι οι υποψήφιοι που θα διεκδικήσουν θέση στα πανεπιστήμια, και αντίστροφα χαμένοι όσοι θα περιορισθούν σε χαμηλότερη πτήση προς τα ΤΕΙ. Και δη οι Αθηναίοι, από τη μεγαλύτερη περιφέρεια της υδροκέφαλης Ελλάδας.

Από την άλλη, το υπουργείο Παιδείας θα κάνει τέτοια αρχική κατανομή των θέσεων εισακτέων στα κεντρικά και τα περιφερειακά ιδρύματα, ώστε τελικά οι μετεγγραφές να μην υπερφορτώσουν τα κεντρικά, ούτε να αποψιλώσουν τα περιφερειακά ιδρύματα. Την ίδια στιγμή βέβαια, κομφούζιο αναμένεται να επικρατήσει με τις θέσεις –το 10% επί του συνόλου– που θα διεκδικήσουν φέτος χωρίς εξετάσεις οι απόφοιτοι προηγούμενων ετών. Και αυτό διότι φέτος οι σχολές και τα τμήματα των ΑΕΙ/ΤΕΙ θα κατανεμηθούν σε τέσσερα επιστημονικά πεδία, ωστόσο οι υποψήφιοι του 10% θα έχουν το περυσινό καθεστώς των πέντε πεδίων.

Οι περιζήτητες σχολές

Ειδικότερα, ο αριθμός των εισακτέων αναμένεται ότι φέτος θα κινηθεί λίγο πάνω από τις 70.000, στα ίδια δηλαδή επίπεδα με πέρυσι που ήταν 70.726 για τα συνολικά 454 σχολές και τμήματα πανεπιστημίων και ΤΕΙ. Σε αυτό τον αριθμό δεν υπολογίζονται οι θέσεις για τις στρατιωτικές, τις αστυνομικές και τις σχολές εμπορικού ναυτικού. Βέβαια, οι πλέον περιζήτητες θέσεις, αυτές των επτά ιατρικών σχολών της χώρας, θα είναι μειωμένες όπως εξαγγέλθηκε ήδη από πέρυσι· τότε είχε γίνει η πρώτη μείωση του συνολικού αριθμού των εισακτέων τους. Πέρυσι είχαν δοθεί συνολικά 945 θέσεις και φέτος θα δοθούν, με βάση τα έως τώρα δεδομένα της «Κ» από το υπουργείο Παιδείας, 835 (δηλαδή μείωση της τάξης του 12%). Οι 835 θέσεις θα κατανεμηθούν ως εξής: 140 στην Ιατρική Αθηνών (από 165 πέρυσι), 130 στο ΑΠΘ (από 155), 150 στην Ιατρική Πατρών (από 160), 80 στην Ιατρική Θεσσαλίας (ίδιος αριθμός με πέρυσι), 120 στην Ιωαννίνων (από 130), 95 στην Ιατρική Κρήτης (από 110) και 120 στην Ιατρική Θράκης (από 135 την περυσινή χρονιά).

Ευρύτερα, αναμένεται ψαλίδισμα στις θέσεις των σχολών επιστημών υγείας αλλά και του τεχνολογικού τομέα, χωρίς ωστόσο να είναι τέτοιο που να επηρεάσει τη ζήτηση ή τη διαμόρφωση των βάσεων εισαγωγής (σημειώνεται ότι μία σημαντική μείωση του αριθμού αποτελεί παράγοντα ανόδου της βάσης εισαγωγής σε μία σχολή ανεξαρτήτως των επιδόσεων των υποψηφίων, ενώ το αντίστροφο συμβαίνει σε περίπτωση μεγάλης αύξησης των θέσεων). Στον αντίποδα, στο πλαίσιο των εσωτερικών ανακατατάξεων αναμένεται να υπάρξει, έστω και μικρή, αύξηση του αριθμού εισακτέων σε τμήματα θεωρητικής κατεύθυνσης.

Οι μεγάλες ανατροπές στις φετινές Πανελλαδικές Εξετάσεις, όχι μόνο στον συνολικό αριθμό των εισακτέων αλλά και στις επιλογές σχολών που θα έχουν οι υποψήφιοι, προκαλούνται από το υπό ίδρυση Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής διά της συγχώνευσης των ΤΕΙ Αθηνών και Πειραιώς. Το σχετικό νομοσχέδιο ήδη έχει κατατεθεί στη Βουλή, και η αναγκαία αναμονή για την ψήφισή του μετέθεσε χρονικά, έως το τέλος Μαρτίου, την υποβολή των δηλώσεων των υποψηφίων για συμμετοχή στις Πανελλαδικές Εξετάσεις του Ιουνίου καθώς και την ανακοίνωση του αριθμού των εισακτέων.

Τα δύο προαναφερθέντα ΤΕΙ τώρα έχουν συνολικά 42 τμήματα, με 5.457 εισακτέους πέρυσι. Σύμφωνα με το υψηλόβαθμο στέλεχος που μίλησε στην «Κ», δεν θα υπάρξει μείωση του αριθμού των εισακτέων του νέου πανεπιστημίου σε σχέση με τους επιμέρους αριθμούς εισακτέων των δύο ΤΕΙ, καθώς στα 26 τμήματα του νέου ιδρύματος θα περιλαμβάνονται και τα συναφή τμήματα των δύο ΤΕΙ (π.χ. ηλεκτρολόγοι και ηλεκτρονικοί μηχανικοί) αλλά και όλα τα υπόλοιπα αντικείμενα που είχαν τα δύο ΤΕΙ. Βεβαίως, η κατάργηση των δύο ΤΕΙ θα επιφέρει μείωση του συνολικού αριθμού των εισακτέων στα ΤΕΙ της χώρας και αύξηση στα πανεπιστήμια, με αποτέλεσμα τη διεύρυνση της ψαλίδας υπέρ της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης. Χαρακτηριστικά, το ακαδημαϊκό έτος 2017-2018 οι εισακτέοι στα πανεπιστήμια ήταν 43.758 και στα ΤΕΙ 26.968.

Αύξηση εισακτέων στα ΑΕΙ, μείωση στα ΤΕΙ-1

Οι υποψήφιοι του 2016 και του 2017 θα καταθέσουν μηχανογραφικά για πέντε επιστημονικά πεδία.

Οι απόφοιτοι των ΕΠΑΛ

Χαμένοι θα είναι οι απόφοιτοι των Επαγγελματικών Λυκείων, που διεκδικούν ετησίως θέσεις στα ΤΕΙ. Ως αντιστάθμισμα για τις θέσεις που θα χάσουν λόγω της κατάργησης των δύο ΤΕΙ της Αττικής, το υπουργείο Παιδείας αύξησε από το 1% στο 5% των θέσεων που θα μπορούν να διεκδικήσουν στα πανεπιστήμια.

Παράλληλα, το υπουργείο αναμένεται να πριμοδοτήσει με θέσεις περιφερειακά πανεπιστήμια και ΤΕΙ σε σχέση με τα κεντρικά ιδρύματα, ώστε μετά τις μετεγγραφές προς τα κεντρικά ΑΕΙ ο τελικός αριθμός να ισορροπήσει σε σχέση με τις δυνατότητες των ιδρυμάτων. Πάντως, ετησίως οι ηγεσίες των ΑΕΙ ζητούν από το υπουργείο Παιδείας μικρότερο αριθμό εισακτέων σε σχέση με αυτόν που τελικά θα υποδεχθούν (η αναλογία διαμορφώνεται στο 2 προς 3).

Πάντως, ενώ το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής θα προσφέρει επιπλέον πανεπιστημιακές θέσεις στους υποψηφίους της Αττικής και των γειτονικών περιοχών, η κατάργηση των ΤΕΙ Αθηνών και Πειραιώς θα αποτελέσει μεγάλο… πονοκέφαλο για εκείνους που με βάση τη βαθμολογική τους επίδοση στις προσεχείς Πανελλαδικές Εξετάσεις θα περιορισθούν σε ΤΕΙ της επαρχίας. Και αυτό διότι πλέον από το 2018-2019 η Αττική δεν θα διαθέτει ΤΕΙ, στο οποίο θα μπορούν να πάρουν μετεγγραφή οι Αθηναίοι επιτυχόντες σε ΤΕΙ της επαρχίας. Αυτό θα επηρεάσει τις επιλογές πολλών υποψηφίων που μπροστά στο ενδεχόμενο να «αποκλεισθούν» σε ΤΕΙ της επαρχίας, θα αποθαρρυνθούν να δηλώσουν σχολές εκτός έδρας ή, εάν το κάνουν, δεν θα φοιτήσουν.

Οι σχολές αστυνομίας και πυροσβεστικής

«Ικανός για γιατρός, αλλά όχι για αστυνομικός ή πυροσβέστης;» ρωτούν υποψήφιοι απαντώντας εμμέσως στην απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη Ν. Τόσκα, ο οποίος απέρριψε την ένταξη των σχολών αστυνομίας και πυροσβεστικής στο 3ο επιστημονικό πεδίο (Επιστήμες Υγείας) επικαλούμενος ότι «το αντικείμενο των μαθημάτων βαρύτητας αυτού (σημ. η Βιολογία) δεν σχετίζεται σε ικανό βαθμό με τις βασικές γνώσεις που καλείται να έχει ο υποψήφιος για τις εν λόγω σχολές». Οι διαμαρτυρόμενοι ρωτούν εάν είναι πιο χρήσιμα άλλα μαθήματα και όχι η Βιολογία, «όταν θέματα όπως η Γενετική, το DNA, οι οικολογικές καταστροφές, οι μεταδοτικές ασθένειες αποτελούν μέρος της καθημερινότητας των αστυνομικών και των πυροσβεστών», όπως λέει η Πανελλήνια Ενωση Βιοεπιστημόνων.

