Νέες αλλαγές στα Θρησκευτικά

Νέες αλλαγές στα Θρησκευτικά

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέες αλλαγές –«διορθώσεις» τις χαρακτηρίζει η Εκκλησία– στους Φακέλους Μαθητή των Θρησκευτικών φέρνει ο διάλογος υπουργείου Παιδείας και Εκκλησίας. Το μάθημα, με βάση τα νέα προγράμματα σπουδών, θα συνεχίσει να διδάσκεται στους μαθητές και την επόμενη σχολική χρονιά 2018-2019 χωρίς βιβλία, όπως ανακοίνωσε χθες η Εκκλησία της Ελλάδος. Την ίδια στιγμή, παράθυρο για «εξωδικαστική» συνεννόηση ανοίγει για το θέμα της προσφυγής της Εκκλησίας στο Συμβούλιο της Επικρατείας, εκτιμώντας ότι είναι αντισυνταγματικές διατάξεις του νέου οργανισμού του υπουργείου.

Ειδικότερα, ολοκληρώνοντας χθες τη συνεδρίασή της για τον Απρίλιο, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος (ΔΙΣ) ανακοίνωσε ότι αποφάσισε τη συνέχιση του διαλόγου με το υπ. Παιδείας «για την παρακολούθηση του υλικού των νέων βιβλίων πριν αυτά τυπωθούν». Η Εκκλησία έχει συγκροτήσει τριμελή επιτροπή για το θέμα, η οποία συναντήθηκε με τον υπουργό Κώστα Γαβρόγλου την Τετάρτη. Χθες, η ΔΙΣ έκανε λόγο για «διόρθωση του περιεχομένου των Φακέλων του Μαθητού, με συνεκτίμηση των κρίσεων της 660/2018 αποφάσεως του Συμβουλίου της Επικρατείας. Για τον λόγο αυτό παρατείνεται ο χρόνος έκδοσης και τύπωσης των διδακτικών εγχειριδίων του μαθήματος».

Η εν λόγω απόφαση 660/2018 του ΣτΕ έκρινε αντισυνταγματική την απόφαση του τέως υπουργού Νίκου Φίλη για τα προγράμματα των Θρησκευτικών. Ωστόσο, ο νυν υπουργός Κώστας Γαβρόγλου έχει εκδώσει (στις 16/6/2017) νέα απόφαση ύστερα και από τον διάλογο με την Εκκλησία, βάσει της οποίας γίνεται η διδασκαλία του μαθήματος από το δημοτικό έως και το λύκειο. Μάλιστα, το υπουργείο διευκρίνισε μετά την ανακοίνωση της ΔΙΣ ότι στις όποιες αλλαγές δεν μπορεί να συνεκτιμηθεί η απόφαση 660/2018 του ΣτΕ.

Ευρύτερα πάντως, η ΔΙΣ κάνει σαφείς τις προθέσεις της όταν μιλάει για «διορθώσεις στους Φακέλους Μαθητή» ενώ και η Εκκλησία της Κρήτης δηλώνει ότι «μελέτησε εις βάθος του φακέλους και αποφάσισε να παραδώσει στο υπουργείο υπόμνημα με αναλυτικές παρατηρήσεις και προτάσεις».

Για το θέμα της αίτησης ακύρωσης που κατέθεσε η ΔΙΣ στο ΣτΕ κατά του Προεδρικού Διατάγματος 18/2018 για τον νέο οργανισμό του υπουργείου (σημ.: η Εκκλησία διαμαρτύρεται ότι στον οργανισμό δεν περιλαμβάνεται ως αποστολή του υπουργείου η «ανάπτυξη της θρησκευτικής συνείδησης», ενώ υποστηρίζει ότι με το Π.Δ. δίνονται αρμοδιότητες στη Γενική Γραμματεία Θρησκευμάτων που πλήττουν το αυτοδιοίκητό της), η Διαρκής Ιερά Σύνοδος ανακοίνωσε ότι περιμένει γραπτή απάντηση του υπουργείου επί των αιτημάτων της. Πρόκειται ουσιαστικά για τα δύο ζητήματα τα οποία αναφέρει και στην προσφυγή της στο ΣτΕ και μένει να φανεί σε ποιες παραχωρήσεις είναι έτοιμο το υπουργείο να προχωρήσει.

Την ίδια στιγμή, η ΔΙΣ, σχολιάζοντας το νομοσχέδιο του υπ. Εργασίας με το οποίο αφήνεται ανοικτή η πιθανότητα αναδοχής και σε ομόφυλα ζευγάρια, ανέφερε ότι «κάθε μορφή (τεκνοθεσίας ή αναδοχής) που αντίκειται στην Ευαγγελική Διδασκαλία και στις παραδόσεις του λαού μας σε ό,τι αφορά τον ιερό θεσμό της οικογένειας και του γάμου, δεν μπορεί να έχει την αποδοχή της Εκκλησίας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή