Υπό κομματικό έλεγχο οι δομές της εκπαίδευσης

Υπό κομματικό έλεγχο οι δομές της εκπαίδευσης

2' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για προσπάθεια κομματικού ελέγχου της διοίκησης της εκπαίδευσης επικρίνουν εκπαιδευτικοί τον υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου. Η διαβούλευση επί του σχεδίου νόμου για την αναδιοργάνωση των διοικητικών δομών εκπαίδευσης ολοκληρώθηκε χθες με συνολικά 4.317 σχόλια. Πληροφορίες της «Κ» αναφέρουν ότι έγκριτοι συνταγματολόγοι έχουν επισημάνει τα προβλήματα αντισυνταγματικότητας που έχουν διάφορες διατάξεις, όπως π.χ. εκείνες που αφορούν τον νέο τρόπο επιλογής στελεχών. Ωστόσο, η ηγεσία του υπουργείου φέρεται αποφασισμένη να προχωρήσει στην ψήφισή του, καθώς το νομοσχέδιο υπηρετεί μικροκομματικές λογικές. Τις ίδιες λογικές υπηρετούν εξαγγελίες περί διορισμών, μετεγγραφών και αριθμό εισακτέων στα ΑΕΙ.

Ειδικότερα, από το σύνολο των σχολίων, τα 1.162 αφορούν τα τρία παρεμφερή άρθρα που σχετίζονται με τα νέα κριτήρια επιλογής και τη θητεία των στελεχών της εκπαίδευσης. Μεμονωμένα, τα περισσότερα σχόλια –1.087, δηλαδή το 25% των 4.317 σχολίων– κατατέθηκαν για άρθρο που αφορά τους υπευθύνους πληροφορικής και νέων τεχνολογιών. Ενδεικτικά, οι επικρίσεις σχετίζονται με τα ανώτατα όρια μονάδων που μπορεί να συγκεντρώσει κάποιος υποψήφιος από τα πτυχία του σε σύγκριση με τη μοριοδότηση λόγω προϋπηρεσίας. Και αυτό παρότι διεκδικεί θέση με καθαρά καθοδηγητική αρμοδιότητα που απαιτεί ισχυρή επιστημονική κατάρτιση. Χαρακτηριστικά, η Πανελλήνια Ενωση Σχολικών Συμβούλων καταγγέλλει ότι «παρά τις δεσμεύσεις και τις δημόσιες δηλώσεις της ηγεσίας, αλλά και τα θετικά πορίσματα του Εθνικού Διαλόγου το 2016 περί της αναβάθμισης του θεσμικού ρόλου των σχολικών συμβούλων, το ν/σ προωθεί στη θέση τους, που καταργείται, μια πολυδαίδαλη, απρόσωπη, πολυεπίπεδη και συγκεντρωτική γραφειοκρατική δομή».

Την ίδια στιγμή, ο κ. Γαβρόγλου επανέλαβε (ΕΡΤ1) ότι είναι άμεση προτεραιότητα οι διορισμοί και ανέφερε ότι θα επιχειρηθεί στο νέο σύστημα διορισμών να υπάρξει ισορροπία μεταξύ όσων υποψηφίων έχουν προϋπηρεσία και των νέων. Ωστόσο, δεν αναφέρθηκε στις επικρίσεις για τις ελάχιστες φέτος μεταθέσεις εκπαιδευτικών. Στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση υποβλήθηκαν 6.673 αιτήσεις και ικανοποιήθηκαν 472 (ποσοστό 7,07%). Αντίστοιχα, στην πρωτοβάθμια 4.596 εκπαιδευτικοί ζήτησαν μετάθεση και πήραν 551 (11,99%). «Κι όλα αυτά σε μια εποχή που οι μισθοί παραμένουν παγωμένοι για πάνω από 9 χρόνια, που έχουμε χάσει 6 μισθούς. Πώς θα τα βγάλουν πέρα οι συνάδελφοι; Πολλοί από αυτούς ζουν αυτόν τον γολγοθά χρόνια, ειδικότερα οι συνάδελφοι κάποιων ειδικοτήτων!» ανέφερε το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών.

Τέλος, ο κ. Γαβρόγλου επανέλαβε ότι ο αριθμός των εισακτέων στα ΑΕΙ θα αυξηθεί διότι αυξήθηκε η χρηματοδότηση των ιδρυμάτων και ότι φέτος ικανοποιήθηκε πάνω από το 60% των αιτήσεων των φοιτητών για μετεγγραφή.

Επίθεση κουκουλοφόρων στη ΔΑΠ ΕΜΠ

Αγνωστοι φορώντας κουκούλες επιτέθηκαν στα γραφεία της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ Πολιτικών Μηχανικών στην Πολυτεχνειούπολη του Ζωγράφου και προκάλεσαν εκτεταμένες ζημιές. Οπως ανέφερε η παράταξη σε ανάρτησή της σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης: «Οι δειλοί αυτοί εγκληματίες, που το μόνο που τους έχει απομείνει είναι η βία, μπορεί να έκαναν υλικές ζημιές, αλλά το μόνο που κατάφεραν είναι να συσπειρώσουν ακόμη περισσότερο μία από τις μεγαλύτερες οργανώσεις στη χώρα. Ξέρουμε ότι τους ενοχλεί που θέλουμε να καταργήσουμε το άσυλο και να πέσουν επιτέλους οι μάσκες και οι κουκούλες. Ξέρουμε ότι τους ενοχλεί που ΔΕΝ ΦΟΒΟΜΑΣΤΕ, μόνο και μόνο επειδή κάποιοι δεν μπορούν να σταθούν στον δημόσιο διάλογο και βγαίνουν από τις κρυψώνες τους μόνο για να εκφοβίσουν. Στο τέλος όμως, και αυτό είναι ένα μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση, θα κερδίσει η δημοκρατία και αυτοί που τη φοβούνται θα μείνουν στο σκοτάδι, εκεί που ανήκαν εξαρχής».

Το περιστατικό κατεγράφη την Παρασκευή το βράδυ. Ορισμένοι το συνδέουν με πάρτι που διοργανώθηκε εκείνο το βράδυ με στόχο τη συγκέντρωση χρημάτων υπέρ φοιτητών που συνελήφθησαν τον Νοέμβριο του 2015 για επεισόδια που συνέβησαν στην πρωτομαγιάτικη διαδήλωση στο Μιλάνο το ίδιο έτος.

Ανάλογη επίθεση είχε γίνει και πέρυσι, ωστόσο τότε οι εισβολείς είχαν καταστρέψει υλικό της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ και οι καταστροφές ήταν μικρότερης έκτασης σε σύγκριση με εκείνες την περασμένη Παρασκευή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή