Νέο «πείραμα» με το ωράριο φαρμακείων

Νέο «πείραμα» με το ωράριο φαρμακείων

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προθεσμία έως τα μέσα Ιουνίου έχουν οι φαρμακοποιοί Αθήνας και Πειραιά για να δηλώσουν –εφόσον ενδιαφέρονται– διευρυμένο ωράριο για το φαρμακείο τους, το οποίο θα αρχίσει να εφαρμόζεται από την 1η Ιουλίου. Αυτό αναφέρεται σε απόφαση της Περιφέρειας Αττικής, η οποία γνωστοποιήθηκε χθες στους φαρμακοποιούς του Λεκανοπεδίου, στο πλαίσιο της εφαρμογής του νέου –τρίτου κατά σειρά εν μέσω μνημονίων– ωραρίου των φαρμακείων. Το νέο ωράριο μάλλον διαιωνίζει παρά επιλύει το πρόβλημα της αβεβαιότητας των πολιτών, οι οποίοι θα βρεθούν πάλι μπροστά στο ενδεχόμενο να ενημερωθούν μεν από τις καρτέλες για το ποιο φαρμακείο λειτουργεί πέραν του βασικού ωραρίου, αλλά να το βρουν τελικά κλειστό!

Σύμφωνα με το νέο ωράριο, τα φαρμακεία λειτουργούν υποχρεωτικά κατ’ ελάχιστον 40 ώρες την εβδομάδα, τις οποίες καθορίζει ο οικείος Φαρμακευτικός Σύλλογος και εγκρίνει ο περιφερειάρχης. Για τα φαρμακεία της Αθήνας και του Πειραιά, το υποχρεωτικό ωράριο –όπως αναφέρεται στην απόφαση της Περιφέρειας με ημερομηνία 31 Μαΐου 2018– είναι Δευτέρα και Τετάρτη από τις 8 π.μ. έως τις 2.30 μ.μ. και Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή από τις 8 π.μ. έως τις 2 μ.μ. και από τις 5 μ.μ. έως τις 8 μ.μ. (στα φαρμακεία της Αθήνας το απογευματινό θερινό ωράριο μετατοπίζεται μισή ώρα αργότερα). Οσα φαρμακεία επιθυμούν, μπορούν να λειτουργούν και πλέον του υποχρεωτικού ωραρίου (διευρυμένο ωράριο) όλες τις ημέρες της εβδομάδας, πλην της Κυριακής, κατόπιν δήλωσής τους στον Σύλλογο και την Περιφέρεια. Οι δηλώσεις αυτές ισχύουν για ένα δίμηνο και ένα μήνα πριν από τη λήξη αυτού θα πρέπει να κατατεθούν νέες δηλώσεις, για το επόμενο δίμηνο. Ετσι, όσες δηλώσεις γίνουν τώρα, θα αφορούν το διάστημα από την 1η Ιουλίου έως τις 31 Αυγούστου. Για το δίμηνο Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου του 2018, οι δηλώσεις θα πρέπει να έχουν γίνει έως 31 Ιουλίου κ.ο.κ. Ωστόσο, το παράδοξο είναι ότι δεν είναι υποχρεωμένα να τηρήσουν το διευρυμένο ωράριο που θα δηλώσουν.

Ειδικότερα, οι Σύλλογοι υποχρεούνται να εκτυπώσουν καρτέλες με τα φαρμακεία με το διευρυμένο ωράριο, οι οποίες θα αναρτώνται επί των προσόψεων όλων των μελών τους. Οπως όμως αναφέρεται στον σχετικό νόμο, στο επάνω τμήμα των πινάκων αυτών θα αναγράφεται η πρόταση: «Τα εντός του παρόντος πίνακα φαρμακεία δεν έχουν εκ του νόμου υποχρέωση να λειτουργούν κατά τις αναγραφόμενες ώρες και ημέρες»… Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», το υπουργείο Υγείας εξετάζει τρόπους να αναθεωρήσει τη συγκεκριμένη διάταξη, σε συνεννόηση και με τους θεσμούς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή