Ενα τρυφερό βίντεο για τα δικαιώματα των ζώων, στα Σφαγεία της Υδρας

Ενα τρυφερό βίντεο για τα δικαιώματα των ζώων, στα Σφαγεία της Υδρας

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η έκθεση που διοργανώνει το Ιδρυμα ΔΕΣΤΕ στην Υδρα είναι ένα ωραιότατο ραντεβού, ένα θερινό τελετουργικό στα τέλη Ιουνίου, που δεν έχω χάσει ούτε μία φορά από το 2009. Πιστή και φέτος, ανηφόρισα τη Δευτέρα το δρομάκι που οδηγεί στα παλαιά Σφαγεία για να δω τι έχει σκαρώσει ο Βρετανός καλλιτέχνης Ντέιβιντ Σρίγκλεϊ στον λιλιπούτειο αυτό χώρο. Μέσα στα τελευταία δέκα χρόνια έχουμε δει in situ εγκαταστάσεις από τον Μαουρίτσιο Κατελάν (είχε φτιάξει δύο ομοιώματα του εαυτού του σε ένα νεκροκρέβατο), τον Νταγκ Αϊτκεν, τον Ουρς Φίσερ, τον Πάβελ Αλτχάμερ, την Κάρα Γουόκερ κ.ά. Σπουδαίοι σύγχρονοι καλλιτέχνες που βασάνισαν τον πολύπλοκο εγκέφαλό τους για να βρουν την κατάλληλη ιδέα η οποία ταιριάζει σε αυτό το περίεργο μέρος, όπου κάποτε έσφαζαν τα ζωντανά και τώρα φιλοξενεί καλλιτεχνικές δράσεις.

Θεωρώ ότι εκτός από τα πρωτοκλασάτα ονόματα που έρχονται στο νησί για να παρουσιάσουν τη δουλειά τους, το πιο επιτυχημένο στοιχείο είναι η ατμόσφαιρα του εγχειρήματος που συνέλαβε ο Δάκης Ιωάννου. Μία πομπή ανθρώπων του art crowd –ανάμεσά τους μπορεί να είναι ο διευθυντής του ΜοΜΑ ή της ΤΑΤΕ, καλλιτέχνες και γκαλερίστες από το εξωτερικό, μεγάλοι συλλέκτες της Ευρώπης και των ΗΠΑ– παίρνει το ίδιο μονοπατάκι μαζί με τους ψαράδες, τους ξενοδόχους, τους εστιάτορες και τον δήμαρχο του νησιού, που στηρίζει τη διοργάνωση. Ολοι μαζί, σαν να τους έχει καλέσει η μελωδία κάποιου μαγικού αυλού, φτάνουν την ίδια ώρα στα Σφαγεία, ανασαίνοντας τη μυρωδιά του μάραθου και των σπαρτών. Στον ορίζοντα ο ήλιος δύει και βάφει τον ουρανό με χρώματα εκρηκτικά. Αφού δουν την έκθεση, οι επισκέπτες τρώνε μαζί σαν οικογένεια. Ενα εκθεσιακό γεγονός που έχει ζεστασιά και γλυκύτητα της Ελλάδας.

Ενα τρυφερό βίντεο για τα δικαιώματα των ζώων, στα Σφαγεία της Υδρας-1

Από αριστερά, Ρεβέκκα Καμχή, Μαρία Ιωάννου, Σόφη Κουταλίδου έδωσαν το «παρών» στην έκθεση του Βρετανού καλλιτέχνη.

Ο Σρίγκλεϊ, που φημίζεται για την αίσθηση του χιούμορ, έκανε φέτος καταπληκτική δουλειά. Ο πανύψηλος Σκωτσέζος καλλιτέχνης που έχει γίνει γνωστός από τα σχέδια και τα βιβλία του αποφάσισε να ασχοληθεί με την ουσία της υπόθεσης των Σφαγείων, δηλαδή τη θυσία των ζώων για να τραφεί ο άνθρωπος. Ο ίδιος, άλλωστε, έχει γίνει χορτοφάγος τα τελευταία χρόνια. Πήγε σε διάφορες φάρμες στη Σκωτία και στη Μάλτα και γύρισε ένα βίντεο με πρωταγωνιστές χαριτωμένα κατσικάκια. Το έργο του δείχνει τη διαφορά που έχουν τα ζώα που εκτρέφονται για το μαλλί και το γάλα τους με εκείνα που προορίζονται για σφαγή. Τα πρώτα δείχνουν ξέγνοιαστα, ενώ τα δεύτερα είναι ανήσυχα, ψυχανεμίζονται το κακό τους τέλος, όσο απίστευτο και αν ακούγεται αυτό.

Η ιδέα του βίντεο ακούγεται σχεδόν απλοϊκή και όμως έχει πραγματική επίδραση σε όποιον έχει την υπομονή να το παρακολουθήσει. Τα κοντινά πλάνα στα μουσούδια των ζώων, τα μάτια τους και η συμπεριφορά τους τα εξανθρωπίζει και έτσι ο εικαστικός μετατρέπει τους ίδιους τους ανθρώπους στα βάρβαρα και απολίτιστα όντα που δεν έχουν κανένα έλεος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή