ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Δημοψήφισμα για την τριχοτόμηση του Πρωτοδικείου Αθηνών αποφάσισαν οι δικηγόροι

Δημοψήφισμα για την τριχοτόμηση του Πρωτοδικείου Αθηνών αποφάσισαν οι δικηγόροι

Τη διενέργεια δημοψηφίσματος άμεσα μέχρι το τέλος του δικαστικού έτους τον προσεχή Ιούνιο μεταξύ των δικηγόρων αποφάσισε ο Δικηγορικός Σύλλογος της Αθήνας, προκειμένου να τοποθετηθούν οι δικηγόροι για το εάν συμφωνούν η όχι με την κυβερνητική εξαγγελία για τριχοτόμηση του υδροκέφαλου Πρωτοδικείου Αθηνών με τη δημιουργία δύο νέων πρωτοδικείων, ένα στην Ανατολική και ένα στη Δυτική Αττική.

Η απόφαση για διενέργεια δημοψηφίσματος ελήφθη από το Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΣΑ, το οποίο συνεδρίασε χθες το βράδυ με μοναδικό θέμα την εξαγγελία του υπουργού Δικαιοσύνης Σταύρου Κοντονή για ίδρυση νέων πρωτοδικείων στο λεκανοπέδιο, προκειμένου να διασπαστεί το υπάρχον Πρωτοδικείο Αθηνών, το οποίο είναι λόγω μεγέθους εξαιρετικά δυσλειτουργικό.

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του Διοικητικού Συμβουλίου του Δικηγορικού Συλλόγου της Αθήνας: 

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου της Αθήνας «καταδίκασε τη μονομερή εξαγγελία του υπουργού για την τριχοτόμηση του Πρωτοδικείου, τόσο όσον αφορά την ουσία της υπόθεσης, όσο και ως προς την διαδικασία λήψης αυτής, χωρίς να συζητηθεί με τους φορείς της Δικαιοσύνης, αλλά και το προσβλητικό και ανοίκειο ύφος προς τους Δικηγόρους.

Επιπλέον, οι δικηγόροι  επισημαίνουν  ότι ενώ σε όλη σχεδόν την Ευρώπη, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία του Συμβουλίου της Ευρώπης, υπάρχει σαφής τάση συγχώνευσης των δικαστικών σχηματισμών στον πρώτο βαθμό δικαιοδοσίας, στην Ελλάδα ο υπουργός κινείται στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση.

«Ο υπουργός Δικαιοσύνης απαξιώνει τη λειτουργία του Πρωτοδικείου Αθηνών, το οποίο λειτουργεί υποστελεχωμένο, σε δικαστές και υπαλλήλους, υποχρηματοδοτούμενο και με πενιχρή υλικοτεχνική υποδομή. Την ίδια στιγμή, η σχεδόν πλήρης ανυπαρξία ηλεκτρονικής λειτουργίας της δικαιοσύνης (e-justice), παραπέμπει σε δικαστήρια του περασμένου αιώνα», αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους  τα μέλη του ΔΣ του ΔΣΑ.

Τέλος, προσθέτουν ότι: «Η κυβέρνηση, χωρίς σχεδιασμό και χωρίς προηγούμενη διαβούλευση με τους κοινωνικούς φορείς,  αρέσκεται να εξαγγέλλει νομικές σχολές και Πρωτοδικεία ανά την επικράτεια, αδιαφορώντας για τις πραγματικές ανάγκες του χειμαζόμενου ελληνικού λαού, ο οποίος διαπορεί από πού θα βρεθούν οι πόροι γι’ αυτά, την ώρα που ο ίδιος  στερείται  βασικών κοινωνικών αγαθών και παροχών».

Κατόπιν αυτών, το ΔΣ αποφάσισε:

1.Να πραγματοποιηθεί συνάντηση με τους εκπροσώπους των δικαστών και δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου και της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών.

2.Να δοθεί συνέντευξη τύπου, για να εκτεθούν οι απόψεις του ΔΣΑ επί των θέσεων του υπουργείου.

3.Να πραγματοποιηθεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Πρωτοδικείο Αθηνών, στις αρχές Ιουνίου, σε μέρα και ώρα που θα ανακοινωθεί , με ταυτόχρονη διενέργεια στάσης εργασίας των δικηγόρων Αθήνας.

4.Να διενεργηθεί δημοψήφισμα μεταξύ των δικηγόρων μελών του ΔΣΑ , μέχρι το τέλος Ιουνίου, για να ερωτηθούν οι δικηγόροι Αθηνών εάν συμφωνούν ή όχι με τις κυβερνητικές εξαγγελίες για την τριχοτόμηση του Πρωτοδικείου Αθηνών.

5.Να συμμετέχουν οι δικηγόροι Αθηνών, με μεταφορικά μέσα που θα διαθέσει ο ΔΣΑ, στην ημερίδα που διοργανώνει τον ερχόμενο Σεπτέμβριο η Ολομέλεια στη Ζάκυνθο για την κατάσταση της Δικαιοσύνης στη χώρα. 

6.Να πραγματοποιηθεί ωριαία στάση εργασίας συμβολικού χαρακτήρα, μαζί με όλους τους κοινωνικούς φορείς (εργαζόμενους, δημοσίους υπαλλήλους, επαγγελματοβιοτέχνες, εμπόρους, συνταξιούχους), την Τετάρτη, 30.5.2018, από 11.00 έως 12.00 , στο πλαίσιο της κοινής δράσης της «Κοινωνικής Συμμαχίας».