«Στην αρχή πίστευα ότι πρέπει να είναι ζωντανή η διαδικασία της διδασκαλίας και να βλέπει ο ένας τα μάτια του άλλου. Είχα λάθος. Η επιτυχία του Mathesis, που προσφέρει διαδικτυακά μαθήματα στο κοινό, αποδεικνύει ότι ο τρόπος αυτός διδασκαλίας, εξέτασης και σχέσης του φοιτητή με τον καθηγητή αποτελεί ένα στοιχείο της λειτουργίας των πανεπιστημίων μελλοντικά», ανέφερε, πέρυσι τέτοια εποχή στην «Κ», η αναπληρώτρια καθηγήτρια Ιστορίας Νέου Ελληνισμού στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Μαρία Ευθυμίου. Ενα χρόνο μετά, η ίδια, μαζί με τους υπόλοιπους πανεπιστημιακούς που μετείχαν και μετέχουν στο Mathesis, αλλά και την «ψυχή» του εγχειρήματος, τον Στέφανο Τραχανά των Πανεπιστημιακών Εκδόσεων Κρήτης, γιορτάζουν τα εντυπωσιακά αποτελέσματα της πρώτης τριετίας του.
Ειδικότερα, το Κέντρο Ανοικτών Διαδικτυακών Μαθημάτων – Mathesis των Πανεπιστημιακών Εκδόσεων Κρήτης του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Ερευνας προσφέρει διαδικτυακά μαθήματα (MOOCs) στο πλατύ κοινό. Και η απήχησή του είναι μεγάλη. Οπως λέει ο διευθυντής του, Στέφανος Τραχανάς, «προσφέρονται 22 διαδικτυακά μαθήματα. Οσο για τον τρόπο αποτίμησης των αποτελεσμάτων, το κριτήριό μας ήταν επίσης σαφές: το μέτρο σύγκρισης θα έπρεπε να είναι τα πιο επιτυχημένα αμερικανικά MOOCs, τηρουμένων βεβαίως και των πληθυσμιακών αναλογιών που είναι 100 προς ένα. Τα αμερικανικά MOOCs απευθύνονται σ’ έναν παγκόσμιο πληθυσμό –με υψηλά επίπεδα αγγλομάθειας– τουλάχιστον ενός δισεκατομμυρίου, ενώ ο αντίστοιχος πληθυσμός για το Mathesis είναι μόλις 10 εκατομμύρια. Με βάση την πληθυσμιακή αναλογία, τα δικά μας μαθήματα θα ήταν επιτυχημένα αν ο μέσος αριθμός εγγραφομένων ανά μάθημα ήταν 500 –έναντι 50.000 στα πολύ μαζικά αμερικανικά MOOCs– και ο μέσος αριθμός “αποφοιτούντων” ανά μάθημα 50: ποσοστό 10%, όπως στα καλύτερα διεθνή μαθήματα, διότι το μέσο ποσοστό είναι μόλις 56%». Και τα αποτελέσματα του ελληνικού πειράματος ξεπερνούν το διεθνές μέτρο σύγκρισης που ετέθη, κατά 9 φορές για τους αριθμούς των εγγραφομένων φοιτητών ανά μάθημα και κατά 24 φορές για τους αριθμούς των «αποφοιτούντων» ανά μάθημα! «Ο μέσος αριθμός εγγραφομένων ανά μάθημα ήταν σε μας γύρω στις 4.500, αντί των 500 που θέσαμε ως στόχο, ενώ ο μέσος αριθμός “αποφοιτούντων” ανά μάθημα, της τάξης του 1.200 αντί 50!», προσθέτει ο κ. Τραχανάς. Επίσης, ο αριθμός των βεβαιώσεων επιτυχούς παρακολούθησης είναι περίπου 31.000.
Το Mathesis είναι αυτόνομο και αυτοχρηματοδοτούμενο τμήμα των Πανεπιστημιακών Εκδόσεων Κρήτης, έχει δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, ενώ στηρίζεται σε εθελοντική εργασία και δωρεές φυσικών προσώπων. Το πείραμα αναμένεται να συμβάλει και στην αλλαγή της παραδοσιακής μορφής διδασκαλίας, μελέτης και εξέτασης των φοιτητών, δηλαδή του διδακτικού μοντέλου μέσα στα ΑΕΙ. Και αυτό, διότι ένα MOOC «υποχρεώνει» τον διδάσκοντα να δημιουργήσει καλά βίντεο και διαδραστικές ασκήσεις. Και βέβαια όλο το υλικό υπόκειται σε ανοικτή δημόσια αξιολόγηση.
«Ο “πειραματικός” χαρακτήρας της προσπάθειας ήταν εμφανής. Καμία προηγούμενη εμπειρία δεν υπήρχε στην Ελλάδα σε αυτό το θέμα –τα προγράμματα elearning ή τα opencourses των ελληνικών ΑΕΙ δεν είναι MOOCs με την καθιερωμένη έννοια του όρου– ενώ και η ίδια η Ευρώπη έκανε τότε τα πρώτα της βήματα στο πεδίο. Θα πετύχαινε το πείραμα;», ρωτάει ο κ. Τραχανάς, και τα αποτελέσματα δείχνουν ότι το ερώτημα είναι ρητορικό.