Αλλαγές και στα Παιδαγωγικά

Οι υποψήφιοι της ομάδας θεωρητικού προσανατολισμού επιστρέφουν ως… το πρώτο φαβορί για τα παιδαγωγικά τμήματα. Την ίδια στιγμή, οι απόφοιτοι των επαγγελματικών λυκείων (ΕΠΑΛ) των δύο προηγούμενων ετών που θα αναζητήσουν φέτος μια καλύτερη τύχη θα έχουν λιγότερες επιλογές τμημάτων σε σχέση με πέρυσι. Πρόκειται για τα παρεπόμενα των αλλαγών στις φετινές Πανελλαδικές Εξετάσεις, αλλά και της σπουδής του υπουργού Κώστα Γαβρόγλου να εντάξει το νέο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής στο μηχανογραφικό δελτίο των υποψηφίων, χωρίς να υπάρξει μεταβατική περίοδος, έστω και ενός έτους.

Ειδικότερα, έως το 2015 οι 454 σχολές και τμήματα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης κατανέμονταν σε πέντε επιστημονικά πεδία (κάποιες ήταν κοινές σε δύο ή και περισσότερα πεδία). Το 2016 και το 2017 τα παιδαγωγικά τμήματα εντάχθηκαν σε ένα αυτόνομο επιστημονικό πεδίο, το 4ο. Από φέτος καταργείται το 4ο πεδίο, και τα παιδαγωγικά τμήματα θα μοιραστούν στα υπόλοιπα τέσσερα πεδία. Η απόφαση αυτή, όπως ανέφερε στην «Κ» στέλεχος του υπουργείου Παιδείας, θα αλλάξει τις ισορροπίες μεταξύ των διεκδικητών των θέσεων στα Παιδαγωγικά. Συγκεκριμένα, έως και το 2015 πάνω από 90% των εισακτέων στα Παιδαγωγικά ήταν υποψήφιοι της θεωρητικής κατεύθυνσης. Και αυτό διότι οι υποψήφιοι των υπόλοιπων κατευθύνσεων (θετικής και τεχνολογικής), στην περίπτωση που δεν περνούσαν στη σχολή της πρώτης τους προτίμησης (π.χ. Ιατρικές, πολυτεχνεία, Νομικές), διεκδικούσαν θέσεις σε σχολές-τμήματα συναφούς αντικειμένου (π.χ. φιλολογίες, τμήματα Μαθηματικών, Φυσικής κ.λπ.), με αποτέλεσμα να «προσπερνούν» τα Παιδαγωγικά (ενδεικτικά πέρυσι η βάση εισαγωγής στο Μαθηματικό ΕΚΠΑ ήταν 15.500 μόρια και στο Παιδαγωγικό 14.915 μόρια). Το 2016 και το 2017 τις θέσεις των τμημάτων διεκδικούσαν μόνον όσοι υποψήφιοι είχαν τα Παιδαγωγικά ως βασική επιλογή. Πλέον αναμένεται να επιστρέψουμε στην προ 2015 κατάσταση.

Οι παλαιοί υποψήφιοι

Επίσης, κομφούζιο αναμένεται να προκληθεί φέτος με τους υποψηφίους του 2016 και του 2017 που θα διεκδικήσουν χωρίς εξετάσεις το 10% των θέσεων στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ. Οι υποψήφιοι που έχουν αποφοιτήσει από γενικό λύκειο θα καταθέσουν μηχανογραφικό με πέντε πεδία όπως πέρυσι, στο πλαίσιο της ίσης μεταχείρισης. Το ίδιο θα συμβεί με τους υποψηφίους των ΕΠΑΛ που θα διεκδικήσουν το 10% των θέσεων στα ΤΕΙ, οι οποίοι όμως δεν θα έχουν στη διάθεσή τους τα ΤΕΙ Αθηνών και Πειραιώς, τα οποία καταργούνται.

Οι υποψήφιοι θα δηλώσουν συμμετοχή στις Πανελλαδικές Εξετάσεις και τα μαθήματα στα οποία θα εξετασθούν (φέτος θα δηλώσουν και εάν θα εξετασθούν σε αγωνίσματα για τα ΤΕΦΑΑ) μέχρι τα τέλη Μαρτίου. Εως τότε θα έχει ανακοινωθεί και ο αριθμός των εισακτέων στα ΑΕΙ/ΤΕΙ. Οπως πέρυσι, οι εξετάσεις θα αρχίσουν το πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή