ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μεγάλη κινητοποίηση και συντονισμός για τη φωτιά στη Βόρεια Εύβοια

Μεγάλη κινητοποίηση και συντονισμός για τη φωτιά στη Βόρεια Εύβοια

Εξασθενημένη ήταν χθες το βράδυ η μεγάλη πυρκαγιά στη Βόρεια Εύβοια, η οποία ξέσπασε την Κυριακή 12 Αυγούστου στις 15.23 σε δασική έκταση ανάμεσα στα χωριά Σταυρός και Κοντοδεσπότι. «Σημειώνονται αναζωπυρώσεις σε διάφορα σημεία που δεν είχαν καεί από το πρώτο κύμα της φωτιάς, αλλά υπάρχει αισιοδοξία», είπε στην «Κ» αργά το απόγευμα, χθες, ο δήμαρχος Διρφύων – Μεσσαπίων Γιώργος Ψαθάς. Στο σημείο βέβαια εξακολουθούσαν να πραγματοποιούν ρίψεις δύο αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο, ενώ παρέμεναν όλες οι επίγειες δυνάμεις μέχρι να τεθεί υπό πλήρη έλεγχο. Σημαντικό είναι πως το απόγευμα έπεσε η ένταση των ανέμων. Η φωτιά έκαψε έκταση περίπου 12.000 στρεμμάτων, κυρίως δασικού χαρακτήρα, ενώ την Κυριακή υποχρέωσε σε εκκένωση του χωριού Κοντοδεσπότι, μιας παιδικής κατασκήνωσης και ενός μοναστηριού. Συνολικά 250 άτομα απομακρύνθηκαν, ενώ οι φλόγες έφτασαν κοντά στο χωριό και χρειάστηκε μεγάλη προσπάθεια από την Πυροσβεστική για να καθηλωθεί η φωτιά.

Η κινητοποίηση του Πυροσβεστικού Σώματος, αλλά και των άλλων φορέων, ήταν μεγάλη. Στην επιχείρηση κατάσβεσης έλαβε μέρος προσωπικό, οχήματα και πεζοπόρα τμήματα από τις Περιφέρειες Αττικής, Στερεάς Ελλάδας, Ηπείρου, Θεσσαλίας, Δυτικής και Κεντρικής Μακεδονίας. Αναλυτικά, συμμετείχαν 186 πυροσβέστες με 62 υδροφόρα οχήματα, 70 άτομα πεζοπόρο, 204 στελέχη ενόπλων δυνάμεων, 18 βυτιοφόρα οχήματα (ΟΤΑ και ιδιωτικά), 30 βοηθητικά πυροσβεστικά οχήματα και 11 χωματουργικά μηχανήματα. Από αέρος επιχείρησαν 4 αεροσκάφη, 3 ελικόπτερα και ένα συντονιστικό ελικόπτερο του Πυροσβεστικού Σώματος.

Για επιτυχημένη προσπάθεια όλων των δυνάμεων και κυρίως της Πυροσβεστικής μίλησε στην «Κ» ο περιφερειάρχης Στερεάς Κώστας Μπακογιάννης. «Υπήρχε μεγάλη κινητοποίηση. Το βασικό είναι πως πετύχαμε αποτελεσματικό συντονισμό. Βρεθήκαμε γρήγορα στο σημείο και στήσαμε συντονιστικό όργανο, με τη συμμετοχή της Πυροσβεστικής, της Αστυνομίας, του δήμου και της Περιφέρειας. Εχουμε εξοπλίσει ως Περιφέρεια και ένα βανάκι με υπολογιστές, δορυφορική σύνδεση κ.λπ. για να παρέχει την υποδομή για τον συντονισμό», σημειώνει ο κ. Μπακογιάννης, ενώ όλα τα μηχανήματα της Περιφέρειας εκπέμπουν σήμα GPS για τον ίδιο λόγο. «Το βασικό είναι πως υπάρχει πολύ καλή συνεργασία με όλους τους δήμους και πως υπάρχουν σχέδια για τις δύσκολες καταστάσεις. Για παράδειγμα, για κάθε χωριό υπάρχει σχέδιο εκκένωσης, με σημείο συγκέντρωσης του πληθυσμού και συγκεκριμένους τρόπους μεταφοράς του. Αυτό εφαρμόστηκε με επιτυχία και συνεργασία του κόσμου στο Κοντοδεσπότι», συμπληρώνει ο κ. Μπακογιάννης.

«Κινητοποιήθηκαν έγκαιρα μεγάλες δυνάμεις, υπάρχει συντονισμός από ελικόπτερο, όλοι κάνουν αυτό που πρέπει», δήλωσε στο ΑΠΕ ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Ταφύλλης.

Στην Ηλεία

Δασική πυρκαγιά εκδηλώθηκε χθες και στην περιοχή Διάσελλα Ηλείας, η οποία αργά το απόγευμα ετέθη υπό μερικό έλεγχο. Για την κατάσβεσή της κινητοποιήθηκαν 47 πυροσβέστες με 17 οχήματα, καθώς και ένα ελικόπτερο. Οπως είπε στο ΑΠΕ ο δήμαρχος Ανδρίτσαινας – Κρεστένων Διονύσης Μπαλιούκος, το μέτωπο της φωτιάς βρίσκεται κοντά στον Αλφειό ποταμό και το κύριο μέλημα των πυροσβεστικών δυνάμεων ήταν να μην περάσει η πυρκαγιά στην απέναντι όχθη, όπου υπάρχει πυκνό δάσος, το οποίο ανήκει γεωγραφικά στον Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας.