Φίλης προς Γαβρόγλου: Θεσμοθετείτε ιδιωτικά ΑΕΙ

Φίλης προς Γαβρόγλου: Θεσμοθετείτε ιδιωτικά ΑΕΙ

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο τέως υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης κατηγορεί τον νυν Κώστα Γαβρόγλου ότι ανοίγει τον δρόμο για την ίδρυση ιδιωτικών ΑΕΙ στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα, στο άρθρο 19 παρ. 1α του νομοσχεδίου για το νέο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής αναφέρεται ότι «οι τίτλοι σπουδών ανώτατης εκπαίδευσης διεθνών οργανισμών στους οποίους μετέχει η Ελληνική Δημοκρατία είναι ισότιμοι με τους τίτλους σπουδών των ελληνικών δημόσιων ΑΕΙ, χωρίς να απαιτείται η έκδοση πράξης αναγνώρισης». Στη χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων για το ν/σ, ο κ. Φίλης ανέφερε ότι η διάταξη αφορά τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Δημοσίου Δικαίου, ο οποίος συστήθηκε με συμφωνία που υπογράφηκε στην Αθήνα στις 27/10/2004 από την Ιταλία, την Κύπρο, την Εσθονία, τη Μολδαβία, τη Σερβία και το Μαυροβούνιο.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Δημοσίου Δικαίου διοικείται από τον συνταγματολόγο κ. Σπύρο Φλογαΐτη. Ο κ. Φίλης τόνισε ότι «ο οργανισμός δεν ανταποκρίνεται στη συνταγματική πρόβλεψη και συνεπώς δεν μπορεί να παρέχει τίτλους σπουδών ανώτατης εκπαίδευσης, ισότιμων, μάλιστα, με εκείνους των ελληνικών δημόσιων ΑΕΙ. Αλλωστε, και η ιδρυτική του διεθνής συμφωνία δεν αναφέρει ρητώς ότι ο οργανισμός ιδρύει σχολές που είναι ΑΕΙ, αλλά περιλαμβάνει στους σκοπούς του γενικώς “διδακτικές δραστηριότητες”». Μάλιστα, υπενθυμίζεται ότι με πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Δημοσίου Δικαίου είχε υπαχθεί ως προς την αναγνώριση της ισοτιμίας τίτλων στον ΔΟΑΤΑΠ, κάτι όμως που καταργείται με την προωθούμενη νέα ρύθμιση.

Ο κ. Φίλης υποστήριξε ότι υπάρχει, εδώ και καιρό, μεθοδική προσπάθεια να αναγνωριστεί ο οργανισμός ως πανεπιστήμιο. Κάτι που εύλογα δεν συνέβη επί υπουργίας Φίλη. «Αυτό, δυστυχώς, φαίνεται να επιτυγχάνεται με την επίμαχη ρύθμιση. Η διεθνής συμφωνία δεν κατισχύει του Συντάγματος. Συνεπώς, δεν είναι δυνατό να παρακαμφθεί το άρθρο 16, παρ. 5 του Συντάγματος, όπου ρητά προβλέπεται ότι η ανώτατη εκπαίδευση παρέχεται αποκλειστικά από ιδρύματα που αποτελούν νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου με πλήρη αυτοδιοίκηση και υπό την εποπτεία του κράτους. Η ρύθμιση αυτή δημιουργεί προηγούμενο, ώστε να ιδρύονται ιδιωτικά ΑΕΙ στην Ελλάδα ισότιμα με τα δημόσια», είπε ο κ. Φίλης, που διερωτήθηκε ποια είναι η σκοπιμότητα ή και το παρασκήνιο, ώστε με ευκολία να αλλάζουν διατάξεις και να μετατρέπεται σε πανεπιστήμιο ένας οργανισμός που διέπεται από τις αρχές της ιδιωτικής λειτουργίας. Και πρότεινε «να συνεχιστεί η διαβούλευση, δεν επείγει άλλωστε η προώθησή της».

Ωστόσο, παρά στην κατηγορηματική θέση του κ. Φίλη, ο κ. Γαβρόγλου δεν εκάμφθη. Επέμεινε και το θέμα θα συζητηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής την προσεχή Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου.

Νέος νόμος για μετεγγραφές

Κατά την ίδια συζήτηση, ο κ. Γαβρόγλου προανήγγειλε νέο νόμο για τις μετεγγραφές ζητώντας εντός δεκαπενθημέρου τις θέσεις των κομμάτων. Υπενθυμίζεται ότι στο ν/σ υπάρχει ρύθμιση που δίνει τη δυνατότητα σε αδέλφια που τώρα σπουδάζουν σε διαφορετική πόλη να μετεγγραφούν κατά το τρέχον εαρινό εξάμηνο σε σχολή κοντά στο πατρικό τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT