ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Δεν φτάνουν 3.000 αστυνομικοί για την απαγόρευση κυκλοφορίας

astynomia-bloko-fotia

Πάνω από 3.000 υπολογίζονται οι αστυνομικοί που απαιτούνται για να υλοποιηθούν οι αποφάσεις της Περιφέρειας, για απαγόρευση κυκλοφορίας στα περιαστικά δάση της Αττικής, τις ημέρες με πολύ υψηλό κίνδυνο εκδήλωσης πυρκαγιάς. Αυτό προκύπτει από μελέτη που συνέταξαν τα τελευταία εικοσιτετράωρα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ., με αφορμή τη φονική, καταστροφική πυρκαγιά της 23ης Ιουλίου.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τους υπολογισμούς τους, για την εφαρμογή των αποφάσεων που λαμβάνουν οι υπεύθυνοι για θέματα Πολιτικής Προστασίας αντιπεριφερειάρχες, απαιτείται να κινητοποιηθούν 3.200 αστυνομικοί σε μία μόνο ημέρα για την τήρηση της προληπτικής απαγόρευσης κυκλοφορίας σε δρόμους που οδηγούν από και προς δάση και εθνικούς δρυμούς του νομού Αττικής.

Αρμόδιοι αξιωματικοί σχολιάζουν ότι η δύναμη που χρειάζεται να κινητοποιηθεί είναι τόσο μεγάλη, που ουσιαστικά είναι αδύνατη η πλήρης εφαρμογή των αποφάσεων της περιφέρειας.

Περίπου δύο εβδομάδες πριν από την ολέθρια πυρκαγιά στον Νέο Βουτζά και το Μάτι, ο πρόεδρος του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας της Ανατολικής Αττικής, Πέτρος Φιλίππου, επικαιροποίησε την απόφαση για «προληπτική απαγόρευση κυκλοφορίας οχημάτων και παραμονής εκδρομέων σε εθνικούς δρυμούς και δάση». Υπεγράφη την 5η Ιουλίου 2018 και τέθηκε σε ισχύ τη μοιραία, όπως εξελίχθηκε, Δευτέρα 23 Ιουλίου, πρώτη μέρα της αντιπυρικής περιόδου με πολύ υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς (δείκτης 4). Προέβλεπε την απαγόρευση κυκλοφορίας αυτοκινήτων σε μια σειρά από αγροτικούς και δασικούς δρόμους των Δήμων Αχαρνών, Βάρης – Βουλιαγμένης, Διονύσου, Κορωπίου, Λαυρίου, Μαρκοπούλου, Παιανίας, Παλλήνης, Σαρωνικού, Σπάτων όπως επίσης και των Δήμων Ραφήνας και Μαραθώνα. Στον Δήμο Ραφήνας, για παράδειγμα, η απόφαση προέβλεπε κλείσιμο των δρόμων που οδηγούν προς τη θέση «Οχυρό» και τους οικισμούς Αύρα, Πανόραμα και Δροσιά.

Στον Δήμο Μαραθώνα αντίστοιχα, η διακοπή της κυκλοφορίας αφορούσε τους δρόμους που οδηγούν από τον οικισμό Προβάλινθο προς το Λύρειο Ιδρυμα και τον Νέο Βουτζά, το πευκοδάσος του Σχινιά κ.ά.

Η απόφαση κοινοποιήθηκε στις διευθύνσεις αστυνομίας Βορειοανατολικής και Νοτιοανατολικής Αττικής, στα αρμόδια τμήματα Τροχαίας, στην Πυροσβεστική, στα δασαρχεία, στις ομάδες εθελοντών καθώς και στους δήμους. Με αφορμή τα δραματικά γεγονότα στο Μάτι και όσα είδαν το φως της δημοσιότητας τις ημέρες που ακολούθησαν, αστυνομικές πηγές τονίζουν ότι τα σημεία όπου πρέπει να ληφθούν μέτρα διακοπής κυκλοφορίας τις μέρες με δείκτη επικινδυνότητας 4 ή 5 ανέρχονται σε αρκετές εκατοντάδες. Σύμφωνα με υπολογισμούς στελεχών του σώματος, σε ολόκληρη την Αττική υπάρχουν συνολικά 412 σημεία «ελέγχου», ενώ για την υλοποίηση του σχεδίου υπολογίζεται ότι απαιτούνται ούτε λίγο ούτε πολύ 1.600 οχήματα. Τα παραπάνω αριθμητικά δεδομένα αποτυπώθηκαν σε έγγραφα που τέθηκαν υπόψη της «Κ».

Αρμόδιες πηγές διευκρίνισαν ότι συχνά, το μέτρο της απαγόρευσης κυκλοφορίας αντικαθίσταται για λόγους εξοικονόμησης ανθρώπινου δυναμικού, με περιπολίες στις «ευπαθείς» –όπως χαρακτηρίζονται– περιοχές.

Εξάλλου, η αντίστοιχη απόφαση που έλαβε ο αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής Γιάννης Βασιλείου προβλέπει «απαγόρευση κυκλοφορίας» ή εναλλακτικά «αστυνόμευση» των ευπαθών περιοχών, ανάμεσα στις οποίες και τα Γεράνεια Ορη, όπου επίσης εκδηλώθηκε πυρκαγιά το πρωί της 23ης Ιουλίου.