Το χρονικό της έρευνας για τα καπνεργοστάσια

Το χρονικό της έρευνας για τα καπνεργοστάσια

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παράνομα καπνεργοστάσια σε Αυλώνα, Κορωπί και Ασπρόπυργο έφερε στο φως έρευνα της υποδιεύθυνσης Οργανωμένου Εγκλήματος Θεσσαλονίκης.

Το κουβάρι της υπόθεσης άρχισε να ξετυλίγεται την Παρασκευή στη Βέροια, όπου αστυνομικοί του τοπικού τμήματος εντόπισαν και έθεσαν υπό επιτήρηση τρία αυτοκίνητα, δύο κλειστά βαν και ένα ταξί. Υστερα από σύντομη παρακολούθηση στους δρόμους της πόλης, οι αστυνομικοί ακινητοποίησαν και υπέβαλαν σε έλεγχο τους επιβάτες των δύο αυτοκινήτων, ενώ του τρίτου οχήματος κατάφεραν να διαφύγουν. Στο ένα κλειστό βανάκι βρέθηκαν 35.000 ευρώ σε μετρητά και στο ταξί η ταυτότητα και προσωπικά έγγραφα ενός άνδρα, σεσημασμένου για υποθέσεις λαθρεμπορίας τσιγάρων. Για το συγκεκριμένο εύρημα ειδοποιήθηκε η Ασφάλεια Θεσσαλονίκης και μετά μια σύντομη έρευνα στο αρχείο της υπηρεσίας διαπιστώθηκε ότι πρόκειται για Ελληνα, που είχε συλληφθεί τον Ιανουάριο του 2016 για συμμετοχή σε μεγάλο κύκλωμα που εισήγαγε λαθραία τσιγάρα από τη Λευκορωσία και το Ντουμπάι και τα διακινούσε οδικώς στην Κεντρική Ευρώπη, μέσω Θεσσαλονίκης.

Η εξέλιξη σήμανε συναγερμό στους αστυνομικούς της υποδιεύθυνσης Δίωξης Οργανωμένου Εγκλήματος. Οι τρεις ύποπτοι παρέμειναν υπό κράτηση και από άρση απορρήτου στα κινητά τους τηλέφωνα προέκυψαν πληροφορίες που οδήγησαν, το Σάββατο, την ΕΛ.ΑΣ. αρχικά στο παράνομο καπνεργοστάσιο του Αυλώνα και στη συνέχεια στις αποθήκες στο Κορωπί και στον Ασπρόπυργο. Μέσα στις παράνομες εγκαταστάσεις βρέθηκαν μηχανές παρασκευής και συσκευασίας τσιγάρων, μηχανές κοπής και συσκευασίας χύμα καπνού, καθώς επίσης 234.806 πακέτα τσιγάρα και 85.817 συσκευασίες καπνού. Πρόκειται για τσιγάρα -«μαϊμού» καθώς όλα τα πακέτα έφεραν σήματα γνωστών καπνοβιομηχανιών.

Οι τρεις ύποπτοι συνελήφθησαν και εις βάρος τους ασκήθηκε δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για συγκρότηση εγκληματικής οργάνωσης. Χθες, οδηγήθηκαν ενώπιον εισαγγελέα και ανακριτή και πήραν προθεσμία να απολογηθούν την Παρασκευή. Ως «εγκέφαλος» περιγράφεται 56χρονος απόστρατος αστυνομικός και ως άμεσοι συνεργοί κατηγορούνται δύο ακόμα Ελληνες, 47 και 60 ετών. Αναζητούνται τέσσερα ακόμα μέλη του κυκλώματος, τα οποία ειδοποιήθηκαν έγκαιρα για όσα εκτυλίχθηκαν την Παρασκευή στη Βέροια και πρόλαβαν να εξαφανιστούν.

Από τα μέχρι τώρα ευρήματα της έρευνας προέκυψε ότι δύο τουλάχιστον από τις αποθήκες ήταν μισθωμένες την τελευταία διετία, πιθανόν με πλαστή ταυτότητα, ενώ οι ποσότητες του χύμα καπνού είχαν εισαχθεί από τη γειτονική Ιταλία. Η Ασφάλεια της Θεσσαλονίκης είχε και την περασμένη άνοιξη εντοπίσει παράνομα καπνεργοστάσια στην περιοχή του Ασπροπύργου και είχε κατάσχει μεγάλες ποσότητες λαθραίων τσιγάρων που επρόκειτο να εξαχθούν στο εξωτερικό. Θα διερευνηθεί τυχόν διασύνδεση των δύο κυκλωμάτων, καθότι η μεθοδολογία δράσης τους παρουσιάζει ομοιότητες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή